Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Ваня Григорова: Бюджетът за следващата година попълва дефицитите, натрупани през последните 10 години

Ваня Григорова
Снимка: БГНЕС

Бюджетът за следващата година най-общо попълва дефицитите, които бяха останали през последните 10 години (за държавните служители), но по отношение на  останалите плащания, не се вижда особен прогрес. Това коментира пред Радио София Ваня Григорова - икономически съветник на КТ “Подкрепа”

По думите ѝ критикарите на бюджета го атакуват по-скоро от дясна, неолиберална гледна точка, т.е. те смятат, че е твърде щедър. “Напротив, въобще не е щедър. Трябваше да е много по-щедър към момента, сега, а всъщност запълва натрупани недофинансирания през последните години”.

Според Ваня Григорова основният проблем е във факта, че отново има плащания, като майчинството, които са замразени, за сметка на това се планират, и ще бъдат направени много сериозни плащания за т.нар. “отбранителна способност”. “Не е ясно, защо се пазим от невидими врагове и се готвим за невидими битки, а пропускаме да се борим с врага, който е тук - за работа и гладът, който ще настъпи след налагането на ограничителните мерки”, казва тя.

По думите ѝ пенсиите безспорно трябва да се увеличат. Освен всичко друго - това е и предизборно обещание на управляващите. 

“Проблемът не е в увеличението на минималната пенсия а в неувеличението на всички останали пенсии, които по-скоро биват замразени, въпреки прилагането на индексиране всяка година с швейцарското правило през юли месец. Най-справедливо би било всички пенсии да бъдат преизчислени спрямо средния осигурителен доход към определена година.

Според нея в момента не са най-големият проблем пенсиите от НОИ, а пенсиите от частните пенсионни фондове, които трябваше следващата година да започнат да бъдат изплащани масово. "Именно във връзка с това бяха направени редица промени в Закона за бюджета за държавното обществено осигуряване без никакво обсъждане по пътя между Министерския съвет и Народното събрание.

С тези промени, ние през данъците си поемаме несъстоятелността и загубите на частните пенсионни фондове, за да не стане ясно колко губещи са те. Това е приватизация на печалбата и национализация на загубата, която не би трябвало да е приемлива въобще”.

Ваня Григорова вече от месец се бори да не бъде приета скандалната поправка за увеличението на извънредния труд от 150 на 300 часа годишно. “По този начин управляващите се опитват да съблазнят работниците да искат да полагат допълнително извънреден труд”, казва още Григорова.

Чуйте целия разговор на Лъчезар Христов в звуковия файл
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Емил Хърсев

Емил Хърсев: И след излизане от мерките не очаквам икономиката да стигне до най-тежките прогнози

В Covid обстановка българската икономика се справя сравнително добре. Но въвеждането на последните мерки неминуемо ще се отрази на стопанската активност. Това коментира прад Радио София финансистът проф. Емил Хърсев : „Отражението е..

публикувано на 30.11.20 в 15:06
ВИЖТЕ ОЩЕ

Столичната община работи по два варианта за възстановяване на Княжевския лифт

Столичната община е получила одобрено задание за изработване на специализирания устройствен план за възстановяване на Княжевския лифт от РИОСВ. Одобрението се основава и на становище на Изпълнителната агенция по горите, която подкрепя твърдението на..

публикувано на 19.01.21 в 18:54

Изложбата "Дюрер срещу дюнер" с критика към съвременното консуматорско общество

"Дюрер срещу дюнер" е изложба на графика, рисунка, живопис на варненския артист Калоян Илиев - Кокимото , в която той отправя критика към съвременното консуматорско общество, използвайки класическите творби на Албрехт Дюрер. Върху гравюрите на..

публикувано на 19.01.21 в 18:17

Атакуваха "Ти броиш" с голям брой фалшиви профили

Преди дни онлайн платформата "Ти броиш" стана обект на атака под формата на регистрация на много фалшиви профили. На практика, обаче, не е била нарушена сигурността, а самата форма за записване се управлява от Google и е много трудно да бъде "пробита"...

публикувано на 19.01.21 в 15:52

Пункт ще приема опасни отпадъци в Нови Искър и Челопечене

Първият за 2021 г. мобилен пункт за безвъзмездно събиране на опасни отпадъци, образувани от домакинствата, ще бъде за столичните райони „Нови Искър“ и „Кремиковци“. На 22 януари (петък), от 8.30 ч. до 11.30 ч. пунктът ще бъде разположен в гр...

публикувано на 19.01.21 в 15:52
Проф. Красимир Гигов

Красимир Гигов: Получаваните ваксини се поставят веднага на следващия ден

На повечето места в страната желаещите медици, сестри, фармацевти и стоматолози вече са обхванати от ваксинационния процес, съобщи пред Радио София проф. Красимир Гигов . Според плана това е първата от петте предвидени фази, обясни ръководителят..

публикувано на 19.01.21 в 15:09

Нова градина в "Овча купел" отваря наесен врати за 150 деца

С бюджета за тази година осигуряваме строителството общо на 45 детски градини и ясли, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.  Тя инспектира строежа на нова детска градина в столичния квартал "Овча купел", която е една от дванадесетте, които в момента се..

публикувано на 19.01.21 в 14:15
Снимка: ibl.bas.bg

Какво представлява българският език днес

Съвременният български език е функция от много процеси през годините. Специфичен период за родния ни език е така нареченият "социалистически период". Тези, които са го преживели, помнят, а тези, които не са, е хубаво да знаят за него. Какви са..

публикувано на 19.01.21 в 14:07