Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Архитект Даяна Николова:

Концепциите за развитието на Централната минерална баня са богати и детайлни

Снимка: БГНЕС

Централната минерална баня е построена преди повече от век и функционира до 1986 г., когато заради лошото ѝ експлоатационно състояние е затворена. Архитекти на сградата са арх. Петко Момчилов и арх. Йордан Миланов.
Преди пет години се превърна в Музей на София, но само част от сградата - северното и източното крило към момента не се използват.

Преди дни бяха представени идейните проекти от отворената покана за концепции за развитието на неизползваната част на сградата, който Столичната община обяви през месец май. Три колектива получиха най-много точки.     

“В първия етап бяхме поставили условия към състава на екипа и това кои основни точки трябва да засегнат в резюмето на своите концепции. Те бяха именно това - каква е връзката на предложената концепция със сградата в качеството ѝ на културна ценност.

План за използване на минералната вода по оптимален начин, без да се подценява връзката с околната среда и съществуващите функции - Регионалния исторически музей.

Може би най-важната за нас част е предложената идея да бъде ясно подкрепена с бизнес план и да е ясно колко би струвала и как би функционирала във времето”, каза архитект Даяна Николова от Общинското предприятие “Софияплан”.

Тя е доволна от получените концепции, които по думите ѝ са “богати и детайлни”. “Смятам, че екипите надскочиха в доста отношения заданието. Сега предстои нелеката задача с тази подробна информация да съставим една финална програма, която да представим на Общинския съвет”.

Становища и предложения ще се събират до края на годината от всеки, който има отношение по въпроса, а концепциите са достъпни на сайта на общинското предприятие “Софияплан”.
Чуйте целия разговор на Антония Каменичка в звуковия файл.  
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Част от визуализацията на концепцията на екип „Софийски терми“

Трите най-добри концепции за бъдещето на софийската Централна баня

Какви са концепциите за развитието на Централната минерална баня в София на колективите, които участваха в конкурса на „Софияплан“ ? Напомняме, че допуснатите и участвали екипи са мултидисциплинарни - освен архитекти, включват още културолози и..

обновено на 01.12.20 в 16:02
ВИЖТЕ ОЩЕ

Младен Петков: Обединението на нацията е голямо предизвикателство пред Джо Байдън

Още с встъпването си в длъжност новият американски президент Джо Байдън подписа поредица от укази, свързани с имиграцията, климатичните промени, здравеопазването, а така също предприе нови мерки за справянето с Covid-19.  Президентът призова..

публикувано на 22.01.21 в 16:01

Мерките за безопасност да се спазват и след ваксиниране или преболедуване

Всяко научно дружество за конкретни заболявания (автоимунни, онкологични, алергични) излиза със становище по отношение на ваксинирането срещу Covid-19 . Важно е да се разбере от хората и да се знае, че ваксините, които вече се поставят, са..

публикувано на 22.01.21 в 15:08

Георги Малчев: Всеки може да подреди за себе си 10-те положителни емоции

Нагласите, с които възприемаме нещата, и действията ни са това, което определя как се чувстваме. Има 10 положителни емоции, които зависят от нас, и независимо какъв е стресът около нас напоследък, ние можем да имаме една много позитивна година, каза..

публикувано на 22.01.21 в 14:44

Раздялата - необходимата крачка към ново начало

Раздялата се приема от много хора като нещо изключително драматично. Истината обаче е, че тя е нещо съвсем естествено. Раздялата е абсолютно необходима, защото без нея няма как да се осъществи новата среща.  Две дами организират безплатен семинар, който..

публикувано на 22.01.21 в 14:06

Всяка година има хиляди изоставени или изгубени котки и кучета

Наскоро излязоха резултати от проучване на Алианса по темата за търговията с породисти животни в ЕС, която бележи ръст след началото на COVID-19. Анализирани са сайтове за обяви от 26 страни в ЕС. Резултатите показват, че всеки ден близо 438,000..

публикувано на 22.01.21 в 13:23

НЗОК вече заплаща всички методи за лечение на епилепсия

Всички методи за лечение на епилепсия вече се реимбурсират от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Досега та покриваше лечението с медикаменти, както и хирургичните интервенции за повлияване на пристъпите. България беше единствената страна от..

публикувано на 22.01.21 в 13:03
Проф. Георги Каприев

Проф. Георги Каприев: Най-после не говорим за преход, а за смяна на модела

Тезата за политически преход на страната е капан, в който умишлено ни държат съвременните политици. В момента ние сме в модел, който очевидно не ни харесва. Проектът за Национален стратегически документ на България, озаглавен "За отговорно..

публикувано на 22.01.21 в 12:09