Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Трите най-добри концепции за бъдещето на софийската Централна баня

| обновено на 01.12.20 в 16:02
Част от визуализацията на концепцията на екип „Софийски терми“
Снимка: sofiaplan.bg

Какви са концепциите за развитието на Централната минерална баня в София на колективите, които участваха в конкурса на „Софияплан“?

Напомняме, че допуснатите и участвали екипи са мултидисциплинарни - освен архитекти, включват още културолози и социолози, икономисти, инженери хидролози и други.

С най-висок резултат в класирането и екип "Софийски терми" (93.80 точки) с ръководители на проекта арх. Мая Шопова и арх.Слава Савова.
В концепцията им е заложен акцент на конфликта, който двойнствената същност на банята е пораждал през цялата й история - а именно нейната функция като паметник на културата, но и социалната и функция.

Фокусират се върху изследването на архивна информация и снимки за банята през различните периоди, когато е имало намеси по нея.

„Нашата стратегия предвижда три подхода към сградата – изявена реставрация; минимална намеса и палимпсест, предвиждаща добавяне на структура между вътрешните дворове на сградата. Разглеждат се и околните на Банята пространства“, обясниха пред Радио София архитектите Мая Шопова и Слава Савова.

Известният японски архитект Кенго Кума, който между другото стана и почетен доктор на УАСГ, застава зад колектива, класирал се на второ място по тoчки (82,68). „Кенго Кума и Ямазаки“ заедно със студиото на арх. Надя Иванова („Иванова Архитектс“).

В предложението си те отправиха директна оферта към Столичната община за проектиране, изпълнение и мениджмънт с японски инвестиции и фирми.

„Само насищането на термални функции, без връзка с околните градски пространства, не би дало добър резултат. Предлагаме преосмисляне на археологията и подсилване на градскияя пейзаж с елементи от ХХ век.“, обясни арх. Надя Иванова.

От гражданско сдружение "Историческа баня" (70,63 т.) са наблегнали доста на социологията. Направили са и хидрологическо проучване за дебита.
"Наблягаме на деликатните намеси в градската среда и съществуващата архитектура.
Предлагаме своеобразен обръч от споделени улици и микроплощади и пешеходни зони с водни атракции, обясни арх. Надежда Сучева.
В екипа са още архитектите Елица Димитрова, Таня Митакиева и Веселин Алексиев.

Записите са на Антония Каменичка.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Концепциите за развитието на Централната минерална баня са богати и детайлни

Централната минерална баня е построена преди повече от век и функционира до 1986 г., когато заради лошото ѝ експлоатационно състояние е затворена. Архитекти на сградата са арх. Петко Момчилов и арх. Йордан Миланов. Преди пет години се превърна в..

публикувано на 01.12.20 в 15:37
ВИЖТЕ ОЩЕ

Младен Петков: Обединението на нацията е голямо предизвикателство пред Джо Байдън

Още с встъпването си в длъжност новият американски президент Джо Байдън подписа поредица от укази, свързани с имиграцията, климатичните промени, здравеопазването, а така също предприе нови мерки за справянето с Covid-19.  Президентът призова..

публикувано на 22.01.21 в 16:01

Мерките за безопасност да се спазват и след ваксиниране или преболедуване

Всяко научно дружество за конкретни заболявания (автоимунни, онкологични, алергични) излиза със становище по отношение на ваксинирането срещу Covid-19 . Важно е да се разбере от хората и да се знае, че ваксините, които вече се поставят, са..

публикувано на 22.01.21 в 15:08

Георги Малчев: Всеки може да подреди за себе си 10-те положителни емоции

Нагласите, с които възприемаме нещата, и действията ни са това, което определя как се чувстваме. Има 10 положителни емоции, които зависят от нас, и независимо какъв е стресът около нас напоследък, ние можем да имаме една много позитивна година, каза..

публикувано на 22.01.21 в 14:44

Раздялата - необходимата крачка към ново начало

Раздялата се приема от много хора като нещо изключително драматично. Истината обаче е, че тя е нещо съвсем естествено. Раздялата е абсолютно необходима, защото без нея няма как да се осъществи новата среща.  Две дами организират безплатен семинар, който..

публикувано на 22.01.21 в 14:06

Всяка година има хиляди изоставени или изгубени котки и кучета

Наскоро излязоха резултати от проучване на Алианса по темата за търговията с породисти животни в ЕС, която бележи ръст след началото на COVID-19. Анализирани са сайтове за обяви от 26 страни в ЕС. Резултатите показват, че всеки ден близо 438,000..

публикувано на 22.01.21 в 13:23

НЗОК вече заплаща всички методи за лечение на епилепсия

Всички методи за лечение на епилепсия вече се реимбурсират от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Досега та покриваше лечението с медикаменти, както и хирургичните интервенции за повлияване на пристъпите. България беше единствената страна от..

публикувано на 22.01.21 в 13:03
Проф. Георги Каприев

Проф. Георги Каприев: Най-после не говорим за преход, а за смяна на модела

Тезата за политически преход на страната е капан, в който умишлено ни държат съвременните политици. В момента ние сме в модел, който очевидно не ни харесва. Проектът за Национален стратегически документ на България, озаглавен "За отговорно..

публикувано на 22.01.21 в 12:09