Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трите най-добри концепции за бъдещето на софийската Централна баня

| обновено на 01.12.20 в 16:02
Част от визуализацията на концепцията на екип „Софийски терми“
Снимка: sofiaplan.bg

Какви са концепциите за развитието на Централната минерална баня в София на колективите, които участваха в конкурса на „Софияплан“?

Напомняме, че допуснатите и участвали екипи са мултидисциплинарни - освен архитекти, включват още културолози и социолози, икономисти, инженери хидролози и други.

С най-висок резултат в класирането и екип "Софийски терми" (93.80 точки) с ръководители на проекта арх. Мая Шопова и арх.Слава Савова.
В концепцията им е заложен акцент на конфликта, който двойнствената същност на банята е пораждал през цялата й история - а именно нейната функция като паметник на културата, но и социалната и функция.

Фокусират се върху изследването на архивна информация и снимки за банята през различните периоди, когато е имало намеси по нея.

„Нашата стратегия предвижда три подхода към сградата – изявена реставрация; минимална намеса и палимпсест, предвиждаща добавяне на структура между вътрешните дворове на сградата. Разглеждат се и околните на Банята пространства“, обясниха пред Радио София архитектите Мая Шопова и Слава Савова.

Известният японски архитект Кенго Кума, който между другото стана и почетен доктор на УАСГ, застава зад колектива, класирал се на второ място по тoчки (82,68). „Кенго Кума и Ямазаки“ заедно със студиото на арх. Надя Иванова („Иванова Архитектс“).

В предложението си те отправиха директна оферта към Столичната община за проектиране, изпълнение и мениджмънт с японски инвестиции и фирми.

„Само насищането на термални функции, без връзка с околните градски пространства, не би дало добър резултат. Предлагаме преосмисляне на археологията и подсилване на градскияя пейзаж с елементи от ХХ век.“, обясни арх. Надя Иванова.

От гражданско сдружение "Историческа баня" (70,63 т.) са наблегнали доста на социологията. Направили са и хидрологическо проучване за дебита.
"Наблягаме на деликатните намеси в градската среда и съществуващата архитектура.
Предлагаме своеобразен обръч от споделени улици и микроплощади и пешеходни зони с водни атракции, обясни арх. Надежда Сучева.
В екипа са още архитектите Елица Димитрова, Таня Митакиева и Веселин Алексиев.

Записите са на Антония Каменичка.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Концепциите за развитието на Централната минерална баня са богати и детайлни

Централната минерална баня е построена преди повече от век и функционира до 1986 г., когато заради лошото ѝ експлоатационно състояние е затворена. Архитекти на сградата са арх. Петко Момчилов и арх. Йордан Миланов. Преди пет години се превърна в..

публикувано на 01.12.20 в 15:37
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евден Димитров с нов сингъл

Басистът Евден Димитров (a.k.a EVDN) беше гост в предаването "Радиокафе". Той разказа за чисто новия си лайф трак. В него участват много негови приятели като Петър Йотов (Peyotoff), който е представил авторска музика на фестивала A to jazz след..

публикувано на 11.07.24 в 11:42

Bandanna е новата група на Анна-Мария Въртовска

След дълго търсене Анна-Мария Въртовска създаде своя група , чийто песни вече можете да чуете в софийските клубове. Групата се казва Bandanna , по идея на приятел на вокалистката. "Много, много тежки критерии. Трябва да са ужасно красиви,..

публикувано на 11.07.24 в 11:23

Горешляци 2024 с богата програма в Банкя

Столична община - район "Банкя" кани всички на своя празник от 12 до 15 юли 2024 г. на празника Горешляци 2024 по случай 55 години от признаването на Банкя за град. Някои от акцентите са моноспектакълът "Неведение" на Албена Ставрева, концертите на..

публикувано на 11.07.24 в 10:43

Инициатива по разпознаване на песента на птиците

Инициативата "По песента ще ги познаете" на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) ангажира хора с нарушено зрение в опазването на природата. "По песента ще ги познаете" е иновативен проект на Българско дружество за защита на птиците,..

публикувано на 11.07.24 в 09:51

Дали СОС ще смени шефовете на ЦГМ, "Метрополитен", "Топлофикация"?

На днешното заседание на Столичния общински съвет се очаква да бъдат освободени от длъжност ръководителите на шест важни общински дружества, сред които Центърът за градска мобилност, Столичният "Метрополитен" и "Топлофикация - София".  Предложението..

публикувано на 11.07.24 в 08:35

Жегата остава и днес

Днес също ще бъде предимно слънчево и горещо. Ще има временни увеличения на облачността и на изолирани места в следобедните часове ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб, в Източна България – до умерен североизточен вятър. Максималните..

публикувано на 11.07.24 в 07:20

Васил Терзиев: Смяната по такъв начин на шефа на "Метрополитен" е атентат срещу София

Кметът на София го нарече "атентат срещу града" смяната на шефа на столичното метро и посочи, че го е срам защото директорът на Столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев не заслужава да бъде отстранен от поста по този начин, тай като е работил за..

публикувано на 10.07.24 в 18:45