Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Джаз-трибют към Джон Ленън“ идва от Франция

Снимка: Архив

Когато преди 40 години, малко преди девет сутринта на 9 декември по „Хоризонт” една след друга минаха песен на „Бийтълс” и на Джон Ленън беше ясно, че нещо се е случило. Посмъртно не получи място до Висоцки в поредицата „Поети с китара” на издателство „Христо Г. Данов” (бяха се спрели до бъдещия нобелист Дилън), но по същото време не по-малко уважаваната „Народна култура” издаде прекрасните му преводи на Георги Рупчев. Сега вече има и други китаристи - особено джаз, които правят от поезията на Ленън добри импровизации, за разлика от повечето поп и някои от рок-кавърите ѝ. Всъщност, първите дами на джаза още в шейсетте обръщат внимание на мелодичната страна на музиката на „Бийтълс”, хармониите им привличат аранжори на биг-бендове, да не говорим за транс-жанрови проекти като „Тропически трибют” или Кралският симфоничен оркестър с хор.

Всеки уважаващ се лейбъл от време на време пуска компликации със свои артисти, включително джаз, с музиката Ленън и компания. По-редки, да не кажа единични са кураторските такива, където покрай по-известните имена има шанс да се открият и нови надежди, както и да се попадне на спорадични свирения на звезди в подобни компании. Французите от Wagram" правят точно това в навечерието на мрачната годишнина. Над половината избрани изпълнители са слабо известни, за други сме говорили по един или друг повод.

Селекцията включва песни от и след периода на „Бийтълс”, някои от които в повече от едно изпълнение („Come Together”, „Imagine”). Някои от музикантите (Нюен Ли, Ииро Рантала) са свързани с естетиката на Зиги Лох и „АСТ”, други, като „Пинк Търтъл” - с програмни „гавъри” и коледни колекции. 

Няколко думи и за имена, за които може би тепърва ще се говори. Приятнa е изненадата арфа-китарата на свързания по-скоро с киното и с преподавателската дейност Стивън Бенет, който също фигурира на два пъти в плейлиста – все пак има три албума с музиката на „Великолепната четворка“. Добро е и соло пианото на Бил Еншъл. Имаме поп-джази вокал и саксофонно соло в „Jealous Guy", както и класическото джаз-пиано трио на Лин Ариал. 

Няколко са дамските трактовки - класическа на Таня Мария, фънки на „Strawberry Fields Forever”, акустичен опит с убедителен инструментален финал върху по-малко привличащата внимание „Nobody Told Me”, романтично дуо в „Beautiful Boy”, убедително интро и последващ речитатив на „A Hard Day's Night", с интрига до финала. Предпочитащите провокации в стил Ленън няма как да останат безучастни към далекоизточната звучност на „Come Together”, лично за мен - квинтесенция на „John Lennon in Jazz (A Jazz Tribute to John Lennon”).


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виктор Теодосиев и Константин Илиевски

Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон

В петък (05.07.24 г.) Симфоничният оркестър на БНР закрива с концерт своя 75-и сезон. Събитието е в зала "България" от 19.00 ч. Главният диригент на състава Константин Илиевски, който ще бъде на пулта, е избрал три произведения: "Елегия" от Пламен Джуров, Концерт за валдхорна и оркестър №1 от Рихард Щраус и Симфония №7 от Антон Брукнер. Солист..

публикувано на 04.07.24 в 13:41
Инес Симеонова

Инес Симеонова - за първи път солист на Нов симфоничен оркестър

В първия ден на юли Нов симфоничен оркестър ще представи една класическа (във всеки смисъл на тази дума) програма . Започва с увертюра  „Егмонт“ на Бетовен и завършва с една симфония, солидна и монументална като катедрала – Четвъртата на Брамс. Между тях красиво е разположен един от концертите на Моцарт (номер 21 в до мажор) – тук солист..

публикувано на 28.06.24 в 11:02

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев“ в Боровец през август.  Директорът на фестивала Татяна Илиева обясни: "Фестивалът няма и никога не е имал комерсиална цел. Единствената цел на събитието е много благородна - да се подпомогне развитието на летния планински туризъм в курортния комплекс..

публикувано на 27.06.24 в 10:05

Музикалната кулминация тази седмица е на сцената на Sofia Live Fest

Четвъртото издание на Sofia Live Festival вече „чука на вратата“. От 21 до 23 юни  (този уикенд) на Арена София (Колодрума) в Борисовата градина ще могат да се видят, чуят и снимат изпълнители като американското хип-хоп дуо Atmosphere , магнетичната Selah Sue , нидерландската култова изпълнителка Kovacs , американският диджей и..

публикувано на 18.06.24 в 11:41

Лили Иванова получи огърлие "Златен век"

Лили Иванова получи огърлие "Златен век" от Министерството на културата на концерта си във Велико Търново. То ѝ бе връчено от служебния министър Найден Тодоров за нейните заслуги към българската музика, която, както той посочи, е немислима без нея. Това съобщи БТА. Да бъде човек на концерт на Лили Иванова е като да открие четирилистна..

публикувано на 04.06.24 в 11:24