Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

10 млн. лв. годишно повече за българско кино

Снимка: архив
По-голяма субсидия за български филми, повече национални продукции и допълнителни финансови стимули – това са част от промените, които депутатите одобриха на първо четене в Закона за филмовата индустрия, съобщава БГНЕС.

Текстовете са изготвени от Министерство на културата, а през тази седмицата получиха и единодушно одобрение в ресорната парламентарна комисия, но с предварителната уговорка от народните представители, че някои от тях ще бъдат прецизирани между двете четения на законопроекта.

От бранша приемат измененията положително, но някои творци вече повдигнаха въпроса за това как ще се контролира финансирането, както и за контрола върху качеството.

„Днес е голям ден за българската киноиндустрия. Ще разгледаме един закон, по който не е работено повече от 15 години, а Европа и светът се развиват“, заяви с ентусиазъм от парламентарната трибуна актьорът-депутат от ГЕРБ Евгени Будинов при днешните обсъждания, който определи промените като „голяма крачка за българската киноиндустрия“.

Новите текстове предвиждат промени в схемата на държавно подпомагане на националното филмопроизводство, разпространението, рекламата и показа на филми, както и подпомагането на фестивалите и културните прояви.

Вътре е заложено и увеличение на субсидията за национални продукции с 10 млн. лв. годишно. Уредени са и т. нар. финансови стимули за филмовите компании, реализирали продукции у нас. Те ще могат да си възстановяват определен процент от разходите, извършени докато текат снимките в страната ни. Според вносителите това ще бъде допълнителен стимул за чуждите компании да избират България за реализация на своите продукции.

Законопроектът иска да разшири и обхвата на родното кино – от 7 игрални филма да се произвеждат 12, а документалните да се увеличат на 22. Стимулира се и правенето на повече анимация.

От БСП припомниха, че дават подкрепа за законопроекта, но също ще направят свои предложение, с които искат да го подобрят. „Трябва да направим така, че подпомагането да бъде насочено към творците“, призова Нона Йотова.

„Българското кино да се финансира прозрачно, средствата да отиват за качество“, взе участие в дебата и председателят на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов, който също подчерта необходимостта от допълнително прецизиране между двете четения. „Да направим прекрасен закон, който да работи, за да са щастливи всички кино зрители“, каза още Рашидов от парламентарната трибуна.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пуснаха електронния сертификат за ваксиниране срещу Covid-19

Вече е достъпен електронният сертификат за ваксиниране срещу COVID-19, съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Всеки ваксиниран може да има достъп до сертификата си чрез електронен подпис, притежаван от около 200 хиляди души, или чрез личните си лекари - от 1 февруари. Личните лекари ще могат да разпечатат сертификата за..

публикувано на 19.01.21 в 12:41

Български емигрант в UK: Британците не си дават сметка какво означава Брекзит

Британците не осъзнават колко голям е бил износът на стоки от Великобритания към Европа. Това казва български емигрант, който от 11 години живее във Великобритания. По думите му англичаните не си дават сметка за размера на стоките, които българите купуват - техника втора употреба - велосипеди, печки, перални, включително и автомобили за скрап, които..

публикувано на 19.01.21 в 12:11

“Успешни заедно. Развий своя бизнес онлайн” - в помощ на малките фирми

Икономиката на страната е тясно свързана с развитието на малкия и среден бизнес, който в контекста на създалата се пандемична обстановка, е изправен пред много предизвикателства, свързани с ограничената възможност за реализирането на маркетинг дейности и активна комуникация с потенциални клиенти. Инициативата “Успешни заедно. Развий своя бизнес..

публикувано на 19.01.21 в 12:02
Софийски районен съд

Адв. Георги Славов: Около 8 месеца продължават делата по съседски спорове

Все повече "куцат" взаимоотношенията между съседите в един вход или блок и все повече дела има в тази посока. Напрежението между собствениците се нажежава и като цяло нещата не се решават лесно и често стигат до съда. Най-често се водят дела срещу длъжниците - такива, които не си плащат таксите, заяви пред Радио София адвокат Георги Славов . В общия..

публикувано на 19.01.21 в 11:28

Слънчевата енергия може да прочиства водата

Учени от университета "Лобачевски" в Русия са разработили нов модел на структурата на съединенията с фотокаталитични свойства.  Изследването предоставя нови възможности за използването на енергията на слънчевата светлина за прочистване на водите от органични замърсявания. Статия по темата е публикувана в Journal of Solid State Chemistry. Попадането..

публикувано на 19.01.21 в 11:12
Мария Карабойкова

Мария Карабойкова: Движението е още по-важно след ограниченията заради коронавируса

Спортът оформя характера, възпитава в дисциплина, но поддържа и добра физическа и ментална форма. В това е сигурна и убеждава Мария Карабойкова: „Когато се наложи да бъдем затворени, видяхме, че без движение не можем, то липсваше на много хора. Разбрахме колко е важно, за да се чувстваме добре, да имаме настроение и мотивация за работа.“..

публикувано на 19.01.21 в 10:36

Краси Георгиев: Зимата не е причина да не спортуваме

Подходящо ли е да спортуваме през зимата навън и как трябва да се подготвим? Отговор на тези въпроси даде пред Радио София ултрамаратонецът Краси Георгиев . Както е необходимо да имаме добра екипировка, когато отидем да караме ски, така трябва да сме добре подготвени и при всеки друг спорт на открито по време на зимните месеци. Важното е да знаем, че..

публикувано на 19.01.21 в 10:14