Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Анна Кръстева:

Новият пакт на ЕС за миграцията въвежда принципа "гъвкава солидарност"

проф. Анна Кръстева
Снимка: БГНЕС

Проф. Анна Кръстева, председател на Политическа и гражданска обсерватория (миграция, дигитализация, климат), ще даде препоръки на предстоящото португалско председателство на Европейския съюз във връзка с миграционните политики в продължение на работата й като експерт по време на българското и гръцкото председателство.

Португалското председателство ще започне с много “силен коз” и с огромно предизвикателство. Голямото предимство е приетият през септември от Европейската комисия нов Пакт за миграцията и убежището, като предстои неговото валидиране от останалите европейски институции. Тази седмица бе направена и малка стъпка в тази посока, след като Комитетът по граждански свободи към Европейския парламент предложи проект за резолюция, която разглежда Дъблинските споразумения за убежището, като отново подчертава колко неравномерно те разпределят отговорностите. Резолюцията ще се гласува на сесията от 14 до 17 декември. Подготовката за приемането на пакта от Европейския парламент е дълга и сложна, което е първото предизвикателство пред португалското председателство, изтъкна проф. Кръстева.

Новият пакт въвежда новия принцип “гъвкава солидарност”, с който солидарността ще има две противоположни характеристики - от една страна задължителна, от другата страна - гъвкава. Това означава, че вече няма да се говори за квоти, а за гъвкаво участие в различните аспекти на миграционната политика. С други думи страните, които не искат да приемат мигранти, ще помагат на държавите “на първа линия” като участват в други дейности - например да спонсорират завръщането на мигрантите.

Друга характеристика на пакта е, че се ускорява процесът на разглеждане на молбите за убежище, като при отхвърляне ще се провежда и бързо репатриране. Обсъжда се вариант дори разглеждането на молбите за някои държави да се извършва направо на границата.

Същевременно се предлага засилване на европейското измерение на интеграционната политика в допълнение към действията на национално ниво чрез Европейски план за действие за интеграция и включване 2021-2024 година. Това е интересен преход, който ще направи по-голяма връзка между европейското и регионалното ниво.

Проф. Анна Кръстева обърна специално внимание и на въпроса с мобилните таланти по отношение на въпроса с постпандемичното развитие. Коментирайки темата за завръщането тя изтъкна, че пандемията катализира завръщанията и този въпрос придоби все по-важно обществено значение. 

Чуйте интервюто на Лили Големинова с проф. Анна Кръстева.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба на Фонд 13 века България

На 19 май 2021 от 18.00 часа в Галерията на открито на Столична община, разположена на пешеходния надлез над бул. „България“ до НДК в София, ще бъде открита изложба „40 години НДФ „13 века България“. Мисия дарителство“, по повод 40-годишнината от създаването на Национален дарителски фонд „13 века България“. През 2021 Фондът отбелязва 40-годишнината си..

публикувано на 16.05.21 в 13:55
Виктор Топалов

Кварталът на писателите е мястото с най-нереализиран потенциал

Виктор Топалов за "Бохемска София - истории на жълтите павета". "Историите се трупаха, по време на пандемията започнах с дигиталния пътеводител из квартала на писателите" - спомня си началото Виктор. "Книгата е труд на един колектив - всички са участници в нашата страница, говорим за литература, автори, кафенета". На 20 май книгата излиза от печат, в..

публикувано на 15.05.21 в 16:10
Йордан Радичков - внук

Нямам никаква представа какво представлява творческата работа

"Нямам никаква представа какво представлява творческата работа" - така представя себе си Йордан Радичков - внук, носител на наградата за къс разказ "Рашко Сугарев". Защо държи на свободния достъп до книгите си и кой прави коментарите на задните му корици? В разговор с Елена Пъневска, Радичков-внук разказва и за книгите, които са го оформили. "Писането е..

публикувано на 15.05.21 в 15:40
Смарайда Салабашева

Укротяването на банкера

"Що не съм богатско чедо, Буров да ми бъде дедо..." Фриволните строфи, които куплетистът Стоян Миленков през 30-те години пее по Радио София, доказват, че банкерът Атанас Буров е станал институция приживе. Непонятно е само как международният състезател по бридж, царят на анонсите, не успява да предвиди бъдещето и се съгласява да стане министър без..

публикувано на 15.05.21 в 14:10

Тяло за лятото без стрес

"Коприва, лапад - те тонизират нашето тяло" - така започва съветите си за постигане на перфектно тяло за лятото нутриционистът Яна Данаилова. "Наднорменото тегло е хронично-възпалителен процес, лекуваме тялото си, като се отказваме от вредните си навици" - съветва ни тя. Още по темата - тук:

публикувано на 15.05.21 в 10:54
Кметът на Панчарево и почистването на езерото

Почистването на Панчарево - грижа ежедневна

В Световния ден на климата и Международния ден на семейството, празници, които отбелязваме днес, всички столичани са поканени да се включат в инициативата за почистване на Панчаревското езеро, което започна в 10 тази сутрин. Почистването е съобразено с противоепидемичните мерки, обособени са 4 пункта, от които могат да се включат желаещите, на самите..

публикувано на 15.05.21 в 10:47
Марин Трошанов

Историята на една нова софийска книга

"Шантаво приключение със злодеи и всякакви образи в историята" - така писателят Марин Трошанов представя книгата си “Еми и крадецът на сенки“ и продължава: "Действието започва в няколко софийски квартала. Използвал съм атмосферата в Мусагеница, която е много интересна". "Идеята за Еми дойде в един нощен влак преди 5 години, когато видях едно момиче със..

публикувано на 15.05.21 в 10:41