Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Анна Кръстева:

Новият пакт на ЕС за миграцията въвежда принципа "гъвкава солидарност"

проф. Анна Кръстева
Снимка: БГНЕС

Проф. Анна Кръстева, председател на Политическа и гражданска обсерватория (миграция, дигитализация, климат), ще даде препоръки на предстоящото португалско председателство на Европейския съюз във връзка с миграционните политики в продължение на работата й като експерт по време на българското и гръцкото председателство.

Португалското председателство ще започне с много “силен коз” и с огромно предизвикателство. Голямото предимство е приетият през септември от Европейската комисия нов Пакт за миграцията и убежището, като предстои неговото валидиране от останалите европейски институции. Тази седмица бе направена и малка стъпка в тази посока, след като Комитетът по граждански свободи към Европейския парламент предложи проект за резолюция, която разглежда Дъблинските споразумения за убежището, като отново подчертава колко неравномерно те разпределят отговорностите. Резолюцията ще се гласува на сесията от 14 до 17 декември. Подготовката за приемането на пакта от Европейския парламент е дълга и сложна, което е първото предизвикателство пред португалското председателство, изтъкна проф. Кръстева.

Новият пакт въвежда новия принцип “гъвкава солидарност”, с който солидарността ще има две противоположни характеристики - от една страна задължителна, от другата страна - гъвкава. Това означава, че вече няма да се говори за квоти, а за гъвкаво участие в различните аспекти на миграционната политика. С други думи страните, които не искат да приемат мигранти, ще помагат на държавите “на първа линия” като участват в други дейности - например да спонсорират завръщането на мигрантите.

Друга характеристика на пакта е, че се ускорява процесът на разглеждане на молбите за убежище, като при отхвърляне ще се провежда и бързо репатриране. Обсъжда се вариант дори разглеждането на молбите за някои държави да се извършва направо на границата.

Същевременно се предлага засилване на европейското измерение на интеграционната политика в допълнение към действията на национално ниво чрез Европейски план за действие за интеграция и включване 2021-2024 година. Това е интересен преход, който ще направи по-голяма връзка между европейското и регионалното ниво.

Проф. Анна Кръстева обърна специално внимание и на въпроса с мобилните таланти по отношение на въпроса с постпандемичното развитие. Коментирайки темата за завръщането тя изтъкна, че пандемията катализира завръщанията и този въпрос придоби все по-важно обществено значение. 

Чуйте интервюто на Лили Големинова с проф. Анна Кръстева.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Облачността плавно се увеличава до валежи, температурите - пролетни

От запад облачността днес ще се увеличава, ще е купеста и купесто-дъждовна и около обяд в Западна България, а до вечерта и в централните райони от страната ще има краткотрайни валежи от дъжд , в отделни райони - придружени с гръмотевици. Ще има условия и за градушки. През нощта срещу сряда в Централна България явленията ще са интензивни. Ще..

публикувано на 13.04.21 в 07:50

„Андрей Даниел. Между две епохи“ - два месеца на два етажа в СГХГ

Специална експозиция представя Андрей Даниел в Софийската градска художествена галерия (СГХГ) до 13 юни, а откриването е с вернисаж на 13 април (вторник, 17.00 ч – 20.00 ч). Тя е специална, защото е замислена още през 2019 г. и дори художникът започва подготовка с екип на галерията, но неочаквано ни напусна. Това налага преосмислянето на..

публикувано на 12.04.21 в 17:36

Два прототипа на българска ваксина срещу Covid-19 разработват в БАН

Българска ваксина срещу Covid-19 се разработва в Департамента по имунология (с ръководител проф. Андрей Чорбанов) към Института по микробиология при БАН. Първият прототип е готов от зимата на миналата година. В момента ваксината се тества на лабораторни животни за имуногенност, безопасност и ефективност , обясни пред Радио София проф. Пенка..

обновено на 12.04.21 в 16:51

При какви условия се изплащат "майчински"

Най-важното, за изплащане на парично обезщетение при майчинство е майката да бъде осигурена за тези рискове, свързани с обща заболеваемост и майчинство, т.е. да извършва трудова дейност. Друго условие е да има 12 месеца осигурителен стаж, за които няма изискване кога във времето да са изпълнени. Това обясни Даниела Асенова - директор в Дирекция..

публикувано на 12.04.21 в 16:40
Доц. Ангел Кунчев

НОЩ иска становища за Vaxzevria от три експертни съвета, за да знае какво да препоръча на хората

Има съществен отлив на българи, желаещи да се ваксинират с оксфордската ваксина (Vaxzevria на AstraZeneca), потвърди пред Радио София главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев . Може някои хора да поискат да се реваксинират със същия препарат, но принципно, ако има някакви причини за ограничаване на приложението -..

обновено на 12.04.21 в 15:37

Тематична експозиция припомня подвига на Гагарин отпреди 60 години

Документална изложба, посветена на 60-годишнината от първия полет на човек в космоса, ще бъде открита от 17 ч. в Мраморното фоайе на Столичната библиотека . Тя припомня, че на 12 април 1961 г. на борда на космическия кораб "Восток" съветският летец Юрий Алексеевич Гагарин (9.3.1934 – 27.3.1968) извършва една обиколка на Земята и става..

публикувано на 12.04.21 в 13:12

Зоолог спечели финала за докторантската стипендия за 2021 г. на фондация “Карол-Знание”

Финалът за докторантската стипендия за 2021 г. на фондация “Карол-Знание” след силен финал и сериозна конкуренция в първото онлайн издание на конкурсът беше спечелен от Ния Тошкова . Тя е докторант в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към Българска академия на науките, зоолог от екипа на Националния природонаучен музей и..

публикувано на 12.04.21 в 12:51