Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Елеонора Гаджева: Човек никога не спира да пътешества

Пандемията ни накара да преоткрием книгите с пътеписи

Снимка: Личен архив

Пътешествениците също бяха принудени да си наложат въздържане в тазгодишните условия на коронавирусна инфекция и извънредни ситуации. Но това пък даде възможност да пътуват с... книгите. Книгите, написани от приключенци, посветени на техни любопитни или трудни маршрути. Да преоткрием и сборници с пътеписи, излезли под перото на класици в литературата.

„Човек никога не спира да пътешества, дори в мечтите или фантазиите си“, отбеляза пред Радио София Елеонора Гаджева, което е известна с разказите за за хора и места.

Тя силно препоръча „От Индия“ - бележки, дневници, стихотворения, наблюдения и разкази от класика Херман Хесе, едно пътуване и към духовния свят на Изтока.

„Големите автори пътуват и с душата си и изливайки емоциите и преживяванията си в текст, нещата стават много вълнуващи“, отбеляза Елеонора Гаджева.

По думите й пътеписите са малко неглижиран, но особено интересен жанр. От тях научаваме не само за забележителни места, но и нещо повече за характера на писателя.

От излезлите през 2020 г. книги на такава тематика Елеонора Гаджева отличи още „Пеша из Хималаите“ от Левисън Уд (с награда „Едуард Станфорд“ за най-добър пътепис за 2016 г.), „Кралицата на пустинята“ от Гертруд Бел – жена изпреварила времето си, както и „Нансен“ (за полярния изследовател и нобелист Фритьоф Нансен /1861-1930/), чийто автор Хавиер Качо беше в България за представянето.

Чуйте още в разговора на Лили Големинова с Елеонора Гаджева.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Видение“ - полифоничен авторски пърформанс с номинация за ИКАР

" Пърформансът " Видение " е опит за полифония от движение, обект, субект, дигитална медия и музика " - така описват творението си самите автори - Съпромат ( Михаела Добрева и Борис Далчев ) и Цвета Дойчева . " Работата беше много експериментална, беше ново за нас и това, което се получи като краен резултат мисля, че е ново и за хората,..

обновено на 10.04.21 в 13:02

Флора и ютюб канала ѝ с политическа флора и фауна

Флора е познато име на слушателите на Радио София. Ето и размислите ѝ по повод миналата предизборна кампания и мястото на дигиталната среда в нея. За нея победилите нови партии имат най-осезаемо присъствие онлайн. "Това, което работи за инфлуенсъра не е задължително да работи за политиците" - убедена е Флора и продължава: "Трябва да има повече опит за..

публикувано на 10.04.21 в 12:10
Национална среща на жените-мотористи

Жени-мотористи на път

Лилия Осойска за жените-мотористи в деня на откриването на мото-сезона. "Когато сме на чист въздух, на моторите, в хубава компания, сме здрави." "Имаме кампания "Съхрани българското на две колела" - продължава Осойска и обобщава надеждите на жените-мотористи:  "Свободни, щастливи, да бъдем красивата част на мото-обществото",

публикувано на 10.04.21 в 11:22

EXITUS - първа интерактивна пъзъл-игра

"Преди 8 години открихме ескейп-стаите, в първата не можахме да се справим във времето и си казахме - това е за нас" - започва разказа си от Швейцария Натали Пиронкова, която заедно със съпруга си разработва първата в света интерактивна пъзъл-игра "EXITUS". Началото е с опита им с ескейп-стаите. Забавление за малки и големи - "от 6-7 до над 70, таван за..

обновено на 10.04.21 в 11:03

Манипулативността при децата

Механизмите за задоволяване на нуждите на детето и връзките им с манипулативните им практики. "Осъзнато искат да си задоволят свое желание, важното е родителите да научат детето, че може само" - започва Камелия Тодорова от Академията за емоционална интелигентност. Но тя вижда и връзката с подобно поведение и при възрастните. Театърът, който децата правят..

публикувано на 10.04.21 в 11:00

Малкият принц в ново издание

Любимата на малки и големи класика на Екзюпери има ново издание с оригиналните рисунки на автора. Повече за него с Темз Арабаджиева, която си спомня за своя пръв досег с книгата като ученичка. Разбира се, книгата –  в превод на Валентина Бояджиева –  непрекъснато може да се преоткрива, затова са и толкова много преводите ѝ – за някои екзотични езици..

публикувано на 10.04.21 в 10:18
Новата версия на филма за хан Аспарух е с продължителност 2:20 ч.

„Ханът и империята“ и други акценти от „Киномания“

Ето че киносалоните отново отвориха врати и не липсват интересни заглавия. Едно от тези, които препоръчва кинокритикът Деян Статулов е филмът  “Хан Аспарух”, който отново “оживява” на голям екран, но вече с ново име, нов монтаж и нова музика. Филмът се казва  вече “Ханът и империята" , който е нова версия на познатата отпреди 40 години творба на Людмил..

публикувано на 09.04.21 в 18:12