Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генералният директор на БНР Андон Балтаков:

Мястото на регионалните радиостанции е близо до хората

Андон Балтаков
Снимка: Ани Петрова
Новата ефирна магистрала "Е79", създадена от Радио София, Радио Видин и Радио Благоевград, тази седмица e посветена на мястото, ролята и значимостта на регионалните радиостанции.

На днешния ден Радио Благоевград празнува своя 47-ми рожден ден и по този повод първи гост в съвместното предаване "Е79" бе генералният директор на БНР Андон Балтаков, с когото разговаря Давид Калпачки от Радио Благоевград.

“47 години е една възраст на зрялост, на уседналост, но и на младост. Мисля, че успявате ежедневно и всяка една минута, когато звучи програмата на Радио Благоевград, да предавате този младежки дух и усещането за енергия и безграничност, колеги в Радио Благоевград”, каза Андон Балтаков.

“Мястото на регионалните радиостанции е да бъдат близо до хората, да отразяват регионалните проблеми. В БНР сме щастливи да имаме девет регионални радиостанции, които в момента, особено сега, успяват да бъдат близо до хората и да им предоставят информацията такава, каквато трябва да бъде, за да могат те да взимат решенията на местно ниво”, коментира Балтаков.
През последните години информацията от регионален характер и достъпът до нея, стана единствено приоритет на БНР, предвид развитието на медийната среда в България. Хората обичат регионалните станции, защото са близо до тях и до техните проблеми.

“Успяваме да отразяваме палитрата на общностите, които населяват съответните области и региони. И Радио Видин, и Радио София са едни от най-младите ни регионални радиостанции. Това, което за мен, и за всеки един от слушателите е важно, е, че всъщност ние сме това, което слушателите са, и това, което слушателите искат от нас. Било то по отношение на информацията, било то по отношение на развлечението, защото имаме три функции, които трябва да изпълняваме и мисля, че го правим успешно - да информираме, да забавляваме и да образоваме нашите слушатели”, отчете Андон Балтаков и добави:

“Да, националните програми са важни и отразяват живота и събитията от гледна точка на националната им значимост, но без регионалните радиостанции мисля, че дори развитието на демокрацията в България няма да бъде на ниво. В динамичния, пандемичен период, в който живее днешното общество, регионалните програми успяват да вплитат различните информационни линии, които отразяват не само ситуацията около пандемията, но и начина по който живеят българите и това е от значителна важност".

Генералният директор на БНР изрази желание да бъде създадена и десета регионална радиостанция, която да обхваща областите Велико Търново, Габрово, Плевен и Ловеч. Това са единствените четири области, които в момента нямат присъствие на регионална журналистика. Това намерение е заложено и от следващата година може да започне работата по създаването на проекто-плана и на самата регионална радиостанция.

Чуйте интервюто на Давид Калпачки с генералния директор на БНР Андон Балтаков. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Радио Благоевград става на 47 години

Днес Радио Благоевград празнува своя 47-и рожден ден. На 11 декември 1973 година точно в 14:30 часа в ефира за първи път прозвучава сигналът на Радио Благоевград, създаден по мотиви на песента „Пирине, Пирин планино“. Радио Благоевград стартира с..

публикувано на 11.12.20 в 07:39

E79: Мястото, ролята и значимостта на регионалните радиостанции

В съвместната продукция на Радио София, Радио Видин и Радио Благоевград Е 79 днес имаме приятния повод да честитим рождения ден на радиостанцията на Югозападна България. А темата, около която сме се обединили и говорим, е Мястото, ролята и..

публикувано на 11.12.20 в 11:55
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова възможност за децата в нужда

Фондация "Програма Генерация" помага на деца без родители чрез менторска програма и набиране на средства за по-добър старт в самостоятелния им живот. Мисията е те да бъдат предпазени от декласиране и да получат подкрепа в професионалния им път, за..

публикувано на 19.04.24 в 17:48
Иво Желев

Иво Желев: Не знаем достатъчно за украинските бежанци, за да им помогнем за интеграцията

Над 180 хил. украински бежанци са получили временна закрила в България след избухването на войната през 2022 г. В момента на територията на страната пребивават 72 хил. души . Тези факти говорят, че България е по-скоро транзитна дестинация..

публикувано на 19.04.24 в 17:11
Светът е настръхнал от възникналия конфликт между Израел и Иран

Седмицата в САЩ: Израел, Иран, Украйна, Тръмп

Израелско нападение в Иран Тази сутрин израелската армия е нанесла удар в Иран в отговор на баража от ракети и дронове срещу Израел миналия уикенд. Не се знае все още какви са щетите, но намерението е било да се изпрати послание, че..

публикувано на 19.04.24 в 15:57
Хърватският премиер Андрей Пленкович

Година и 3 месеца след влизане в еврозоната, в Хърватия цените са удвоени

Оправдаха се опасенията за масово поскъпване след приемане на еврото за валута в Хърватия , съобщи пред БНР-Радио София оттам журналистката Диана Гласнова , главен редактор на сп. "Родна реч". Поскъпването беше обусловено от превръщането..

публикувано на 19.04.24 в 15:24
Гергана Димитрова  и Даниел Ненчев -

"За фотографията" на Сюзън Зонтаг - писана преди съвремието ни, важна и до днес

За фотографията и визуалната култура, разказва книгата на Сюзън Зонтаг "За фотографията". Тя беше представена в предаването "Радиокафе"   от издателя Гергана Димитрова. Преводът е на Христина Кочемидова и Юлиан Антонов. Има ли нужда от..

публикувано на 19.04.24 в 15:16

"Веднъж прекосиш ли океана" с премиера за България

"Веднъж прекосиш ли океана" е театрален вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова с премиера за България. Това е полет от София до Ню Йорк, на който шестима души пътуват в едно тяло. Какво е да емигрираш? Как пресъздаваме културата си в чужда..

публикувано на 19.04.24 в 14:34
Част от творбите на Теодор Лулчев

Дизайнът и естетиката преди AI

Не е далеч епохата преди изкуствения интелект (Before AI), но тя е много обширна, многообразна и трудна за пресъздаване. Затова е особено предизвикателството, с което под това заглавие се е заел да привлече и фокусира вниманието ни дизайнерът Теодор..

публикувано на 19.04.24 в 14:20