Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надя Маринова - организатор на работодателския форум „Битката на талантите“

Не всички гледат положително на работата от вкъщи

Надя Маринова - организатор на „Битката на талантите“

За четвърта поредна година се проведе работодателският форум „Битката на талантите“. Тази година мото на изданието беше “Промени на работното място”, а във форума се включиха утвърдени експерти в областта на employer branding (това е процес, улесняващ дадена компанията в привличането, наемането и задържането на добри служители, чрез позитивни политики като нерегламентирано работно време, хоум офис, отношението към работещите като към таланти и др. - бел. ред).

“Съвсем естествено, фокусът беше върху промените, които 2020 г. донесе за всички. Те се случиха донякъде неочаквано, донякъде с известна предварителна подготовка при някои от компаниите, защото в ИТ сектора бяха най-подготвени в тази година на ситуация на пандемия, в която всички трябва да работят от вкъщи и да се разделят с офиса за известно време”, казва Надя Маринова - организатор на „Битката на талантите“.

Това е така, защото те практикуват този гъвкав тип на работа от години - някои служители могат да ходят в офиса, а други да избират ден от седмицата и да се пренесат да робят от домашна среда.

“Промените водят след себе си много размествания на всички нива. Интересно е да видим какво се случва в умовете на служителите, защото мениджърите виждат, че е много удобно да стоиш от вкъщи и да си работиш, но дали точно това се случва със служителите, които в същото време трябва да се оправят с едно-две, а може и три деца, които са около тях, и които не им позволяват да свършат бързо и ефективно работата си. Оказва се, че има различия в гледните точки”, обяснява Надя Маринова.

Проучване за това как работата от вкъщи променя удовлетвореността на служителите, направено специално за събитието, показва, че не всички гледат положително на това да се работи от вкъщи. През зимния сезон, когато температурите навън паднат и вали сняг, хората са по-склонни да си останат да работят от вкъщи, но през летните месеци това не е така. 

Допитване пък показва, че повечето хора харесват идеята да робят от вкъщи, но не всеки има необходимото оборудване за хоум офис, както и необходимото пространство в дома за работа. 

“Много по-трудно човек се концентрира, докато работи в дома си, ако има деца и те изискват някакво внимание”, казва Надя Маринова и допълва, че преобладаващото мнозинство не държат да се върнат в офиса, но предпочитат хибридни модели на работа, т.е. една част от времето да бъдат в офиса, а друга част да бъде в дома си и от там да работят. 

НR екипите са тези, които са поели управлението на employer branding, но има компании, в които това се върши от маркетинг отделите и ПР-те, а има и компании, които са инвестирали в отделно звено, което се занимава само с employer branding.

Чуйте повече в разговора на Катя Василева с Надя Маринова в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09