Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отровните примамки за животни са като мини, чиито жертви са непредвидими

Снимка: БДЗП

По целия свят използването на отровни примамки в природата е огромен проблем за биоразнообразието, а за страна с богатство на животински видове като България - от които немалко застрашени, за съжаление, това е още по-недопустимо. 

Кучето герой Барс е сред малкото в Европа и е единственото четириного у нас, което е тренирано да открива, разпознава отрови и отровни примамки в природата.

Породата му е немска овчарка, унгарец по рождение, потомствен помощник на човека в специфични мисии, тъй като целия му род са били полицейски кучета. Неговият брат пък търси противопехотни мини в Афганистан.

„Това е най-невероятното куче, което имам щастието да познавам“, разказа пред Радио София водачът му Николай Терзиев. „Използването на забранени субстанции и особено на отровни примамки в дивата природа е сериозен проблем за биоразнообразието ни.“

Работата на Барс допринася за откриването на такива отрови, както и на трупове на животни, поръсени с такива препарати. По този начин могат да се вземат мерки за почистване и обезопасяване на съответното място, обясни Николай Терзиев, който също е обучаван и от 4 години и половина е неразделно с кучето.

По думите му инцидентите са много повече от сигналите, които достигат до него и колегите му. Случаите са неприятно много и заради криворазбраната толерантност спрямо извършителите.

Сред най-пострадалите видове са птиците (лешояди, врани, орли), които попадат на отровни примамки за други животни.

Тези примамки са като мини, върху които не се знае кой ще стъпи и ще ги задейства, коментира още Николай Терзиев. И допълни, че до този момент няма хванат и санкциониран нарушител.

За изпълнението на благородната си мисия екипът на Барс и Ники има нужда от средства. Вижте тук как можете да ги подкрепите и за какво ще бъдат изразходвани те. 

Чуйте разговора на Антония Каменичка с експерта водач.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Очаква се становището на МОСВ за национален план срещу отровните примамки

Използването на отровни примамки е забранено по силата на редица европейски директиви и конвенции, както и по националното ни законодателство, поради факта, че нанася катастрофални щети върху популациите на много застрашени видове и екосистемите като..

публикувано на 17.12.20 в 16:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

Lucky Nimber Nick представят албум и предстоящ концерт

Lucky Nimber Nick   - една група, която се развива по- бързо от… пандемията!      Фронтмен и създател е Ники Аламанов, който е пътувал много по света и накрая осъществява мечтата си да има собствена група. “Отне ми много усилия да се събера с..

обновено на 16.04.21 в 19:45
„Голата истина за група „Жигули“

Група "Жигули" влиза в кината с филма на Виктор Божинов

Най-сетне музикалната комедия „Голата истина за група Жигули“ може да се гледа на голям екран от днес. Българският филм на режисьора Виктор Божинов е порвата киноприемиера, на която обръща внимание Деян Статулов . В ролите на музикантите ще..

обновено на 16.04.21 в 19:19

Какво ни предстои за паспортизацията на сградите до края на 2022 г.

До края на 2022 г. всяка жилищна сграда в България трябва да има технически паспорт . Съдържанието и начинът на изготвянето му са уредени от Наредба № 5 на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (2006 г.), в сила от 2007 година...

публикувано на 16.04.21 в 16:57
Иван Стамболов - Сула

Не се иска пророческа дарба, за да се предположи, че ще стане точно това

“Не се иска пророческа дарба, за да се предположи, че ще стане точно това. Причината е, че се трупа цяло лято един дух на отрицание с протестите и на желание за промяна, от една страна, а от другата страна - умора от управлението след 10-годишно присъствие..

публикувано на 16.04.21 в 16:10
Олга Василевска

Хубавата Олга откри „Хубава работа“ - новата рубрика на Радио София

Олга Василевска иска и умее да говори за съвременните хора, които едновременно работят, родители са и намират своя път в живота. В това ще се убедим в нейната рубрика, наречена позитивно но и двузначно „Хубава работа“. В нея ще се..

публикувано на 16.04.21 в 15:23

„Граждански Будилник“ звъни за творчески конкурс

„Граждански Будилник“ е конкурс за социално ангажирано изкуство. Той се провежда за четвърта поредна година, като темата за 2021-ва е „Дигитално презареждане: правата и свободите във виртуалния свят“ . Конкурсните категории са три: фотография,..

публикувано на 16.04.21 в 14:02

Спектакълът „Машините са кучки“ с премиера на 18 април

На 18 април ще бъде премиерата на спектакъла „Машините са кучки“ в Сити Марк Арт център. Зад постановката стоят Здрава Каменова - сценарист и автор на детски книжки и Гергана Димитрова - сценарист и режисьор.    Вдъхновител за пиесата е Иво Стаменов -..

публикувано на 16.04.21 в 13:52