Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Очаква се становището на МОСВ за национален план срещу отровните примамки

Снимка: Георги Стоянов, Личен архив

Използването на отровни примамки е забранено по силата на редица европейски директиви и конвенции, както и по националното ни законодателство, поради факта, че нанася катастрофални щети върху популациите на много застрашени видове и екосистемите като цяло.

В много европейски държави има разработени стратегии за борба с отровите. В България обаче все още не е приета такава, макар че има огромно биоразнообразие, застрашени видове и очевиден проблем с недобросъвестни хора, които сеят отрови.

Разработването на стратегията у нас започва още през 2017 година. През последните две години природозащитниците полагат много усилия да придвижат документа и на 1 септември тази година той е внесен в Министерството на околната среда и водите. До момента не е получено становище от там, каза пред Радио София Добромир Добрев от Българското дружество за защита на птиците е един от авторите на проекта за Национална стратегия за борба с използването на отрови и отровни примамки.

Отровите са най-големият проблем за лешоядните и хищните видове птици, не само в България и на Балканите, но и в глобален план. Според доклад от края на 2018 година на 16 неправителствени организации от Балканите, в периода 1998 - 2018 година има установени 227 инцидента с отравяне на птици в този регион, като са намерени 465 загинали лешояда. Смята се, че голяма част от птиците, които са станали жертви на отрови, не могат да бъдат открити. Добрев припомни и случая от тази година с отровени египетски лешояди в Източните Родопи.

Адвокат Лъчезар Босаков обясни, че залагането на отровни примамки е нарушение по силата на редица закона, включително Закона за биоразнообразието и Закона за лова и опазване на дивеча. Производството, придобиването, притежанието и продажбата на отровни вещества без разрешение се третира като престъпление по силата на Наказателния кодекс.

Добромир Добрев обясни, че до момента няма заловени и наказани лица, въпреки че се водят разследвания. Той добави, че важна част от проекта за национална стратегия е протоколът за действие, разработен в предварителните дискусии, който предоставя алгоритъм, определящ начина на водене на разследването при подобни случаи.

Чуйте интервюто на Антония Каменичка с Добромир Добрев и Лъчезар Босаков. 

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Отровните примамки за животни са като мини, чиито жертви са непредвидими

По целия свят използването на отровни примамки в природата е огромен проблем за биоразнообразието, а за страна с богатство на животински видове като България - от които немалко застрашени, за съжаление, това е още по-недопустимо.  Кучето герой..

публикувано на 17.12.20 в 15:43
ВИЖТЕ ОЩЕ

877 са заразените с Covid-19 у нас за денонощие

877 са заразените с Covid-19 у нас за денонощие. И злекуваните са 2 222 души, показват данните на Единния информационен портал. 59 болни са загубили битката с вируса. Направени са 13 190 теста и 35 748 ваксини. Намалява и броят на хоспитализираните –..

публикувано на 12.05.21 в 08:11

До обяд слънчево, след това дъжд

През днешния ден преди обяд ще бъде слънчево, но до вечерта ще завали в западните райони, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. Жълт код е обявен за 12 области в Западна България за валежи и гръмотевици. Явленията започват..

публикувано на 12.05.21 в 08:09

People of Maha с нов видео сингъл с послание за тези които търсят своето място във вселената

Те се казват People of Maha . Тяхната  фронт-дама  Биа Кавальо  е португалка, Мила Нинова е китарист на групата и  Александрина Гешева – Барабани. Дамското трио представя своя нов видео сингъл, който излезе съвсем наскоро. Песента "Space Girl“..

публикувано на 11.05.21 в 18:37

Протест “Корупцията дере и вашите кожи” обединява екоактивисти срещу властта

На 12 май от 8.45 ще се проведе протест срещу фермите за норки в България под надслов “Корупцията дере и вашите кожи”. “Това е един огромен проблем, който е свързан със значително влияние в сектора на земеделието и животновъдството и с покровителството на..

публикувано на 11.05.21 в 17:25

Думи като инфлуенсърски, нападжия и селфи влязоха официално в българския

Излезе от печат „Речник на новите думи в българския език“ (2021 г.), съобщиха от издателство „Наука и изкуство“. Изданието е трето след 2000 година и обхваща нови лексикални единици от първите две десетилетия на XXI век. Представени са..

публикувано на 11.05.21 в 16:44
Биткойн

Боян Келчев: Пазарът на криптовалутите расте експоненциално

“Към този момент най-основната тенденция е, че пазарът на криптовалутите расте експоненциално (показва по-големи увеличения с течение на времето-бел.ред.), т.е. преди шест месеца пазарната капитализация на целия пазар, който в момента наброява..

публикувано на 11.05.21 в 15:45

Акселератор подкрепя млади артисти, 10 ще запишат авторска музика

“Музикален акселератор за млади артисти” се нарича най-новият проект на фондация "Музика за България“, която основа и повече от 10 години развива RockSchool . Програмата на проекта предвижда да помогне на 10 артисти да ускорят своята..

публикувано на 11.05.21 в 15:17