Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Йорданка Господинова: Има пряка връзка между наднорменото тегло и Covid-19

Снимка: Pixabay
Въпреки че Covid-19 като заболяване е сравнително ново, вече има богата база данни и опит, за да се направят достоверни изводи.

“Наскоро ми попадна интересно изследване, проведено в Ню Йорк между 1 март и 1 април, сред 4100 пациенти с Covid-19, което показва, че 40% от хората, които е трябвало да бъдат лекувани в болница, са страдали от затлъстяване. При половината от тях се е наложило интубиране”, казва диетологът д-р Йорданка Господинова.

Аналогични изследвания са провеждани във Франция, Китай. Всички сочат, че процентът на хората със затлъстяване и тежестта на протичане на инфекцията е много голяма.

“Това има своето логично обяснение. Хората с наднормено тегло имат по-малка дълбочина на дишане и по-малък капацитет на белия дроб. При такива пациенти пневмонията е по-логично усложнение и протича по-тежко.

Освен това високият индекс на телесна маса е причина за сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, които сами по себе си увеличават риска от тежко протичане на Covid-инфекцията”, обяснява д-р Господинова.

Според нея сегашният момент може да се окаже добър за промяна в хранителните навици и тези, които имат нужда, да се разделят с излишните килограми.

“Бих препоръчала всеки човек да преосмисли начина си на поведение и хранене. Да потърси баланс между отделните хранителни продукти. Това е времето, в което трябва да се спре с преяждането и да се оцени сериозността (на инфекцията) като последици и състояние.

Съветът ми е да се приемат плодове и зеленчуци, да се приемат достатъчно чайове, както и достатъчно количество вода (около 3 литра дневно). Добре е да присъстват на трапезата храни, които са богати на витамин А, витамин С, на пробиотици - чесън, лук, ядки, аспержи, бобови растения, червени плодове, пащърнак", съветва още диетологът.

Чуйте целия разговор на Ива Дойчинова с д-р Господинова в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Отвъд хоризонта" - търсения в полето на геометричната абстракция

"Отвъд хоризонта" е изложбата, която можете да разгледате до 9 март в галерия “Доза” . Експозицията поставя на фокус работата на няколко автори и техните търсения в полето на геометричната абстракция. Това са Борис Далчев, Виктор Влаеску, Георги Георгиев, Георги Димитров, Георги Янакиев, Камен Калев и Стойко Даскалов.  Творческите им търсения в..

публикувано на 02.03.21 в 19:39

Гледаме филми от „Великолепната женска седморка“ в 6-те дни след 8 март

Веднага след Деня на жената ще започне филмова седмица, наречена „Великолепната женска седморка“ , съобщиха от Българската общност за либерална демокрация (БОЛД) и Сдружение „Маргиналия“. Кинопрограмата предвижда онлайн прожекции от 9 до 14 март, всеки ден от 18:00 до 19:00 ч., последвани от дискусии с авторите, съобщиха организаторите...

публикувано на 02.03.21 в 18:32

В район "Възраждане" посрещнаха Баба Марта с видеоматериал на НИМ

По традиция район "Възраждане", съвместно с МКБППМН, отбелязват празникът на Баба Марта с деца от района и деца в риск, с празник под надслов "Баба Марта бързала, мартеници вързала". Децата се запознават с традицията и символите на празника, саморъчно изработват мартенички, които се закичват на Дървото на Баба Марта пред районната администрация на..

публикувано на 02.03.21 в 18:15
Велики Преслав

И във Велики Преслав отлагат възстановките за 3 март

В навечерието на 3 март на много места отлагат ежегодните чествания и възстановки в страната. Covid-19 се отрази и на формата на честванията, като много от празненствата и концертите минават онлайн. Освен това поради пандемията, голяма част от организациите, които осъществяват възстановки, не успяват да оцелеят поради финансовата криза, а по-голямата..

публикувано на 02.03.21 в 17:44

В Пловдив организират "Поход на свободата" за 3 март

"Поход на свободата" организират в Пловдив, въпреки пандемията. За десета поредна година членовете на  комитет "Родолюбие" и Община Пловдив организират "Поход на свободата". Това е символично изкачване на връх Бунарджика. Шествието ще бъде водено със знамена, които са копие на знамената, участвали в боевете за Шипка и в Руско-турската война...

публикувано на 02.03.21 в 17:02
д-р Иван Маджаров

Д-р Иван Маджаров: Трябва да се говори вече за ускорено развитие на здравеопазването

Нуждата от устойчива и ефикасна здравна система, ориентирана към здравето и конкретните здравни нужди на отделния човек провокира създаването на инициативата “Заедно за повече здраве” .  В нея се включват три организации Български лекарски съюз, Съюзът на фармацевтите и Асоциацията на научноизследователските дружества в лекарствената индустрия,..

публикувано на 02.03.21 в 16:04

#Това е конкурс за смели идеи - търси решенията на младите хора за различни проблеми

От Български център за нестопанско право са се заели с амбициозната задача да събере най-иновативните и впечатляващи предложения на младите хора у нас за подобряване на средата, в която живеем. #Това е конкурс за смели идеи - търси решенията на младите хора за различни проблеми в държавата. “Очакваме в конкурса да се включат младежи между 16 и 24..

публикувано на 02.03.21 в 14:25