Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

При 3-годишния Георги са видими ползите от рехабилитацията

Снимка: bgkoleda.bg

Главен герой в тази история от "Българската Коледа" е Георги Бъчваров. На 28 декември той ще навърши 3 години, в които той и родителите му се учат, какво е да си дете с по-специални нужди. Макар и роден като нормално дете, той претърпява инфекция в родилното отделение, вследствие на която по-късно при него е поставена диагноза детска церебрална парализа. 

Миналата година майка му Стела Йотова се "престрашава" да подаде документи за Българската Коледа и открива, че процедурата е бърза и достъпна за родителите. В рамките на месец получават одобрение и вече две години се възползват от помощта на кампанията за ежедневните рехабилитации от които се нуждае Георги: 

Необходимата информация Стела получава от другите родители на деца със специални нужди, с които се среща всеки ден по време на рехабилитациите на Георги. Тя подчертава, че децата се нуждаят от добри специалисти, за да постигнат напредък. След дълго лутане, те попадат на такива.

"От половин година той наистина доста добре се движи, опитва се да говори. За това време даде много добър резултат. Рехабилитаторите в момента го изправят и се надваме, че през следващата година ще успее да прави крачки самостоятелно," разказа с надежда Стела.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Очаква се застудяване

Атмосферното налягане ще се понижи.  През следващото денонощие времето ще бъде облачно като в по-голямата част от Северна България ще вали слаб сняг. В останалата част от страната валежите ще са от дъжд, по-значителни в югоизточните райони. Вятърът ще е умерен, в Източна България - временно силен североизточен. Минималните температури ще са..

публикувано на 28.11.22 в 21:14

Наука и изкуство съчетани в изложба

На 29 ноември 2022 г. ще се проведе изложба с рентгенови лъчи LIMINAL DISRUPTOR : X-ray art w Hugh Turvey. Артистът Хю Търви изпозва рентгенови лъчи. Неговото изкуство се намира точно на тънката граница между науката и изкуството. Той е съвременен пионер в рентгеновото изкуство. През 2009 г. е избран за щатен радист към Британския..

публикувано на 28.11.22 в 20:08

Кризата във Венецуела на фокус в САИМО

От няколко години във Венецуела има криза обвързана с инфлация, спиране на ток, проблеми с доставки на храна, в резултат на което в последните години около 5 млн. души са напуснали страната. Дружество за ООН в България и Студентската асоциация за изследване на международните отношения организират участие в студентския Модел ООН "Кризата във..

публикувано на 28.11.22 в 18:47

Имате ли зазъбица?

Екип на Института за български език при БАН - с ръководител доц. Калина Мичева-Пейчева, разработи Дигитален диалектен интерактивен речник за деца . Специалистите, участвали в създаването му, вярват, че той ще бъде от полза за децата, защото знанията за диалектите слабо са застъпени в учебните програми, а с тях се обогатява речника и..

публикувано на 28.11.22 в 17:25
Вили Лилков

Каква ще бъде съдбата на Княжеската градина?

На 28 ноември 2022 г. в Клуба на архитекта ще се проведе обществена дискусия за бъдещето на Княжеската градина, в която е разположен и Паметникът на съветската армия. Подробности пред Радио София разказа Вили Лилков, организатор на дискусията. "Паметникът на съветската армия по смисъла на Закона за културното наследство не е културна..

публикувано на 28.11.22 в 17:04

Групов танцов спектакъл на Мунир Саид регистрира рутината в човешкото всекидневие

Регионалният център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" стана предпочитан дом за артистите от сферата на танца. Пореден танцов пърформанс там ще предизвика почитатели и любители на това изкуство на 29 ноември от 19:30 . Египетският танцов и музикален артист и изследовател Мунир Саид гостува в България от септември до края на годината...

публикувано на 28.11.22 в 16:29

Предлагат въвеждането на помощник-учители

КТ "Подкрепа" предлага да се въведе длъжност "Помощник – учител" за всеки ученик със СОП. По мнение на 80% от учителите е необходимо да се върнат помощните училища за деца и ученици. Подробности пред Радио София разказа Димитър Урдев от неправителствената организация "За утре". "Начинът, по който функционира образователната система в..

публикувано на 28.11.22 в 15:57