Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ще ти разкажа приказка" отново насърчава малките писатели

Снимка: Столична община

Дирекция “Култура” на Столична община организира ново издание на Националния детски конкурс за авторска приказка „Ще ти разкажа приказка”. Конкурсът е на свободна тема и в него могат да участват деца в две възрастови категории: 9-12 години и 13-15 години. 

Първата награда и в двете възрастови групи е лаптоп, а втора и трета награда - таблет. Отличията се връчват на Празника на детето  - 1 юни,  каза пред Радио София Биляна Генова, директор дирекция „Култура“ към Столичната община. Тя припомни, че журито е съставено от професионални писатели и творци, а негов председател е Георги Константинов. Наградените приказки се издават в красиво илюстриран сборник. Авторите на илюстрациите са различни, като сред тях вече са били Тоня Горанова, Любомир Михайлов, Калина Тонева, Сияна Захариева.

"Приказката е много важен етап от живота на всеки човек и не бива да се отказваме от нея, дори когато сме големи и да четем приказки както на децата си, така и за собствено удоволствие. Една добра приказка е вечна и универсална, независимо когато е написана, кога е прочетена и къде по света," посочи Биляна Генова.

Приказки ще се приемат до 28 февруари 2021 година.

Чуйте интервюто на Мария Илиева с Биляна Генова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Радослав Механджийски

Голямо европейско преживяване

София се присъединява към големите европейски и световни центрове, домакини на атрактивни международни изложения за съвременно изкуство. Sofia Art Fair ще се проведе от 3-ти до 6-ти октомври във форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк. Почече за идеята, организацията и някои експонати - от Радослав Механджийски: "Подобни форуми стимулират пазара...

публикувано на 07.09.24 в 11:48

Накъде - към корени и гранки

Фолклорен фестивал "Корени и гранки" в Осоица - Елена Джукова с подробностите: "Пресъздаваме истинска сватба с бръснар за младоженеца на място. Дърворезба, вълна - как тя стига до нас. Подправки - шарена сол. Вихроний Попнеделев ще ни покаже как превръща глината в разни неща. Ще има и работилница за тесто - ще си изпечем и хапнем на печка на дърва." Още..

обновено на 07.09.24 в 11:40

Нов живот на историята

Повече за "Историите зад фасадите" на емблематични софийски сгради - в разказа на организаторката Йордана Николова от РИМ - София "Смисълът е да препращаме от едни хора към други чрез сградите. Нов живот на историята." Подробности, конкретни примери, място и време на изложбата и мястото ѝ като притегателен център към разрастващия се интерес към историите..

публикувано на 07.09.24 в 10:23

Децата преживяват всичко чрез игри сред природата

Десислава Маринова от Active Kids за поредното детско приключение по ветроходство: "Спортът развива най-различни качества, най-малките са петгодишни. Те се учат на работа в екип.Уважение към природата. Запознават се с различните части на лодката, с терминологията на ветроходството. Язовир Искър е най-достъпната точка. Човек може да се потопи в много..

публикувано на 07.09.24 в 11:20

Море от книги

Десислава Алексиева за поредната 12-та "Алея на книгата": "Тази година над 140 издателства, от 9 до 15 септември, ще представят най-новите книги, ще има срещи с автографи. Новото е фестивалът на нехудожествената литература (наука, изкуство, култура). В цялата програма има събития и за деца, и за възрастни. На 14 септември си партнираме за втора..

публикувано на 07.09.24 в 09:55
Теодор Борисов

Теодор Борисов: Съединението е резултат на общественото мнение, не толкова на действията на политическата класа

Не смятам, че празничният календар е музикална класация. Не бива да се степенуват българските исторически събития и постижения в зависимост от политическата конюнктура. Шести септември е сред безспорните и важни исторически дати. Това коментира пред БНР-Радио София историкът Теодор Борисов: "Днес може да е странно, че част от България..

публикувано на 06.09.24 в 17:49
Две много артистични дами - Яна Спиридонова и Елина Спасова

РЦСИ "Топлоцентрала" откри своя нов сезон с много нови родни и международни продукции.

"Започваме сезона много силно, всеки ден се случват много и интересни неща", увери ни Елина Спасова при гостуването си в предаването "Добър вечер, София". "Предстои едно много добро представление "Прима фаче" с Елена Телбиш, което ще се състои на 8 септември от 19:30, което е една от най-успешните ни продукции от миналия сезон. Ппродължава..

публикувано на 06.09.24 в 16:51