Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

След коронакризата и протестите през 2020 г.

Любомир Аламанов: Очакваме яростна предизборна кампания

На партиите от статуквото много им се иска да останат и да участват в управлението, коментира комуникационният анализатор

Любомир Аламанов
Снимка: Ани Петрова

Covid кризата е може би най-отличителната черта на годината, която изпращаме – с локдауна, с невъзможността да пътуваме, със затворените бизнеси. Ако преди влизахме от криза в криза, през 2020 кризата беше глобална и непрекъсната. На второ място в България ще запомним протестите, чиито ефекти са спорни.

Това е оценката на Любомир Аламанов, комуникационен експерт от Центъра за анализи и кризисни комуникации.

По думите му през пролетта беше факт добрият подход към информиране на населението по въпросите на настъпилата епидемия. И това се доказа с високото доверие към мерките.
След това обаче приеманите предписания за безопасност често се отменяха и бързо се заместваха с други. Това доведе до намаляване на доверието и сриване рейтинга на оперативния щаб.

През лятото се изгуби време в политическото оцеляване.

Тогава и настъпи пречупването във вярата и следването на лидерите от гражданите.

На протестите хората, които не харесват това управление, видяха, че не са сами. Фирма, която обяви подкрепа на протестиращи, бързо беше нападната от проверяващи институции. Но очевидно хората спряха да се страхуват да изразяват недоволството си.

Смяната на министри също донякъде е победа на протестите, допълни Аламанов. Много маски паднаха. Евроинституциите научиха повече за процесите в България.

Когато ваксината стана факт, в други страни първите, на които беше поставена, се оказаха възрастни хора, а в България – министър и шефове на болници. Това обаче беше правилен ход за българските реалности, смята експертът.
Макар и позакъсняла, разяснителната кампания за ваксинирането наистина е необходима.

Парламентарните избори през пролетта на 2021 г. ще бъдат предшествани от особено яростна кампания, смята Любомир Аламанов.

„Всички партии виждат милиардите, които се задават от Европа заради пандемията. Особено партиите от статуквото ще искат да останат и да участват в управлението.

Хората трябва да разберат, че демокрацията не е да гласуваш веднъж на 4 години. Демокрация е когато всеки ден искаш, говориш, настояваш, да протестираш ако трябва, да притискаш политиците да си вършат работата и да изпълняват обещанията си.”

Чуйте разговора на Катя Василева с Любомир Аламанов.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Дончо Етугов

Доц. Дончо Етугов: За алопецията има причини, но има и мерки

Красивата коса не само дава самочувствие, но и е показател за добро здраве. Тази безспорна истина потвърди в студиото на Радио София и дерматологът доц. Дончо Етугов . По думите му психолозите, които работят в областта на естетичната медицина, доказват, че най-важният елемент от нашата визия, е косата. Тя се вижда още преди да..

публикувано на 26.02.21 в 14:05

Пчеларите искат своя борса и да не са в сектор „Животновъдство“

Пчеларите протестират за своя борса и да не са в сектор „Животновъдство“. Причините за протеста са комплексни и са продиктувани от една поредица от действия на Министерство на земеделието и храните и лично на министър Десислава Танева. Проблемите в бранша се трупат от поне 1-2 години, но ескалираха с промените в Закона за пчеларството, казва Сребрин..

публикувано на 26.02.21 в 13:31

Ограничават движението в участък от Северната дъга на Софийския околовръстен път

До 10 май се ограничава движението по Северната дъга на Софийския околовръстен път /II-18/ в участъка от кръстовището за Чепинци /при км 20+020/ до връзката за яз. Чепинци /при км 22+855/ поради извършването на ремонт, съобщиха от АПИ. Движението се пренасочва по обходен маршрут през Чепинци, Негован и Световрачене.

публикувано на 26.02.21 в 12:38

В „Пощенска кутия за приказки-3" има и изненадващо попълнение от автори

„Пощенска кутия за приказки“ продължава да се пълни, независимо от пандемичните ограничения и трудности през последните месеци. Идеята на Гери Турийска и съмишленици не само е жива 11 години след началото, но поредното издание вече е факт. „Началото беше без намерение за бизнес“, припомни си Гери Турийска в студиото на Радио София...

публикувано на 26.02.21 в 12:00

София Филм Фест показва премиерно римейка на трилогията за Хан Аспарух – „Ханът и империята“

В рамките на София Филм Фест ще бъде премиерата на римейка на трилогията за Хан Аспарух – „Ханът и империята“ на акад. Людмил Стайков. “Този филм е на 40 години. Останал е в спомените ми с епичността на филма. Вълнуващият разказ, който е за филма и това ме провокира. Той не е достатъчно експлоатиран като други филми, повтаряни по телевизията, защото..

публикувано на 26.02.21 в 11:10
Елена Кърпачева

Децата са огледало на родителите си

Децата са такива, каквито са ги направили родители им, те са тяхно огледало. Когато едно дете е агресивно, има основателна причина да бъде такова - дали вкъщи има неразбирателство, дали по някакъв начин е било мотивирано от родителите. обикновено родителите считат, че когато детето е по-агресивно, може да си пробие по-лесно път в живота, казва Елена..

публикувано на 26.02.21 в 09:57

Сами по себе си компютърните игри не са предпоставка за агресия при децата

“Компютърните игри, екшъните и насилието, което децата възприемат през медиите, не означава, че ще станат по-агресивни в училище. Много зависи също така и каква е семейната среда, до каква степен в обществото, в което детето живее насилието е тема и е допустимо и каква е способността на детето да се саморегулира, казва психологът Андрей Ганев..

публикувано на 26.02.21 в 09:26