Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Градовете се управляват все по-трудно, ако не са "умни"

Изкуственият интелект е неразделна част от моделите за “умен град”, а София също има концепция за превръщането й в такъв. Всички големи градове вече стават все по-сложни и събират повече данни, поради което няма начин да бъдат управлявани добре, без тази информация да се обработва светкавично от различни алгоритми. Това заяви пред Радио София Елица Стоилова, съосновател на UMNI, компания, която се занимава с разработки на чатботове с разговорен изкуствен интелект. Няколко интересни проекта правят впечатление в тази област по света, посочи Стоилова.

Правителството на Сингапур и "Майкрософт“ работят върху създаването на чатботове за автоматизацията на различни обществени услуги. Очаква се дигиталните сътрудници да бъдат внедрени в сайтове на различни институции и да могат да обслужват клиенти на различни езици.

Много градове и общини в САЩ вече разполагат със свои чатботове, а Американската имиграционна служба USCIS използва своя чатбот "Ема" още от 2015 година, за да автоматизира голяма част милионите обаждания годишно по въпроси, свързани с гражданството и имиграцията.

Отделът за социални услуги в Ню Йорк обслужва над 3 милиона граждани и приема десетки хиляди заявки всеки месец. Той използва платформа за самообслужване, която дигитализира и автоматизира голяма част от рутинните задачи и услуги на отдела, с цел да се намали трафика в офисите на отдела и личното присъствие за подаване на заявки.


Питсбърг инвестира от 2012 г. в разработката автоматизиран софтуер за оптимизация и контрол на трафика. Градските отдели за контрол на движението могат за да наблюдават в различни точки на града и да използват изкуствен интелект, за да контролират и настройват системите за трафик в града, като по този начин се съкращава времето за пътуване, броя на спирания и времето за чакане.

Пожарно-спасителния отдел на Атланта дори и учени от три американски университета са разработили софтуер за прогнозни анализи, чрез който може да бъдат определяни на сгради, при които имат по-голяма вероятност от пожарни инциденти. Програмата Firebird е използва исторически данни за 5 поредни години за 58 променливи като площ на имота, честота на пожар, размер на сградата, структура на сградата за да прогнозира риска от пожар за 5000 сгради. Софтуерът е предвидил 73% от пожарите.

А на другия край на света - в Китай, се изграждат 500 „умни“ града. За един от тези градове, се разработва план да бъде управляван изцяло от изкуствен интелект, свързан с мрежа от сензори. Алгоритмите ще получават информация за всичко, което се случва в града от времето до навиците на гражданите какво и къде хапват. Предвижда се движение с автономни автомобили, роботи да разнасят храна, вратите да разпознават хората и да се отварят автоматично, а столовете в офисите да се пренареждат сами за всяка бизнес среща според нуждите. Проектът се казва “Облачна долина” и трябва да приключи след 3 години.

Чуйте интервюто на Лили Големинова с Елица Стоилова.

Елица Стоилова

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Адресите на любовта – Димчо Дебелянов

Коя е музата на "Аз искам да те помня все така" и защо тя разбива илюзиите му за чиста любов?. Как обаче Дебелянов забравя обидата? Защо друга негова любов е застреляна от баща си на бул. „Патриарх Евтимий“? Сонетът, който ѝ посвещава е акростих върху бланка от данъчна декларация.  "Помниш ли, помниш ли тихия двор" също е посветен на тази светица...

обновено на 08.05.21 в 19:53

70 години Авиобаза "Граф Игнатиево"

Божидар Янев за историята на авиобаза Граф Игнатиево с бригаден генерал Николай Русев, командир на базата:

публикувано на 08.05.21 в 16:20
Домът на Сирак Скитник

Журналистите в "Лозенец"

Кои наследници на Каблешковия род живеят в Лозенец и защо днес мястото е празно. Основателите на квартала са журналистите, включително основателя на Радиото, Сирак Скитник.  Коя е Джамбазовата къща, как околните къщи се съобразяват със стила на най-представителната сграда в квартала и коя е софийската църква, даваща основата на този стил. До колко..

публикувано на 08.05.21 в 15:20
Пламена Гиргинова и Михаил Михайлов

Кралицата на нощта

Ако след Великденските празници се чудим какво да правим с останалите козунаци и яйца, оперната певица, DJ Пламена Гиргинова се изявява като „козуначен инфлуенсър“ и споделя своите лесни трикове след големия празник.  От професионалния опит на Пламена до кухнята с козунаците. Хаус-парчета с лайв, защо не? И още: от старите козунаци стават страхотни..

публикувано на 08.05.21 в 11:46
Част от учениците в Смолянската езикова гимназия, които в свободното си време като хоби изработват ръчно везани картички за празниците.

Развивайте потенциала на детето като личност

Кои хобита и извънкласни занимания са подходящи при различните етапи на развитие или при проблеми с емоционалния свят на детето – Камелия Тодорова от Академия за емоционална интелигентност: „Избирайте не само хобито, но и училището, заедно с детето си“ – съветва псохоложката и добавя:  „да познава себе си, да играе в екип – нека детето..

публикувано на 08.05.21 в 10:42
ТУЕС фест 2021

ТУЕС фест - вярваш ли в идеите си, давай напред!

Среща с победителите от двудневното онлайн изложението на ученически проекти от Техническото училище към Техническия университет - София - ТУЕС фест. По време на събитието бяха представени 69 проекта на общо 130 ученици, които се бориха за отличието най-добър проект в три категории - софтуер, компютърни мрежи и роботика. 5-6 месеца отнема..

публикувано на 08.05.21 в 10:11
Стела Джамбазова

Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец

Преди 193 години, на този ден е роден големият човеколюбец Жан-Анри Дюнан - идеолог и създател на международното червенокръстко движение. Как преминава един ден под знака на помощта, ще научим от Стела Джамбазова, председател на  Българския младежки червен кръст (БМЧК): "Да отделя един час на ден не е нещо голямо за мен, а за другите може да е много..

публикувано на 08.05.21 в 09:38