Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Градовете се управляват все по-трудно, ако не са "умни"

Изкуственият интелект е неразделна част от моделите за “умен град”, а София също има концепция за превръщането й в такъв. Всички големи градове вече стават все по-сложни и събират повече данни, поради което няма начин да бъдат управлявани добре, без тази информация да се обработва светкавично от различни алгоритми. Това заяви пред Радио София Елица Стоилова, съосновател на UMNI, компания, която се занимава с разработки на чатботове с разговорен изкуствен интелект. Няколко интересни проекта правят впечатление в тази област по света, посочи Стоилова.

Правителството на Сингапур и "Майкрософт“ работят върху създаването на чатботове за автоматизацията на различни обществени услуги. Очаква се дигиталните сътрудници да бъдат внедрени в сайтове на различни институции и да могат да обслужват клиенти на различни езици.

Много градове и общини в САЩ вече разполагат със свои чатботове, а Американската имиграционна служба USCIS използва своя чатбот "Ема" още от 2015 година, за да автоматизира голяма част милионите обаждания годишно по въпроси, свързани с гражданството и имиграцията.

Отделът за социални услуги в Ню Йорк обслужва над 3 милиона граждани и приема десетки хиляди заявки всеки месец. Той използва платформа за самообслужване, която дигитализира и автоматизира голяма част от рутинните задачи и услуги на отдела, с цел да се намали трафика в офисите на отдела и личното присъствие за подаване на заявки.


Питсбърг инвестира от 2012 г. в разработката автоматизиран софтуер за оптимизация и контрол на трафика. Градските отдели за контрол на движението могат за да наблюдават в различни точки на града и да използват изкуствен интелект, за да контролират и настройват системите за трафик в града, като по този начин се съкращава времето за пътуване, броя на спирания и времето за чакане.

Пожарно-спасителния отдел на Атланта дори и учени от три американски университета са разработили софтуер за прогнозни анализи, чрез който може да бъдат определяни на сгради, при които имат по-голяма вероятност от пожарни инциденти. Програмата Firebird е използва исторически данни за 5 поредни години за 58 променливи като площ на имота, честота на пожар, размер на сградата, структура на сградата за да прогнозира риска от пожар за 5000 сгради. Софтуерът е предвидил 73% от пожарите.

А на другия край на света - в Китай, се изграждат 500 „умни“ града. За един от тези градове, се разработва план да бъде управляван изцяло от изкуствен интелект, свързан с мрежа от сензори. Алгоритмите ще получават информация за всичко, което се случва в града от времето до навиците на гражданите какво и къде хапват. Предвижда се движение с автономни автомобили, роботи да разнасят храна, вратите да разпознават хората и да се отварят автоматично, а столовете в офисите да се пренареждат сами за всяка бизнес среща според нуждите. Проектът се казва “Облачна долина” и трябва да приключи след 3 години.

Чуйте интервюто на Лили Големинова с Елица Стоилова.

Елица Стоилова

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възползвайте се от предимствата на подкастите на БНР

От около година подкастите са важна част от съдържанието, което БНР предлага и те се радват на добро търсене и потребление. Има доста интересни предложения и предавания, които се качват в различните стрийминг платформи. Можете да се абонирате, да следите своите теми – препоръча в ефира на Радио София Виктор Бистрев от Дирекция..

обновено на 24.02.21 в 21:47

Значими жени от България и Словакия припомня експозиция в МВнР

Изложбата „Значими жени в историята – от Братислава до Русе“, подредена в Министерството на външните работи (МВнР),   разглежда ролята на жените в обществения, политическия, научния и културния свят. Тя съпоставя и едновременно с това обединява проектите “Жените в историята” на Регионалния исторически музей в Русе и сдружение „Европейски..

публикувано на 24.02.21 в 18:41

Студенти и ученици - заедно в кампания срещу тормоза в училище

Университетският театър НБУ и платформа “Артисти за НЕнасилие” стартират „Дни за борба срещу тормоза в училище“ - онлайн кампания срещу агресията сред подрастващите.  Според данните са от официалните доклади на УНИЦЕФ всеки ден се регистрират Около 30 са случаите на тормоз сред подрастващите. Това провокира артистите от Нов български..

публикувано на 24.02.21 в 17:36
С деца вкъщи е по-трудно да се отдадеш на служебните задачи

Компаниите трябва да разширят дигитализацията, без да изгубят човешкия фактор

Бързото разпространение на дистанционната работа по време на кризата извади на дневен ред въпроси и казуси, с които работници и работодатели до момента не се бяха сблъсквали масово. Сред многото въпроси са: „Чие задължение е това?“ и „Как трябва да се случи?“, „За чия сметка е организирането и оборудването на работно място вкъщи?“, „Как може..

публикувано на 24.02.21 в 17:01

Д-р Златко Димитров: Приелите ваксината трябва да бъдат наблюдавани поне 30 минути

Нежеланите реакции се делят на два основни вида - едните са фармакологични и са предвидими, като са описани в листовките на лекарствата и алергични, които спадат към клас непредвидими алергични реакции, обяснява д-р Златко Димитров - педиатър и алерголог и зам.-председател на Българското дружество по алергология. В момента в ЕС са одобрени три..

публикувано на 24.02.21 в 17:00

Пиесата "Краят на градината" - една история, която Чехов не разказа

Чехов е любим на всички автор, който винаги звучи по-различен начин в различните интерпретации на сцената. Пиесата "Краят на градината" е една история, която Чехов не разказа - историята за неговия начин да обича. Премиерата ще бъде на 26.02, от 19.30 на сцената на Сити Марк Арт Център. В представлението участват Десислава Чутуркова и Милен Николов...

публикувано на 24.02.21 в 15:58

Доц. Кирил Карамфилов: Преди ваксинация изследвайте имунния си статус

Хората с хронични сърдечно-съдови заболявания са сред по-рисковите пациенти, ако се заразят с Covid-19. Силно препоръчително е те да се ваксинират. Това изтъкна пред Радио София доц. д-р Кирил Карамфилов , началник на Отделението по инвазивна кардиология в Александровска болница. Той не скри задоволството си от ускоряване на..

публикувано на 24.02.21 в 15:27