Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Юруков: В изолацията усетихме истински липсата на ближния

Снимка: колаж: Ангелина Грозева

Всички ще помним тази година. Това сътресение ни напомни, че всички трябва да се вгледаме повече в човещината, човешките взаимоотношения и да разчитаме повече един на друг. В тази изолация усетихме наистина липсата на приятеля, на ближния, каза пред Радио София актьорът Иван Юруков пред Радио София - един от имениците в нашия ефир днес.

"Положението в театъра в момента не е много добро, въпреки че имаме възможност да играем при 30 процента запълване на местата. Театърът без публика не е възможен, тази празничност, която театърът обикновено предизвиква, изобщо я няма. Тъжно е, надяваме се всичко това скоро да приключи," коментира актьорът и добави:

"Не само в България, но изобщо в нашия живот артистите са изключително важни за духовната част на добруването на едно общество. Изкуството е важно цялостно за възпитанието на човека с алтернативите, които осигурява."

Иван Юруков разказа също за участието си в инициативата на Народния театър в подкрепа на медиците на първа линия, както и за работата си по възстановяването на икона на църквата "Света Неделя" в село Любовка по време на изолацията.

Чуйте интервюто на Лили Големинова и Ангелина Грозева с Иван Юруков. 

Актьорът и режисьор Иван Юруков е роден е в Сандански. През 2004 година завършва актьорско майсторство в Националната академия за театрално и филмово изкуство – НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ София, в класа на професор Стефан Данаилов. През 2005 година влиза в трупата на Народния театър, където играе и до днес. През 2014 г. на сцената на Театър 199 си партнира с Георги Кадурин в спектакъла „Червено“ от Джон Лоугън, а през 2018 г. е премиерата на „Ясна поляна“. Многократно е номиниран в категориите „Изгряваща звезда“ и „Водеща мъжка роля“ от Националните театрални награди „Икар“ и фондация „Аскеер“. 

Автор е на късометражни филми, документален филм за фолклорния фестивал на носията в Жеравна, на музикални видеоклипове, както и на пълнометражния филм „До последния каприз“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

За Ивановден и пандемичното време разсъждават Гарелов и Тенев

В България има две имена, които нямат магическа, а историческа стойност – Иван и Георги. Съответните именни дни са в началото на годината и през пролетта, календарно те са свързани с надежда и играят особена роля в бита на българина. Това каза..

публикувано на 07.01.21 в 14:21
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тротоарът до парк "Възраждане" ще е напълно завършен до 2 седмици

Предвижда се обновяване на тротоари по ул. "Стефан Стамболов", както и при улиците "Пиротска" и "Христо Ботев". Финансирането е осигурено от Столичната община и от районната администрация. Почти целият район е в синя или зелена зона за..

публикувано на 16.04.24 в 08:48

12 часа без вода остават в части от София и селата Герман и Кокаляне

Във връзка с подмяна на спирателен кран по ул. „Бели Дунав“, ж.к. „ Надежда -3“ от Софийска вода предупреждават, че днес (16 април) се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на: ж.к. „Надежда-1“ ж.к. „Надежда-3“ ж.к...

публикувано на 16.04.24 в 07:50

Слънчево и топло, следобед е възможно да превали

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд от запад облачността ще се увеличава и до вечерта на места в Западна България ще има валежи от дъжд. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от югозапад. Максималните температури ще са между 27° и..

публикувано на 16.04.24 в 07:20
Снимката е илюстративна

"Форум", 15.04.24: Младите - от ползотворното шляене до умението да оспорват

Новата седмица започваме с нови коментатори във "Форум". А темите, както винаги са актуални, продиктувани от самия живот: Шофирането по българските пътища – водачи на МПС, контрол, безопасност. Законодателни промени, мерки, стратегии...

публикувано на 15.04.24 в 18:10

Инициативата "Дай 5!" насърчава доброволчеството сред младежите

"Дай 5!" казваме, когато отбелязваме онзи момент, в който се справяме добре заедно. "Дай 5!“ се нарича и новата инициатива, на  която ще включи младежи от десет училищни паралелки (от 8. до 11. клас ) и ще им помогне да създадат свои..

публикувано на 15.04.24 в 17:29

Форум събира предприемачи и млади таланти от възобновяемата енергийна индустрия на 18 април

Второто издание на "Презареди кариерата си" ще събере водещи експерти, успешни бизнеси и млади таланти от възобновяемата енергийна индустрия у нас на 18 април. Те ще споделят своите истории на успех и дискутират актуалните тенденции и..

публикувано на 15.04.24 в 16:54

ММА боецът Вайс Сайфи: Спортът дава на всеки това, което му липсва

В "Добър вечер, София" гостува ММА боецът и треньор Вайс Сайфи, за да поговорим каква е мотивацията при младите хора, за силата на духа и защо спортът е полезен не само за физическото здраве, както и за каузата да преподаваш бойни спортове и..

публикувано на 15.04.24 в 16:16