Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Помним Тодор Каблешков и 170 години след рождението му

Тодор Каблешков
Снимка: Архив

Днес се навършват 170 години от рождението на видния български революционер и участник в Априлското въстание Тодор Каблешков.

Природата беше му дала двете ония дарби, с които облагодетелствува ония, на които отсъжда да владеят над човеците и да ги водят. Той имаше красноречието, за да подчинява сърцата и проницателността, за да управлява събитията.” Това са може би най-точните думи за Тодор Каблешков са казани от неговия приятел и съмишленик Константин Величков.

„Тодор е роден в заможното семейство на хаджи Лулчо Дончов Каблешков, но майка му умира млада и той е отгледан от Пена Каблешкова. Може би с разказите за хайдушките подвизи тя е запалила в душата на малкия Тошко любовта към поробения народ“, разказа пред Радио София Катя Мрънкова - дългогодишен екскурзовод, настоящ фондохранител към Дирекция „Музеи“ в Копривщица.

Още като дете той се е отличавал със своята любознателност. Учи в Копривщица и Пловдив, във френския султански лицей Галатасарай в Цариград. Именно от лицея са приятелствата му с Константин Величков и Павел Бобеков. Научава френски, турски и гръцки език, припомни Мрънкова.
Съдбовната среща на Тодор Каблешков с Васил Левски е в началото на 1971 г. Това се смята за началото на революционната му дейност.

На 1 януари 1872 г. Каблешков основава дружеството „Трудолюбие“ – кооперативно сдружение за икономическо и културно издигане на народа.

След смъртта на Апостола на свободата продължава революционната си дейност. Създава комитети, основава читалища и дружества. Подготвя активно всенародното (Априлското) въстание и именно той пише прочутото кърваво писмо.

Като пленник, на път към Пловдив, за да избегне мъчения и тежки разпити, Каблешков се застрелва с револвера на едно от охраняващите го заптиета.
Бил е само на 25.

Чуйте разговора на Боян Бочев с Катя Мрънкова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява

Повече за паметника на легендата на българския спорт Георги Аспарухов - Гунди в София. Статуята на великия футболист се открива тази неделя, 1-и октомври, в 16.00 ч.. Мястото е парка Гео Милев, на броени метри от родната къща на Аспарухов в квартал “Редута”. Разговаряме с Милен Панайотов - съосновател и представител на Levski Family -..

публикувано на 30.09.23 в 16:00

Софийски разкази - Етюди-т-е на София: 24 часа

Среща с фотографа Иван Шишиев и представяне на новата му книга от поредицата “Етюди-т-е на София: 24 часа”: "24 часа в града - читатели, които са си купили книгата, се кефят. Исках да направя какво е едно денонощие в града. Без значение от сезона. Има разлика от това да публикуваш ежедневно онлайн и на страница на книга. Всяка книга трябва да е..

публикувано на 30.09.23 в 15:00
Екатерина Ненчева

Адресите на любовта - Екатерина Ненчева

Екатерина Ненчева посвещава единствената си стихосбирка на мъжа си Екатерина Ненчева е първата значителна българска поетеса, призната от литературните светила в началото на 20-и век. Наричат я „първожрица на женската любовна лирика у нас“, „прокълнатият ангел на българската поезия“.  Яворов е първият редактор на стиховете ѝ, тя е приета като..

публикувано на 30.09.23 в 14:00
Деян Янков

Фестивал на добрите дела

Ремонт на TRAP – доброволческа акция и градинско прати организирани от Трап Тротоара. Деян Янков разказва за събитието и доброволчеството като основна ценност в Тротоара: "Събитието е двудневен фестивал на доброволчеството и добрите дела. Целта е да продължим с ремонта на новата ни сграда - читалище "Тротоара". Най-накрая се осмелих да..

публикувано на 30.09.23 в 11:40

Напредъкът на едно общество се измерва и с отношението към по-слабите и животните

Бягане за животните 2023 . За пета поредна година КАЖИ организира благотворителното Бягане за животните. Датата е 1 октомври 2023 (неделя) от 9:30 ч. до езерото Ариана в Борисовата градина в София. Събитието е по повод Световния ден на селскостопанските животни - 2 октомври и Световния ден за защита на животните, 4 октомври. Тази година то ще се..

публикувано на 30.09.23 в 11:00
Анита Кънчева

Усещането за простор променя мирогледа

Успешно завършване на двора на „Комплекс за образователни, медицински и социални услуги за деца с проблеми в развитието“. Комплексът е изграден с много доброволчески труд и дарения. Външното пространство ще даде много нови възможности за активности на открито за децата и техните семейства - ще садят зеленчуци, ще ухае на цветя, ще пият чай от..

публикувано на 30.09.23 в 10:40

Чистият въздух и социалният контакт са основните ни предимства

Тreasure hunt в Борисовата градина. Събитието е напълно безплатно и е подходящо за ентусиасти от всякакви възрасти. Изисква се само добро настроение, любознателност и поне минимална физическа подготовка тъй като маршрутът предполага около 4 км ходене пеш. Иво Маринов е треньор и един от организаторите: "Общността ни Рън плюс е за тези, които..

публикувано на 30.09.23 в 10:00