Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Антония Ковачева: Филмотеката е убежището на всяко едно национално кино

Антония Ковачева
Снимка: Личен архив
Най-голямото предизвикателство пред българското филмово наследство е дигитализацията, но филмовите оригинали - историята на българското кино също трябва да бъде съхранена. Българската национална филмотека пази националния ни филмов архив, който е част и от европейския филмов архив.

“Филмотеката е убежището на всяко едно национално кино, пък ако щете и на световното кино”, казва Антония Ковачева - директор на Националната филмотека. “Във филмотеката се пази всичко, което е минало през организма на българското кино. Включително мемоари и писма на хора, които са минали през всички тези турбулентни - политически, социални и всякакви проблеми. Така че филмотеката е едно убежище, което пази всичко което се е случвало в българското кино”, казва тя.  

Антония Ковачева припомни, че хората, които са създавали българските филми са преминавали през много и различни перипетии. Още от началото на ХХ век, когато се е смятало за панаирджийско забавление, а пионерите на българското кино са се опитвали да убеждават големите актьори от театралната сцена да участват във филмите.

Историята на киното ни преминава и през двете световни войни, както и невероятната цензура на властта след 1944 г. След 1989 г. българското кино отново преживява обрат - постига свободата, но липсват пари за създаване на филми.     

“Като се замисля какъв стоицизъм, каква воля трябва да имат хората, които създават българското кино, не мога да изпитвам към тях друго освен възхищение”, допълва Антония Ковачева.

Най-старата лента в хранилището е от откриването на Великото народно събрание с цар Фердинанд във Велико Търново. Всичко, което не е унищожено по време на бомбардировките или не е било загубено е във филмотеката. Във филмотеката се съхраняват и 500 чужди заглавия, които също са част от националното филмово богатство.  

Чуйте повече в разговора на Катя Василева в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дом на културата "Красно село" с интересна онлайн програма

Дом на културата в район Красно село е изключително активен и дори през месеците, когато достъпът до развлекателни събития е силно ограничен, организаторите на събитията там намират начин да достигнат до своята публика. “В този екстраординарен период, в който се оказа, че затваряме врати и не можем да приютим нашата публика, решихме, че можем да..

публикувано на 22.01.21 в 19:26
Даниел Киряков

Даниел Киряков: Амбициозната програма на Байдън засяга много страни

Церемонията по встъпване в длъжност на новия американски президент Джо Байдън беше изключително стегната, уважена от трима живи президенти на място, а Джими Картър бе изпратил своите поздравления. Не можем да подминем тоалетите на съпругата на Байдън и вицепрезидента Камала Харис, както и емоционалното изпълнения на американския химн от Лейди Гага,..

публикувано на 22.01.21 в 17:35
Антония Енева

Инаугурацията на баба Данче

Здравейте уважаеми слушатели. За цвят и мерудия ще се разходим между редовете, рекламите и сериозните новини от изминалите дни. Още в самото начало обявявам, че баба Данче е жива е здрава за радост на многобройните си фенове. Дори ми изпрати SMS, с който ме призова на консултации в нейната щаб квартира-гарсониера. Спешавам се аз, изкачвам два етажа..

публикувано на 22.01.21 в 16:46
Харисън Форд в екшъна „Еър Форс 1“

Да си спомним някои филмови американски президенти

В седмицата, в която Белият дом смени своя стопанин, кинокритикът Деян Статулов предлага няколко филмови заглавия, в които сюжетът е замислен с американския президент (като роля, не конкретен). Като държавния глава на САЩ можем да си припомним образите, изградени от актьори като чаровника в какъв ли не киножанр Харисън Форд в екшъна „Еър..

публикувано на 22.01.21 в 16:30

Младен Петков: Обединението на нацията е голямо предизвикателство пред Джо Байдън

Още с встъпването си в длъжност новият американски президент Джо Байдън подписа поредица от укази, свързани с имиграцията, климатичните промени, здравеопазването, а така също предприе нови мерки за справянето с Covid-19.  Президентът призова американците да носят маски през следващите 100 дни и създаде специално крило към Националния съвет за..

публикувано на 22.01.21 в 16:01

Бебетата получават антитела срещу Covid-19 от майките си през плацентата и кърмата

“Действително заболяването Covid-19 в началото страсира всички, но много бързо се организираха структурите - Covid-отделението в нашата болница, интензивното отделение, изолационните стаи, така че да се създаде сигурност при деца, които са болни или се раждат деца, които се раждат от майки, които са болни, казва началникът на клиниката по..

публикувано на 22.01.21 в 15:14

Мерките за безопасност да се спазват и след ваксиниране или преболедуване

Всяко научно дружество за конкретни заболявания (автоимунни, онкологични, алергични) излиза със становище по отношение на ваксинирането срещу Covid-19 . Важно е да се разбере от хората и да се знае, че ваксините, които вече се поставят, са ефективни, с добър профил на безопасност. Това се отнася както за RNK, така и за векторно базираните..

публикувано на 22.01.21 в 15:08