Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жените пътешественички - дръзки, смели и най-вече - свободни

Снимка: Издателство "Вакон"

В света на големите женски пробиви, пътеки, изкачвания, преплувания и обиколки около целия свят, надникват от издателство “Вакон” в рубриката Радио кафе на път.  Сред жените, които се отличават със своя свободолюбив дух, изпъкват три велики пътешественички - Баба Гейтуд, Джесика Уотсън и Гертруд Бел.

Баба Гейтуд е една от вдъхновяващите жени. Интересно е, че времето, в което е живяла и възможностите, които са имали жените по това време, въпреки това тя прави нещо, което е сравнявано  изключително геройство и пример за саможертва“, казва Елеонора Гаджева от издателство “Вакон”.

Ема Гейтуд, както се казва тя, е една обикновена жена от малкото провинциално градче Галия, в щата Охай, САЩ. Омъжва се една на 19 години и е майка на 11 деца и 23 внука, а след това и правнуци. 

Историята ѝ започва в един лекарски кабинет в родния и град, където научава за пътеката на Апалачите, разлиствайки страниците на списание, докато чака и тогава за първи път разбира за това място, но не веднага решава да тръгне, а през 1955 г., когато е на 67-годишна възраст.
Тогава започва тази голяма разходка, обува си кецовете, използва завесата от банята вместо дъждобран, ушива една дънкова торба, която пълни с чифт прилични дрехи (за всеки случай) и със сухари, взима 200 долара, и тръгва.  

До този момент бабата никога не е правила дълги преходи, с изключение на разходките около родния си дом, докато се е опитвала да се отърси от физическия и психическия тормоз в брака си. Разходката ѝ из Апалачите продължава близо пет месеца и е дълга 3500 километра.   

Неписано правило по Пътеката на Апалачите е да се помага на хората, които вървят по нея, така след първите 1000 км., когато семейството и разбира, че е там, баба Гейтуд вече е очаквана на всяко следващо място. Най-неочаквано всъщност възрастната жена прави популярна позабравената пътека и затова е наричана “спасителката на Пътеката на Апалачите”.  

Австралийката Джесика Уотсън е друга дама, която привлича с пътешественическия си дух и с младостта си, защото е само на 16 години, когато преди 10 години прави околосветско пътешествие с ярко розовата си яхта за 210 дни, напълно сама. Мотивите ѝ да обиколи света са да опознае себе си.

Важно е да се отбележи, че Джесика прави пътешествието си без чужда помощ (на яхтата си има добри навигационни уреди и карти). Знанията, които има за подобно пътуване, е получила от семейството си, с което преди това са живели на яхта и са обикаляли Австралия.


В далечната 1868 г., във Викторианска Англия, е родена Гертруд Бел - наричана още Кралицата на пустинята или женският еквивалент на Лорънс Арабски. В това време ролята на жената се изчерпва с това да бъде добра майка и домакиня, но Гертруд Бел излиза от тези рамки. Една от причините за това е фактът, че е родена в заможно семейство и е първата жена, завършила “Археология” в Оксфорд.

През 1892 г. тя заминава за Персия, където нейният чичо е посланик и там се влюбва в Близкия изток, от където и започват пътешествията ѝ в тези страни, а по-късно става и агент на британското разузнаване.  Гертруд Бел е една от най-влиятелните фигури в региона и е сред хората, благодарение на които границите на държавите в Близкия изток са такива, каквито ги познаваме днес. Освен това има и много големи заслуги за археологията по тези земи.

Чуйте интересните истории за жените пътешественички в разговора на Ива Дойчинова с Елеонора Гадежва.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Джазът и Банско – неразделни и през 2024

Джазът отново се настанява в Банско и ще остане там от 3 до 11 август. Още в 11 часа джазът на младостта очаква своята публика на сцената в парка на Банско. Следват различни джаз преживявания у така – до след полунощ. „ Традиция и развитие – това е нашият слоган  – каза пред Радио София Илиана Иванова, председател на УС на асоциацията „Фестивалите в..

публикувано на 28.07.24 в 18:08
Пирдоп

Промишлен район с дадености за туризъм

Днес гостуваме на община Пирдоп и пръв гост и наш домакин е кметът Ангел Геров : "Наследник сме на първото обществено училище, към края на Възраждането е построено първото училище, по-късно е построено и класно училище. Градът се е разраствал и оттук започва нашата история - построява се ново, голямо училище. Първият камък е положен в 1932. По план..

публикувано на 28.07.24 в 11:01

Историята оживява - Учителят Петър Дънов, части 1, 2 и 3

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 27.07.24 в 16:00

Софийски разкази - София преди Освобождението

Как е изглеждала София през 1878-9? Изостанал град ли е бил? Къде е бил "Хендекът", ограждал града? Какво е било населението? Защо е намаляло преди да стане столица? Кои са махалите/кварталите: Язаджийска, Баш чешма, Драз и други? На всички и на други подобни въпроси, отговорите са в звуковия файл:

публикувано на 27.07.24 в 15:00
Ева и Йордан Соколови

Адресите на любовта - Ева и Йордан Соколови

В тежък развод пламва любовта на биохимичката и юристът Ева Соколова е професор по биохимия. Специализирала е като Хумболтов стипендиант в Германия, а докторската си дисертация е защитила в Московския химикотехнологичен институт Менделеев.Йордан Соколов е изявен юрист, председател на Народното събрание, бивш министър на вътрешните работи,..

публикувано на 27.07.24 в 13:55
Калоян Захариев

Във Вселената няма правилен ред

„Ех, магесническа му работа“ от Калоян Захариев - интервю с автора: "Писането ми отне малко време. Роди се без план, идея. Всичко тръгна от самосебе си. Главният персонаж е некромант. Тръгнах с идеята да бъде като Тери Пратчет, но реших да си измислям неща. Във Вселената няма правилен ред. Пиша нещо, което ми харесва, като пишеш един роман си мислиш..

публикувано на 27.07.24 в 11:35

Всеки може да помогне

Националната асоциация на доброволците в Република България организира безплатен уебинар на тема "Основни знания и умения за спонтанни доброволци за действие по време на горски пожари". Георги Влайков, директор ЦПО „Доброволец” с подробностите: "Планираме да запознаем доброволците как се работи на терен, какви са основите рискове, с каква лична..

публикувано на 27.07.24 в 10:43