Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Романът "Трилогия" на Юн Фосе излезе за първи път в България

Снимка: Издателство "Лист"

Роман на Юн Фосе излезе за първи път в България. Авторът е в Топ 100 на живите гении, според “Дейли Телеграф”. Редовно присъствие има в букмейкърските листи със залози за Нобелова награда. Носител е на куп отличия.

Около десетилетие около името на норвежкия писател Юн Фосе сияе световно признание, но у нас той е почти непознат. Преди години Петър Стойчев постави пиесата му “Зимата” в Бургаския театър с участието на Йосиф Сърчаджиев и Мария Топчева и после се появи още един спектакъл.

Междувременно Фосе разпростря още повече влиянието си в световната култура и стана Кавалер на Националния орден за заслуги на Франция през 2007 г., получи Международната Ибсенова награда през 2010 г. Удостоиха го и с европейската награда за литература през 2014 г.

Юн Фосе е автор на над 40 романа, разкази, поезия, есета, детски книги и 28 пиеси. Творбите му са преведени на над 30 езика, а благодарение на преводачката Стела Джелепова и на български език.

“Предизвикателството да се превежда Юн Фосе е голямо по няколко линии. От една страна това е езикът. Книжовният норвежки, който е по-близък до датския език е вторият официален език в Норвегия, а новонорвежкият език е основан на диалектите, говорени в Западна Норвегия и Юн Фосет пише именно на тези диалекти, което е предизвикателство”, казва Стела Джелепова.

Предизвикателство е и самият стил на писателя, който е много напевен и със страшно много повторения, като наподобява една ли не на народна приказка.
Още за писателя Юн Фосе, чуйте в разговора на Катя Василева.

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавата продължава да държи уязвимите групи изключени от обществото

Омбудсманът публикува Единадесетия годишен доклад на институцията от проверките, извършени от Националния превантивен механизъм* (НПМ). Данните от доклада разкриват, че през 2023 г. екипът е извършил  50 проверки, изпратени са общо 129 препоръки до различни държавни органии е проследено предприемането на конкретни мерки за..

публикувано на 20.02.24 в 19:41
Румен Радев

"Форум", 20.02.24: Изтънялото доверие към партиите и шансовете на ПП "Трети март"

Във втория ден от своята коментаторска седмица, провокирани от водещия Лъчезар Христов, Страхил Делийски и Благослав Михайлов се спряха на актуалните политическите акценти от деня, както и на тенденциите в някои обществени процеси и дискусии: Президентът Румен Радев заговори открито за евентуална бъдеща партия; Перспективите пред..

публикувано на 20.02.24 в 18:46

Посочете доброволците герои, които "TimeHeroes" да награди

Платформа за доброволчество и правене на добро TimeHeroes за седма поредна година набира кандидатури са своите награди Героите . Могат да се номинират личности, организации, компании, журналисти, „доброволци, които са причината доброто да расте във всички точки на България“. "На сайта ни вече са се регистрирали над 95 200..

публикувано на 20.02.24 в 17:07

Специализираните институции без затруднение могат да сглобят пъзела около Нотариуса и Пепи Еврото

За близо месец след убийството на Мартин Божанов, разследващите органи все още не са стигнали до категорична яснота по отношение на замесените в престъпната група на т.нар. Нотариуса, на обвързаностите с хора от различни институции и служби от правосъдната система. И все още излизат парчета от пъзела, който Преди около 3 години от..

публикувано на 20.02.24 в 16:05
Кураторът Яна Братанова (вляво) разказва за изложбата на Карабаджаков

Изложбата "Неспокойни повърхности" показва неподражаемия Красимир Карабаджаков

Голяма живописна изложба "Неспокойни повърхности“ на изтъкнатия художник и преподавател по живопис Красимир Карабаджаков бе открита преди дни в Националната галерия „Двореца“. Включените в изложбата картини очертават територията на образните натрапчивости, които преследват Красимир Карабаджаков през годините. Владение, в което възгледът..

публикувано на 20.02.24 в 15:10
Снимки: Денислав Стойчев

Денислав Стойчев представя портрет на милениалите в изложбата "Заедно за кратко"

Галерия “Синтезис“ представя изложбата „Заедно за кратко“ на младия документален фотограф Денислав Стойчев. В периода между 2010 и 2016 г., който съвпада с последните му години в гимназията в Ямбол и началото на следването му в София, Денислав неизменно снима близкото си обкръжение "от приятели и техни приятели", създавайки своеобразен..

публикувано на 20.02.24 в 13:50