Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Ненов: Законите позволяват цензура от частните социални медии

Блокирането на Доналд Тръмп е безпрецедентно и абсурдно, въпросът е дали ограниченията важат за всички, коментира специалистът

Цензурирането на американския президент Доналд Тръмп от социалните мрежи не само е безпрецедентно, но и абсурдно, въпреки че медията е частна.

Да не забравяме, че и Хитлер и Сталин са се въздигнали под звуците на аплодисменти. Не бива да се радваме на подобна санкция дори и да е на наш враг, защото след това е нужно много малко, за да се приложи на много други.

Това коментира пред Радио София Александър Ненов, специалист по социални мрежи.

Законите пазят собствениците на частни медии за всякакви подобни действия.

Въпросът обаче е дали тези правила и критерии се прилагат и върху другите потребители, а не избирателно. Само ако е така – се създава впечатлението за справедливост.

„Силата на социалните медии е огромна и те буквално са способни да диктуват хода на световната политика. В конкретния случай те сякаш казаха: „Ние вече играем с новия президент“. Всъщност едва ли ще са много страдащите, които няма да четат туитовете на Тръмп. В България също много потребители на социалните медии живеят добре и без да следват политици там“, допълни Ненов.

Според него интернет гиганти могат да очакват удар още в първия месец на Байдън, защото според демократите те са станали огромни и е добре да бъдат ограничавани и раздробени на по-малки компании, включително и в тях да влизат правителствени агенти. Нещо подобно вече се е случвало на Бил Гейтс в началото на 90-те години.

Чуйте разговора на Александра Илиева с Александър Ненов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Кузман Илиев

Кузман Илиев: Ако държавата се намеси с репресивния си апарат в социалните мрежи, става страшно

В социалните мрежи едва ли е възможен нормален диалог. По-скоро по психологически причини, хората общуват нормално, когато застават или с името си, или чисто физически, или имат визуална представа за събеседника.Интернет средата дава възможност..

публикувано на 18.01.21 в 17:32
ВИЖТЕ ОЩЕ

В "Красно село" организират обществена дискусия за повече детски площадки в района

В район "Красно село" организират обществено обсъждане на тема: Реновиране, облагородяване и изграждане на площадки за игра в околоблоковите пространства на територията на района. Всеки, който иска да сподели какви са нуждите от площадки за игра,..

публикувано на 29.07.24 в 12:31

Кварталите в район "Подуяне" с все по-малко места за паркиране

Столичните квартали "Сухата река", Левски и "Хаджи Димитър" през последните години са сред предпочитаните за покупка на жилище. Те са част от район "Подуяне" и до скоро привличаха столичани предимно с възможността за безпроблемно паркиране.  Днес обаче..

публикувано на 29.07.24 в 10:39

Днес президентът връчва на ИТН третия проучвателен мандат за формиране на правителство

Изчерпват се шансовете за съставяне на правителство в 50-тото Народно събрание. Парламентарната група на "Има такъв народ" получава последната възможност да формира кабинет.   Днес президентът Румен Радев връчва на формацията третия проучвателен..

публикувано на 29.07.24 в 09:01

Понеделник започва със слънце, вечерта - дъжд

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над Северна България ще започне да се развива купеста, към вечерта над Централна Северна и Североизточна и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, съобщиха от НИМХ...

публикувано на 29.07.24 в 07:35

Джазът и Банско – неразделни и през 2024

Джазът отново се настанява в Банско и ще остане там от 3 до 11 август. Още в 11 часа джазът на младостта очаква своята публика на сцената в парка на Банско. Следват различни джаз преживявания у така – до след полунощ. „ Традиция и развитие – това е..

публикувано на 28.07.24 в 18:08
Пирдоп

Промишлен район с дадености за туризъм

Днес гостуваме на община Пирдоп и пръв гост и наш домакин е кметът Ангел Геров : "Наследник сме на първото обществено училище, към края на Възраждането е построено първото училище, по-късно е построено и класно училище. Градът се е разраствал и оттук..

публикувано на 28.07.24 в 11:01

Историята оживява - Учителят Петър Дънов, части 1, 2 и 3

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек..

публикувано на 27.07.24 в 16:00