Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вместо комплекс "Червено знаме" ще се строи нов в друг мандат, в този се руши

Снимка: Спаси София

Славният някога спортен комплекс "Червено знаме" тъне в разруха. Преди броени дни общинският съветник Борис Бонев от "Спаси София" пусна тревожно видео, в което разказваше как сградата се кърти и разграбва.

Най-големият и най-модерният плувен комплекс в България е открит през 1985 г. за Европейското първенство, има няколко плувни басейна с олимпийски размери и други съоръжения за други спортове. Именно по онова време изгрява звездата на Таня Богомилова. След 2000 г. функциите затихват, а през последните 8 години огромното съоръжение се руши.

В момента то се стопанисва от Министерството на спорта (МС). От Столичната община претендира, че биха били по-добър стопанин.

Според спортния министър Красен Кралев най-добре е комплексът да бъде изграден наново – в друг мандат и срещу 120 млн. евро.

Борис Бонев е поискал с писмо създаването на работна група с представители на спортното министерство и Столичната община. От ведомството на Красен Кралев, обаче имат други планове, обясни пред Радио София общинският съветник от "Спаси София":
„Сумата 120 млн. евро е изсмукана от пръстите, не сме видели никакъв идеен проект. Всяка година от МС казват, че имат планове и са водили разговори с инвеститори.“

Според Бонев отлагането е свързано с бъдещата близка метростанция от третия лъч на подземната железница и теренът ще стане особено апетитен за всякакви луксозни комплекси и пр.

С въпросните 120 млн. евро министърът смята да бъдат изградени само два басейна, а досега е имало 5, и то за най-различни водни спортове, твърди още Бонев.Снимка - от видео на „Спаси София“

От 24 години България е единствената страна, която няма закрит басейн с кула за скокове, заради което младите ни надежди тренират в чужбина по 5 месеца в годината. В момента са в Белград, обясни пред Радио София Георги Чобанов, треньор на клуба по скокове във вода "Витоша":

„Хубаво е, че ще се бутне това, което е останало. Министър Кралев е прав, че така басейнът не може да съществува. Вече има много по-модерни филтри, помпи и отоплителни системи. Дано само басейнът да е закрит.“

В момента в сръбската столица Чобанов тренира с български плувни таланти с амбицията да вземат квота и да участват на олимпиадата в Токио.

Чуйте разговорите на Антония Каменичка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09