Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В немодерен, но комфортен свят

С магически реализъм Атанас Мацурев рисува носталгия и одухотворен покой

Снимка: Арт галерия „Нюанс“
„…Пластове на времето.
Тихо и незабележимо.
Бил съм там преди.
Скърцат дървени врати.
Отварят се.
И изведнъж си спомням.
Всичко.’’

  Атанас Мацурев

Този редове може да прочетете с други очи, ако се поставите в контекста от акварелите на автора им.

Атанас Мацурев е подредил харизматичните си картини под наслов „Пластове на времето”, а можем да ги разгледаме в галерия „Нюанс“ до 14 февруари.

Оприличават стила му като магически реализъм, изпълнен с носталгия и покой.

Работите му улавят момента, сякаш през очите на пътник или случаен минувач, но същевременно се докосват до нещо вечно и непреходно, карат душат на съзерцаващия да се вълнува за нещо смътно, отминало, като полъх на любов от минал живот.

Запалил се е по акварела преди около 20 години, разказа пред Радио София самият автор. Ако човек е пред негова картина, ще се удиви от признанието му, че се е самообучавал. Рисува от натура, казва, че е интуитивен художник.

Вижда красотата дори и в скучни на вид места.

„Искам да накарам зрителя да стане свидетел на нещо, което се е случило или тепърва ще се случи. Дори и да няма човешка фигура, човешкото присъствие се усеща. Да му се струва, че всеки момент птица ще прелети, вятър ще задуха, допълва акварелистът.

Един английски галерист нарекъл стила му „искейпизъм“ (от escape - бягство).

Признава, че работи в немодерен, но комфортен свят.

Чуйте разговора на Антония Каменичка с художника.

  • Атанас Мацурев е съвременен акварелист-реалист, но работи и  в стилистиката и на магическия  реализъм . Роден е през 1975 в гр. Банско, завършва техникум с профил  дърворезба. Днес той един от най-големите таланти в акварела в световен мащаб. Негови работи присъстват  във всички съвременни каталози за акварел. Носител е на престижни отличия в България и чужбина, а творческата му биография е богата и разнообразна.Илюстратор е на 2 книги, издадени в Канада. Майсторският му стил се цени от Москва до Ню Йорк, картините му са в частни колекции буквално по целия свят, печелил е множество първи награди за акварел.
    Към днешна дата Мацурев живее и работи в София.
    Води майсторски класове в Европа, Китай и  Русия.


Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Lucky Nimber Nick представят албум и предстоящ концерт

Lucky Nimber Nick   - една група, която се развива по- бързо от… пандемията!      Фронтмен и създател е Ники Аламанов, който е пътувал много по света и накрая осъществява мечтата си да има собствена група. “Отне ми много усилия да се събера с правилните хора и да започнем да правим музика, обаче си струваше чакането”, разказва той Те са: Филип..

обновено на 16.04.21 в 19:45
„Голата истина за група „Жигули“

Група "Жигули" влиза в кината с филма на Виктор Божинов

Най-сетне музикалната комедия „Голата истина за група Жигули“ може да се гледа на голям екран от днес. Българският филм на режисьора Виктор Божинов е порвата киноприемиера, на която обръща внимание Деян Статулов . В ролите на музикантите ще видим Михаил Билалов, Ирини Жамбонас, Филип Аврамов, Лилия Маравиля, Герасим Георгиев-Геро и..

обновено на 16.04.21 в 19:19

Какво ни предстои за паспортизацията на сградите до края на 2022 г.

До края на 2022 г. всяка жилищна сграда в България трябва да има технически паспорт . Съдържанието и начинът на изготвянето му са уредени от Наредба № 5 на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (2006 г.), в сила от 2007 година. Техническият паспорт представлява документ, в който се съдържа информация за годината и вид на..

публикувано на 16.04.21 в 16:57
Иван Стамболов - Сула

Не се иска пророческа дарба, за да се предположи, че ще стане точно това

“Не се иска пророческа дарба, за да се предположи, че ще стане точно това. Причината е, че се трупа цяло лято един дух на отрицание с протестите и на желание за промяна, от една страна, а от другата страна - умора от управлението след 10-годишно присъствие във властта, което изби в отваряне на вакуум в политическия спектър, който пък беше запълнен от..

публикувано на 16.04.21 в 16:10
Олга Василевска

Хубавата Олга откри „Хубава работа“ - новата рубрика на Радио София

Олга Василевска иска и умее да говори за съвременните хора, които едновременно работят, родители са и намират своя път в живота. В това ще се убедим в нейната рубрика, наречена позитивно но и двузначно „Хубава работа“. В нея ще се представя динамичното всекидневие на млади професионалисти, разказа самата Олга в студиото на Радио..

публикувано на 16.04.21 в 15:23

„Граждански Будилник“ звъни за творчески конкурс

„Граждански Будилник“ е конкурс за социално ангажирано изкуство. Той се провежда за четвърта поредна година, като темата за 2021-ва е „Дигитално презареждане: правата и свободите във виртуалния свят“ . Конкурсните категории са три: фотография, илюстрация и текст. „Доверяваме са на силата на изкуството, вярваме, че то може да предизвика..

публикувано на 16.04.21 в 14:02

Спектакълът „Машините са кучки“ с премиера на 18 април

На 18 април ще бъде премиерата на спектакъла „Машините са кучки“ в Сити Марк Арт център. Зад постановката стоят Здрава Каменова - сценарист и автор на детски книжки и Гергана Димитрова - сценарист и режисьор.    Вдъхновител за пиесата е Иво Стаменов - Ото, който е майстор на дървени играчки и дървени лампи. Той пък е вдъхновен от свое пътуване до..

публикувано на 16.04.21 в 13:52