Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Милко Лазаров: Законът за филмовата индустрия се обръща с главата надолу

Снимка: стопкадър БНТ

Ситуацията относно поправките в Закона за филмовата индустрия е комплицирана и деликатна“. Това каза пред БНР режисьорът Милко Лазаров, председател на Съюза на филмовите дейци, по повод държавното финансиране на българското кино. Според Съюза такова трябва да получават само пълнометражните ленти, а законодателят предлага помощ да получават и българските телевизионни сериали. 

По думите на режисьора текстът, който се внася между първо и второ четене, „надхвърля философията на закона, приет на първо четене“

„Изведнъж драматично законът се обръща с главата надолу в последния момент“. 

В предаването „Неделя 150“ Лазаров допълни: 

Каквото и да се случи, то трябва да бъде ратифицирано от основните документи на Европейския съюз. Ако предложените промени противоречат на базисни конструкции на регламента, който регулира всички разходи за държавни помощи, целият закон може да бъде подложен на наказателна процедура... Българското кино е застрашено от някои от текстовете, които се предлагат на второ четене“. 

Интервюто с Милко Лазаров можете да чуете в звуковия файл. 

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.