Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Борис Ангелов: Актуалността е ключът за любовта на младите към литературата

| обновено на 02.02.21 в 16:37


Борис се вдъхновява от света на литературата, не просто от класическия час по литература в училище, а от необходимостта "самият той да пише". Издава първата си стихосбирка още през 2019 година, когато е 11-и клас, печели конкурс с три свои творби, и след това решава, че вече е готов да представи своя интимен поетичен свят пред своите читатели. Интересно звучат творбите му написани по време на карантина. Говорят за любовта, която не е създадена за екрана.

"Това, което беше водещо при мен, са личните впечатления от света, емоциите, хората, по тази причина започнах да пиша още в началното училище, като любител. Поезията е един изключителен повод да реализираш себе си и да оставиш нещо след своето име, като послание. Искам поезията ми да докосва."

Борис вярва, че ключът за любовта на младите към литературата е в актуалността, в достигането на литературата до съвремието и проблемите на младите. Той споделя, че класическото и съвременното трябва непрекъснато да се преплитат, за да задържат вниманието на младите към необятния свят на литературата.

"Съвременното творчество след време може също да се превърне в класическо такова. Но е много важно между двете да има симбиоза. Разковничето е да запалиш младия читател като му дадеш в ръцете онази литература, онова огънче, което ще запали сърцето му , дори онова огънче да е угаснало, поезията отново да успее да го разпали, стига посланията да са близки до младата аудитория. Поезията се усеща със сърцето и душата, искам да продължа да пиша, за да откривам нови творчески идеи и да оставям послания."

Младият творец се вдъхновява от големите любовни лирици в българската литература като Дамян Дамянов, Христо Фотев, но и от революционното звучене на Ботев, който, както Борис казва, е "описал любовта във всички нейни форми, макар и да е оставил малко на брой стихотворения в литературното ни наследство". Поетът се впечатлява от начина, по който Ботев успява да изрази и любовта към любимата, и към родината, и към революцията, и към семейството - в това се изразява геният на Ботев според Борис. А с едно от стихотворенията, посветено на трудните времена, в които се намираме в момента, Борис иска да вдъхнови и малки, и големи читатели.

Животът стана бърз, безинтересен,
всички хора спряха да се чуват,
сега е пуст и някак безтелесен,
излезеш ли навън те арестуват,
какво си ни подготвил, мили Боже,
знам, че всичко става с интернет,
само любовта една не може
да включиш от иконка на таблет.

Още за литературата, нейния съкровен свят, любовта на младите към нея, любовните оксиморони и поезията, отпечатала себе си във времето и времето в себе си, чуйте в разговора на Ангелина Грозева с Борис Ангелов, ученик в 12-и клас в Езикова гимназия "Иван Вазов", град Пловдив.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петко Стайнов - внук

125 години от рождението на акад. Петко Стайнов

125 години от рождението на акад. Петко Стайнов - гостуват неговият син, арх. Стефан Стайнов и внукът му Петко И покана за концерт - на 26 октомври от 19 ч. в зала "България": "С оглед ситуацията, ще има прояви, отложени за догодина. Но началото е с концерта на 26 с Националния филхармоничен хор изцяло с негови творби. Ще бъдат включени и няколко..

публикувано на 24.10.21 в 12:03
Българознайко и Българознайка в ръцете на Виктория Петкова

Българознайко и в космоса

Списанието "Българознайко" на Антарктида и в Космоса - повече от издателя ѝ, Виктория Петкова: "Ние сме голямо семейство. Българознайко бе в дома на всички българи във всички континенти, стигна до библиотеката на базата ни в Антарктида. През януари ще стане първата детска книжка, която ще лети в космоса - дигитално (чрез Space-X). Ще има послания на..

публикувано на 24.10.21 в 11:01
Иван Кирков

Само за креативни комедианти

Разсмей ме, ако можеш - най-бруталният Open mic, организиран някога от Комеди клуб София. Наградите са страхотни, а една от тях е възможност за постоянна работа на комедийната сцена. Да се качиш на сцената и да разсмееш публиката за няколко минути не е никак лесна задача. Ако не получиш смехове, ще бъдеш свален от сцената. Не се плаши, а се..

публикувано на 24.10.21 в 11:00

Виртуален тур отвисоко

Фотографите Георги Василев и Кармен Бурназка разкриха пред Bgtourism.bg , че реализират виртуален тур на България. Вече са заснети над 100 места, които позволяват страната ни да бъде разгледана отвисоко - чрез уникална виртуална разходка на 360 градуса. Начинанието започва в началото на пандемията и продължава с пълни сили. Научаваме повече в интервюто..

публикувано на 24.10.21 в 10:13

След раждането ставаме по-зрели

Работа и майчинство – възможно ли е? Това е темата в рубриката „Ние родителите“ с Диана Костова и Биляна Котева от Едно наум. В разговора още участват Лили Георгиева, консултант по кариерно развитие и личен брандинг и Ивета Рангелова, бизнес коуч и съосновател на Работна група. Как се съчетават две огромни вселени - работата и майчинството?..

публикувано на 24.10.21 в 09:00

Екипът на Движенческа лаборатория "Ход" в полза на онези, които обичат движението

Цвета Дойчева от Движенческа лаборатория „Ход“, гостува в ефира на Радио София , за да ни разкаже за своята Движенческа лаборатория, Пространството, както самата тя го нарича, където твори, импровизира и се чувства удовлетворена.  Тя е актриса, режисьор, хореограф. Занимава се със съвременен танц. Има свой екип, с който прави различни неща...

публикувано на 23.10.21 в 20:46

Да видиш и да "виждаш"

С финансова подкрепа на НФК, по проект „Училище за Зрение“ е изградена „Интерактивна куклена сцена – екран за сенки“, която представлява информационна система и за хибридна (присъствено-дистанционна) творческа колаборация (форуми , обучение и спектакли) между зрящи и незрящи актьори, и аудитория, в смесено „реално-виртуално“ пространство. Тази..

публикувано на 23.10.21 в 15:00