Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кристиян Михайлов: Иновациите и училищата се срещат с взаимен интерес

ПАРА стартира проект, в който ученици и студенти с иновативни идеи ще се обучават за собствен бизнес

Кристиян Михайлов
Снимка: Личен архив

52 български технологични компании и 52 български училища започнаха да „се срещат“ в проекта “Иновациите срещат училището“ по идея на Кристиян Михайлов, съосновател на Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА).

„В инициативата до този момент са се записали 84 училища, компании и близки до тях партньори. Изглежда ще преизпълня плана“, разказа с усмивка Кристиян Михайлов пред Радио София, имайки предвид замисъла за участниците според броя на седмиците в годината. „Радостно е, че след излагане на идеята, откликнаха много учители, директори, както от местната администрация. Проектът предвижда както онлайн презентации, така и посещение на място в различните училища.“

Интересът е от цялата страна, включително и Враца, Видин, Русе, Харманли, Варна, София, Пловдив, Разград, Плевен. До този момент срещите са осъществени онлайн и на тях ученици са научили повече за високотехнологични компании, които се занимават с изкуствен интелект и интеграция на роботи, модерни решения, свързани с индустрията.

Така учениците получават информация, която ще помогне за кариерното им развитие, да се вдъхновят да изберат област, близка до специалности, които създават и прилагат иновациите. А защо не да се амбицират да стартират такава компания, отбеляза Кристиян Михайлов.

Той съобщи, че в началото на октомври т.г. ПАРА стартира виртуален хардуерен робоинкубатор, насочен към ученици и студенти, които имат иновативни идеи в сферата на роботиката. Те ще могат да кандидатстват и да се включат в 6-месечна програма, която ще им помогне за стартиране на собствен бизнес.

Чуйте разговора на Лили Големинова с Кристиян Михайлов.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ползите от естественото раждане трябва да бъдат добре разбрани

Начинът на раждане влияе върху имунитета на децата. Имунитетът е важна част от живота, още от самото му начало.  От 22 април започва седмица, посветена на първичните имунни дефицити, която ще продължи до 29 април. “Ползите от естественото раждане трябва да бъдат добре разбрани, защото една нормално протекла бременност и естествено раждане, последвано..

публикувано на 21.04.21 в 17:54

Арх. Виктория Илиева: Офисът вече трябва да съчетава paбoтнaтa и дoмaшнaтa cpeдa

Концепциите за офис се обогатиха с нови идеи, заради Covid пандемията. Сред новите решения е и концепцията Living Room , в която се съчетават компоненти на средата, гарантиращи както здраве, така и продуктивност. „Знаем, че щастливите хора са и по-здрави, и по-продуктивни. Пандемията ни накара да акцентираме върху значението на свежия въздух и..

публикувано на 21.04.21 в 16:59
Д-р Петя Янкова

България участва в Световната седмица на първичните имунни дефицити

От 22 до 29 април България се включва в провеждането на Световната седмица на първичните имунни дефицити (ПИД). Глобалната инициатива е под надслов „Тествай. Диагностицирай. Лекувай“. През 2021 г. кампанията е посветена на усилията на имунологичната общност за повишаване на осведомеността и насърчаване на ранното диагностициране и достъп до..

публикувано на 21.04.21 в 15:27

Ентусиасти месят солидарни козунаци за Великден

Две неправителствени организации - Хлебна къща София и Храна, не война - София , канят всички желаещи да замесят по един веган козунак. Събитието ще се проведе онлайн и в рамките на приготвянето на веган козунаците, организаторите ще разкажат за традициите, свързани с козунака. Всеки ще може да сподели направените козунаци със Солидарната кухня и хора..

публикувано на 21.04.21 в 14:22

Почистват пролетно зоната около Испанската гимназия

На 24 април ще се проведе пролетно почистване около Испанската гимназия. Организатори на събитието, което ще започне в 15.00 ч. е Фондация "За Оборище" . Район "Оборище" ще подсигури ръкавици, чували и извозване на боклука. От "За Оборище" ще представят изложба за българските шевици и ще осигурят приятна музика. По време на събитието ще се спазват..

публикувано на 21.04.21 в 13:45

Платформата SIMC е за български музиканти, които искат да се развиват международно

Нов седмичен подкаст, правен от българи, среща зрителите си с различни представители на музикалната индустрия по света, в него се обсъждат възможностите за това, как независимите музиканти могат да превърнат изкуството си в кариера. Подкастът се казва Софийска международна музикална конференция (Sofia International Music Conference) ,..

публикувано на 21.04.21 в 13:31

Актьорът Димитър Узунов разказва за "Дългият път към звездите"

„Дългият път към звездите“ – едно чудесно столично събитие, което ще ни отдели от нашата майка – Земя и ще обърнем поглед към звездите. Ще направим това, посредством един интерактивен спектакъл, който ни запознава по забавен начин с последните достижения на космическите науки.  „Спектакълът предсставлява интересна колаборация между хора на..

публикувано на 21.04.21 в 12:35