Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Маша Илиева: Балетът не е за разбиране, а за трогване

Маша Илиева
Снимка: ballet-bg.com

„Мечтите ми, че ще има тълпи от желаещи да се запишат за балет, се оказаха лъжливи. В първия ден дойдоха десетина деца, от които записах половината. Трудни времена бяха и тогава – през 90-те години.“

Това си спомни в ефира на Радио София Маша Илиева, чиято балетна школа навършва 25 години от създаването.

В България всички я познават. Тя е примабалерина, хореограф, преподавател. А след изминалите две и половина десетилетия всички я свързват и с школата, носеща нейното име.

„Много преди това имах желание да се занимавам с деца. Лека-полека нещата се завъртяха. В един момент стигнаха общо 300 деца“, разказа Маша Илиева.

Родителите водели децата си, независимо от неудобния час, един дядо пък недоволствал от таксата – 4 лв. днешни пари. Взела назаем упражнения за малки деца от залата за художествена гимнастика – балетът е за поне 10-годишни.

По-късно първа в София прави група и за родители – логично, при този бум на фитнеса и при предимствата на балета…

Лекциите през годините, плюс специално допълнение, събрани в книгата „Исторически танци“, дават впечатление и за Маша Илиева и като автор.

Сега, въпреки наложителната работа с 30% състав в залата, балерината е съставила и професионална група. И работи за участия и конкурси.

Върна се почитта към балета, правят се постановки, салоните вече са пълни, имаме много добри танцьори и интересът е оправдано голям. Това е изкуство, което винаги ще бъде живо“, с гордост допълни Маша Илиева.

С нея разговаря Лили Големинова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мюзикъл и съвременен танц - акценти във Фестивала на Музикалния театър

Първият „Софийски фестивал на Музикалния театър“ започва в парка на Военната академия „Г. С. Раковски“ на 25 юни от 20.00 часа с концерт-спектакъла „Една вечер с хитовете на Бродуей“ . Звездите на Музикалния театър ще изпълнят популярни мелодии от хитовите мюзикъли: "Кабаре", "Котки", "Чикаго", "Фантомът на операта", "Мис Сайгон", "Сънсет..

публикувано на 24.06.21 в 19:14

Конкурсите и победителите

„Ако можеш да посрещнеш Триумфа и Нещастието, но да можеш да се отнесеш по еднакъв начин с тези натрапници“ (Р. Киплинг) ✅ Познавате ли усещането да изрекат тържествено името ви от сцената като победител на церемония по връчването на награди? ✅ Откъде идва мотивацията за участие в конкурсни формати? ✅ Подготовката, емоцията, вълнението… ✅..

публикувано на 24.06.21 в 19:00

Хибридният начин на работа е за предпочитане пред "хоумофис"

Първоначалният ентусиазъм при въвеждане на работата от вкъщи вече не е същият. Преди пандемията някои вид дейности хората на са си и представяли, че ще могат да ги осъществяват дистанционно. При много работници и служители се е върнало желанието за връщане на работното място – било поради разочарование, било поради неспособност за баланс..

публикувано на 24.06.21 в 16:57

НБУ отвори арт и информационен център на софийската ул. "Раковски"

Нов български университет отваря новото модерно пространство, в което ще се популяризира издателската дейност на висшето училище, работата на студентите и преподавателите от програмите по изкуства и ще е привлекателна пресечна точка за бъдещите кандидат-студенти. Мястото е наречено „НБУ в ЦентърА“. То ще има три основни функции, обясни..

публикувано на 24.06.21 в 16:45

Идеи от Камарата на архитектите за още по-добро обучение на студентите по специалността

Камарата на архитектите в България (КАБ) започва нормативни промени за повишаване качеството на архитектурното образование . Идеята е при облекчени условия за прием по специалността да се повишат изискванията към студентите по време на самото обучение. Целта е университетите да създават висококвалифицирани специалисти, които да допринасят..

публикувано на 24.06.21 в 15:45

Проектът "Климатични герои" насърчава младите хора да се грижат за опазването на планетата

Интересните ни срещи със специални гости продължават. Срещаме ви с Виктория Табакова , координатор „Младежка ангажираност“ към WWF – България, които тръгват по следите на климатичните герои на нашето време, водени от взаимния порив  те да ги открият, но и героите да ги намерят. Накратко, какво и кого представлява WWF : WWF e Международна..

публикувано на 24.06.21 в 14:43

Откриват лабораторен коплекс за продукти от български растения

Нов лабораторен комплекс се открива към департамент „Биоактивност на продукти“ в Биологическия факултет , съобщиха за Радио София от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Проектът е с европейско финансиране чрез Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” на обща стойност близо 24 млн. лева, от които над 20,2 милиона..

публикувано на 24.06.21 в 14:37