Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко важно е да можем да оставаме насаме със себе си

Снимка: БГНЕС
Днес е Денят на самотната вечеря - ден, в който трябва да останем насаме със себе си. Когато останем сами, разбираме по-добре и собствените си нужди, които след това по-ясно можем да обясним на околните.

“Да оставаме насаме със себе си е много добре за развитието и растежа на нашата личност, защото това е моментът, когато умът ни се прояснява, даваме си възможност да се вслушаме и да чуем вътрешния си глас. Не може истински да разберем нашите приоритети, докато сме заобиколени през цялото време от други хора”, казва психотерапевтът Валентина Димитрова.

Колко често да оставаме със себе си зависи от индивидуалните нужди на всеки. Има хора, които предпочитат всеки ден да отделят 15 минути за себе си, а има и такива, които искат да отделят един ден от седмицата само за себе си. Във всяка връзка и семейство е важно да се отделя време само за себе си и това не е проява на егоизъм.

“Не сме създадени да бъдем заобиколени от много хора през цялото време, дори двойките се отдалечават, почиват си един от друг, връщат се”. Отделянето на време за себе си ни облекчава от стреса, позволява на хората да се заредят физически, ментално и емоционално. Това лично време е необходимо и за да държи хората по-ефективни в отношенията им.

По време на самоизолацията през пандемията много двойки сложиха край на отношенията си и причините за това са комплексни, като загубата на лично пространство и време лично за себе си, само засилва проблеми, които са натрупвани с времето.     

Още за личното време - чуйте в разговора на Лили Големинова и Елмира Джома.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимки: Arthost

С изложба и работилница за букви българи в Барселона отбелязват 24 май

"Присъединете се към нас, за да отбележим 24 май и да се потопим в красотата на думите през смисъла им, но и чрез тяхното изписване.">Така звуча част от поканата на българи в Барселона , които поддържат галерията ArtHost . С подкрепата на Национална художествена академия в София и на Генералното консулство на Република България в..

публикувано на 22.05.24 в 19:04

За 6-7 часа на 120 градуса свинското става разкошно

Вторият в България барбекю шампионат ще се проведе от 24 до 26 май на бившия стадион "Юнак". Освен условия, категории и награди за състезателите (от България, Унгария и Румъния), организаторите за предвидили и допълнителни стимули за другите сетива на публиката, като подходящо облечени танцьорки , блус (Васко Кръпката с „Подуене блус..

публикувано на 22.05.24 в 17:31
Двамата от Casual Threesome разказват и свирят The Doors

Група "Casual Threesome" с трибют на "The Doors"

Група "Casual Threesome" ни гостуват, за да разкажат и изсвирят предстоящото си събитие с гост музиканти, трибют на великаните от "The Doors". В трибюта ще  участва и Иван Гатев,  добре познат от участието си в група "Контрол", който ще бъде басист за оригиналните парчета, записани и изсвирени с баскитара The Doors - тук правим..

публикувано на 22.05.24 в 16:05

Трима задържани за наркоразпространение в София

Трима души са арестувани в София при полицейска операция срещу група за наркоразпространение. В столичния квартал "Орландовци" е разкрита оранжерия за наркотици. Вътре са намерени над 2700 растения в различен стадий на растеж. Директорът на националната полиция главен комисар Атанас Илков сподели: "Лица, които отглеждат наркотични..

публикувано на 22.05.24 в 15:55

Бах за гъдулка и пиано в проекта "Вселена"

Новосъздаденото дуо Фани Куцарова /пиано/ и Мартин Владимиров /гъдулка/ записаха наскоро трите Сонати за виола да гамба и чембало от Йохан Себастиан Бах. Записите са осъществени в Първо студио на Българското национално радио. Виола да гамбата и гъдулката са с подобен звук и регистър, а младият и много талантлив гъдулар, който е и част от..

публикувано на 22.05.24 в 15:52

Децата могат да празнуват и с "Приключение с букви"

За трети пореден път на 24 май играта "Приключение с букви" ще се превърне в празненство за всички съкварталци и съграждани, убеден е кметът на район "Слатина" Георги Илиев. "Има едно нещо, с което всеки българин може да се гордее открито, безспорно и безотказно – приноса ни към световната писменост!  24 май е истински български празник –..

публикувано на 22.05.24 в 15:40

Щитовидната жлеза има принос за успешно забременяване и здрав плод

Няма национална програма за превенция на заболяванията на щитовидната жлеза, затова всеки трябва да бъде отговорен за своето здраве, да следи за симптоми и поне веднъж в годината да посещава ендокринолог . Това подчерта пред БНР-Радио София специалистът д-р Мария Калинкова . На 25 май ще отбележим Световния ден за заболяванията на..

публикувано на 22.05.24 в 15:27