Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба във входа на кооперация в столичния "Лозенец" разказва историята на квартала

3
Снимка: Личен архив

Нестандартна изложба, която представя фотографии и текстове от историята на квартал "Лозенец" може да се види в една от емблематичните сгради на пл. "Журналист". Мария Чакърова, автор на изложбата, е една от живущите там и споделя, че от малка идея откриването на "Зад една затворена врата" се е превърнало в "Лозенец фест".

"Изложбата, която направих е всъщност с една по-интересна концепция, тъй като тя не се намира в изложбена зала, а е във входа на една емблематична за София кооперация на площад "Журналист" и е с фотографии от квартал "Лозенец": как се е развил през годините, от началото на 20-ти век до сега. Има и снимки от преди това", разказва за своята продукция Мария Чакърова - инициатор на изложбата "Зад една затворена врата" в сграда на пл. "Журналист".

Във входа на сградата могат да се видят около 15 пана с фотографии и текст. Включително и разказ на Иван Вазов, посветен на квартала.

"Всъщност изложбата е част от един по-голям проект, а именно - реновирането и реставрацията на цялата сграда отвътре. Когато се нанесох да живея в тази сграда, аз съм от Лозенец, но в тази сграда живея от 5-6 години, преди баба ми е живяла там, тя беше в окаяно състояние", споделя Мария Чакърова.

Към експозицията на откриването са се присъединили и други артисти като д-р Михаела Каменова със своите скулптури, а авторът проф. д-р Захарий Кръстев изложи трите тома на книгата "Кварталците" (за живота на "Лозенец" през първите 100 години и заселването на журналистическия квартал).

"В един момент се усетих, че това все пак е жилищна кооперация и че там не могат да се съберат 20-30 човека и реших да организирам в двора на кооперацията нещо като малка почерпка, малко събиране. В последствие дойдоха доста повече хора. Всички съседи помогнаха и това прерасна, както аз го нарекох тогава, в Лозенец фест", разказва още инициаторката на събитието и добавя, че освен изчистването на двора са облагородили и малката къщичка до кооперацията, която в миналото е била за домакина на сградата.

Сградата е част от Пешеходната обиколка "Кварталът на артистите" на "Бохемска София". Ако искате да разгледате изложбата, трябва да се свържете се с Мария Чакърова.

Повече за "Зад една затворена врата" чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Мария Бояджиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 20.07.24 в 16:00

Софийски разкази - булевард “Княгиня Мария Луиза”

Разговорът за бул. Мария-Луиза е със Здравко Петров - урбанист, изследовател, автор и основател на “Исторически маршрути”: "Мария-Луиза съвпада почти с направлението на римската Кардио Максима. Булевардът започва със сградата от времето преди 70-те - старата Централна гара. Построена е от арх.Колар в 1888. Имало е проект да се разшири в стил..

публикувано на 20.07.24 в 15:00
Крикор Асланян

Адресите на любовта - Яворов, Лора и... Дора

Съпругата на Михаил Кремен дала съгласие да заживее с поета в нощта, когато Лора се самоубива Крикор Асланян,  автор на книгата “Един софийски малчуган разказва”, взриви ефира с новината, че във фаталната нощ на 29 срещу 30 ноември 1913 година, когато Лора Каравелова се самоубива, тя посяга на живота си, защото е разбрала, че Яворов има нова..

публикувано на 20.07.24 в 14:00
Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева

Винаги има място за нещо ново, казват дивите момичета от Wild berries

Събира ги желанието да са активни, да са навън и да се радват на природата, да я откриват през погледа на пътешественици, да се докосват до нея, като спортисти. Това е Wild berries – активни момичета, търсещи свободата на духа и движението. Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева за общността  Wild berries и доколко е забранено за момчета:..

публикувано на 20.07.24 в 11:20
Даниел Михайлов

От Леонардо до неновините

Мариета Ангелова, организатор на Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" с подробностите за шестото му издание: "Програмата е за малки и големи, отново акцентът е Карло Бозо. Спектакълът му отразява живота на Леонардо с по-забавен поглед в стил комедиа дел'арте. Достъпен е за всички, това е театър за народа - в..

публикувано на 20.07.24 в 10:50
С Ангелина Ангелова

Оценката ще дойде от читателите

Ангелина Ангелова представя новия си исторически роман "Благородството задължава": "Книгата разказва за любовта между двама души в 19 век, трънлива любов. Главните герои са прекалено горделиви, за да бъдат щастливи. Действието се развива в 3 държави. Главната ми героиня е с мексикански произход и тъй като невенът е сред националните цветя на Мексико,..

публикувано на 20.07.24 в 10:02

Чудесно време за забавления

Ема Паунова за семейния ден на Витоша: "Днес е второто поредно издание на "Витоша фемили дей" - в планината е прохладно, тихо и чудесно. Организираме семейни дни с отборни игри и предизвикателства. Идеята е да имаме минимум пет такива събития на сезон и накрая да определим годишните шампиони. Следващото събитие е следващата събота малко по-високо...

публикувано на 20.07.24 в 09:55