Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жана Сталева:

Има опасност българите във Великобритания да не могат да гласуват

Снимка: БГНЕС, архив
“За българите във Великобритания демокрацията и произтичащите от нея права може да се окажат луксозна стока, изложена на витрината на българската държава без право на консумация.” Това написа наскоро във фейсбук профила си Жана Сталева от българската диаспора.

Много са българите в Обединеното кралство, които имат желание да гласуват в парламентарните избори на 4 април, но има реална опасност това да се окаже невъзможно, защото ще бъде необходимо решение за този акт от Лондон.

Ако британската страна не разреши провеждането на избори, българите на Острова няма как да подадат своя глас. Но при такова развитие на ситуацията, отговорността ще бъде на българските управляващи, че не са направили необходимото, за да дадат възможност на българите зад граница да гласуват, смята Сталева:

“Не е коректно спрямо българските граждани, които са в чужбина, да бъдат лишавани от право на глас, именно защото властта се страхува, че те ще бъдат камъчето, което ще преобърне колата в България.”

Чуйте интервюто на Ива Дойчинова с Жана Сталева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Димитрина Петрова

Димитрина Петрова: Гласуване по пощата беше възможно, обясненията са неприемливи

Правото за гласуване на българските граждани, които в деня на вота се намират извън родината, е сериозно ограничено, коментира пред Радио София Димитрина Петрова , правозащитник от Българска общност за либерална демокрация. Това право не е добре..

публикувано на 05.02.21 в 11:42
Виена

В Австрия няма пречки пред гласуването на 4 април

В Австрия вече е проведена организацията за провеждане на гласуването на български граждани по време на парламентарните избори у нас на 4 април. Във Виена ще има най-малко три секции, но е възможно да бъдат открити и допълнителни. Открита секция ще има..

публикувано на 05.02.21 в 11:46
ВИЖТЕ ОЩЕ

На 16 юли почитаме Света мъченица Юлия

На 16 юли Православната църква чества паметта на Света мъченица Юлия.  Св. Юлия била родом от Картаген. Произхождала от бележит род. Родителите ѝ били християни и ѝ дали християнско възпитание. Когато персийците покорили Картаген, те отвлекли много народ...

публикувано на 16.07.24 в 09:06

Червен код за опасно горещо време в четири области

Червен код за опасно горещо време обявиха за днес от НИМХ за четири области в страната - Плевен, Велико Търново, Русе и Благоевград. Ще бъде слънчево, след обяд над източните райони и Дунавската равнина с незначителна купеста облачност. Ще духа слаб, в..

публикувано на 16.07.24 в 07:35
Снимката е илюстративна, архив.

Отлага се началото на ремонта на ул. "Опълченска”

Отлага се началото на ремонта на ул. "Опълченска", съобщиха от Столичната община. Планира се изграждане на три платна за движение, нови тротоари и улично осветление. На 16 юли 2024 г. започва разширението на столичната ул. "Опълченска"..

публикувано на 16.07.24 в 06:10

Чакъровите празници събират посетители от цялата страна

За единадесета поредна година край самоковските Чакърови поляни ще се състоят Чакъровите празници, които събират посетители от цялата страна. Тази година ще има възстановка на живота и делото на Чакър войвода. В програмата са включени и народни..

публикувано на 15.07.24 в 18:12

Александра Свиленова - актрисата, която искаше да стане коремен хирург: "Реших да лекувам чрез сцената"

Александра Свиленова е студент в класа на проф. Ивайло Христов в НАТФИЗ. Тя вече има своите изяви и на софийската театрална сцена. Споделя, че преди да реши да се насочи към студентството, съвсем сериозно е мислила да се реализира като коремен..

публикувано на 15.07.24 в 17:34

Ще бъдат ли обмитени евтините китайски стоки?

Китайските онлайн платформи бележат огромен ръст в продажбите си, но продуктите им са със съмнително качество и без проследимост. Около 15 млн. пакета от трети страни са внесени у нас през 2023 г., без никакъв санитарен контрол. Редица държави..

публикувано на 15.07.24 в 17:14
Адриан Николов

Пазарът на труда и висшето образование

Висшето образование е ключ към добро представяне на пазара на труда, почти гарантирано избягване на безработица и намиране на желано и добре платено работно място. От значение е обаче да се оцени конкретният размер на това предимство – колко..

публикувано на 15.07.24 в 15:44