Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитрина Петрова: Гласуване по пощата беше възможно, обясненията са неприемливи

За вота тежестта върху избирателя не трябва да е непропорционална, коментира правозащитничката

Димитрина Петрова
Снимка: Ани Петрова

Правото за гласуване на българските граждани, които в деня на вота се намират извън родината, е сериозно ограничено, коментира пред Радио София Димитрина Петрова, правозащитник от Българска общност за либерална демокрация.

Това право не е добре уредено и в закона. Ситуацията допълнително се усложнява от пандемичната обстановка.
Правозащитничката цитира чл. 26 от Конституцията, според който гражданите на България, където и да се намират, имат всички права и задължения, регламентирани в основния закон. Да се участва в изборите е конституционно право. Правителството е длъжно да направи всичко възможно да не останат българи, които да не са в състояние да гласуват. За избирателите има също тежест, но тя не трябва да е неразумно голяма.

Защо не се разреши гласуване по пощата? – това е големият въпрос. Нямаше никаква пречка това да се въведе. Предложено е от лятото и имаше време. Обясненията, които се изтъкнаха, включително и че ще е скъпо, са неприемливи“, подчерта Димитрина Петрова.

С нея разговаря Ива Дойчинова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Има опасност българите във Великобритания да не могат да гласуват

“За българите във Великобритания демокрацията и произтичащите от нея права може да се окажат луксозна стока, изложена на витрината на българската държава без право на консумация.” Това написа наскоро във фейсбук профила си Жана Сталева от българската..

публикувано на 05.02.21 в 10:40
Виена

В Австрия няма пречки пред гласуването на 4 април

В Австрия вече е проведена организацията за провеждане на гласуването на български граждани по време на парламентарните избори у нас на 4 април. Във Виена ще има най-малко три секции, но е възможно да бъдат открити и допълнителни. Открита секция ще има..

публикувано на 05.02.21 в 11:46

В над 40 града в Германия са заявени избирателни секции

Валентин Величков живее със семейството си в Берлин от 2012 година. Той е обществено активен, като заедно със съпругата си организира културни събития за българската общност в Германия - концерти, театрални постановки, кино вечери. “Като активен..

публикувано на 05.02.21 в 12:37
ВИЖТЕ ОЩЕ
Като не вали е по-хубаво

И слънце, и гръмотевици

Днес ще бъде предимно слънчево. Ще има временни увеличения на облачността и в следобедните часове на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, който ще се..

публикувано на 24.04.24 в 07:20

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за..

публикувано на 23.04.24 в 19:11

"Училище за ваксини" се проведе за 16-и път

Вчера (22.04.24) се проведе събитието "Училище за ваксини". На него имунолози, вирусолози и епидемиолози обсъдиха темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика, съобщиха организаторите -  фондация "Астра Форум". Инициативата се организира за..

публикувано на 23.04.24 в 18:46
Никола Бобоков (в средата) с Деси и Крис

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24..

публикувано на 23.04.24 в 17:20

Експертно проучване определи десетте риска за страната ни

Националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", посочи десетте основни риска стоящи пред страната ни. Негови автори са д-р Валентин Съйков, председател на "Гражданска инициатива България 2050", и проф. д.н...

публикувано на 23.04.24 в 17:16

Предлагат да падне тайната на възнаграждението

Предложена е директива, според която тайната на заплатата трябва да отпадне, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители. Страната ни има срок до 7 юни 2026 година да въведе..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

Програма от спектакли и концерти за 50 години Дом на културата "Средец"

ОКИ Дом на културата "Средец" отбелязва своите 50 години с редица  културни събития. Малко история През месец март 1974 г. влиза в експлоатация новопостроената от СГНС и ГДИС триетажна сграда на Централен младежки дом, находяща се в квартал..

публикувано на 23.04.24 в 15:23