Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Анастас Герджиков:

Истинските проблеми са в това, че не всичко може да се направи онлайн

Проф. Анастас Герджиков
Снимка: БГНЕС

Техническите затруднения в онлайн обучението в Софийския университет бяха преодолени сравнително бързо, но истинските проблеми произтичат от това, че не всичко може да се направи онлайн, най-вече практическите упражнения, особено за регулираните професии като медицина.

Във всички специалности, включително хуманитарни и обществени науки, личният контакт липсва. Дори преподавателят да общува дистанционно със студентите и да се виждат, усешането не е същото. Това заяви пред Радио София ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков. Той изрази надежда, че в началото на втория семестър случаите на нови заразени с коронавирус в страната ще бъдат достатъчно малко, за да бъде допуснато поне частично присъствено обучение.

Софийският университет поддържа много контакти с различни университети по света и членува в различни международни организации, които обсъждат постоянно развитието на онлайн обучението. Организацията на работа и проблемите, които срещат висшите учебни заведения, са сходни. Основният извод е, че дистанционното обучение дава някои предимства, но заедно с това отнема ползите на присъственото обучение.

Проф. Герджиков е оптимист относно преодоляването на пандемията в обозрими срокове и смята, че хората вече се убеждават, че няма нищо опасно във ваксината и започват да претеглят рисковете от ваксинирането от една страна и непосредствената опасност, че сме напълно блокирани, а малкият и средният бизнес загива. 

Чуйте интервюто на Лъчезар Христов с проф. Анастас Герджиков.

Радио София потърси мненията и на студентите за ефективността на онлайн образованието. Своите наблюдения описаха Антонио Стоичков, председател на Студентския съвет към Софийския университет, Мариела Петкова, последен курс по специалността "Журналистика" във ФЖМК, студент по право, пожелал да запази анонимност, Сирма Станева от специалност "Японистика"  и Катерина Василева - първи курс "Политология".
Студентските мнения записаха Георги Карамфилов и Михаил Митев. 
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Писатели и любовници“ е реалистичен, красив роман за магията на писането

Феноменалният психотрилър „Зад нейните очи“ изстреля Сара Пинбъра сред най-популярните автори в десетки страни по света. Книгата беше екранизирана и филмът по „Нетфликс“ също бе номер 1 в над 70 държави. Мрачната история на жена, оказала се оплетена в паяжината от лъжи, крепяща връзката на двама души, се появява на български в..

публикувано на 23.09.21 в 15:23
Арх. Здравко Здравков

Арх. Здравков: Създаваме стандарт за уличните настилки в София

Стандарт за уличните настилки в София ще бъде представен до края на месец ноември от екипа на главния архитект на столицата Здравко Здравков. Ще бъдат подложени и на обществено обсъждане, след което ще бъдат внесени за разглеждане и приемане от Столичния общински съвет. „Когато искаме да имаме да приличаме на нормална европейска столица..

публикувано на 23.09.21 в 15:06

Андриян Асенов играе Софроний Врачански в моноспектакъл

Представление за страдалческия житейски път на Софроний Врачански ще покаже Театър-лаборатория „Алма Алтер“ с участието на Андриян Асенов под режисурата на Николай Георгиев. Участват и Мариела Димитрова и Станимира Димова. Спектакълът е по най-ранната автобиография, писана на български език - “Живот и страдания грешнаго Софрония”, разказваща..

публикувано на 23.09.21 в 14:14
д-р Димитър Цветков

Д-р Димитър Цветков: След 37-ата година на жената, шансовете за бременност значително намаляват

Болница „Надежда“ стартира благотворителната кампания „Запази надежда“. Инициативната се провежда за втора поредна година и обеднява теми с изключителна значимост за женското здраве. В рамките на кампанията ще бъдат проведени 100 безплатни оценки на яйчников резерв. Специалистите наблюдават т ревожна тенденция по отношение на..

публикувано на 23.09.21 в 13:43
Пламен Цветанов с първия си любим инструмент - пианото

Пламен Цветанов представя диск със своя филмова музика

Талантливият композитор Пламен Цветанов ще представи тази вечер първия от поредицата компактдискове със своя авторска кино и театрална музика. Въпреки че е млад, той вече има зад гърба си музика за 18 анимационни филма, 1 игрален и немалко театрални представления. При представянето на диска с филмова музика в концертната зала на..

публикувано на 23.09.21 в 13:11

Документален филм показва паметния уикенд-концерт на „Оasis“ от 1996-а

Документален филм за голямата британска група от 90-те Оasis ще зарадва феновете с прожекции от 20:00 ч. в София и Бургас, Варна, Стара Загора, Пловдив и Русе. В близо двучасовия „Оasis Knebworth 1996“ Джейк Скот представя грандиозните концерти на 10 и 11 август преди 25 години през очите не само на феновете, но и на артистите, с..

публикувано на 23.09.21 в 11:54

Докато спим - мобилният телефон далеч от главата

При появата на мобилните телефони , някои лекари се опасяваха, че те могат да предизвикат заболявания. Модерните уреди минават през сертифициране, което да потвърди безопасността им.  Според Антон Ястребцев, директор на лабораторията „Екология на жизненото пространство“ , все още не е напълно ясна степента на влияние на мобилните телефони върху..

публикувано на 23.09.21 в 10:01