Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Коментар на проф. Любомир Халачев

Защо български кинотворци не харесват проектозакона за филмовата индустрия

Проф. Любомир Халачев
Снимка: НАТФИЗ

В края на 2020 г. в Народното събрание на първо четене бяха приети промени в Закона за филмовата индустрия. Според тях се предвижда по-голяма субсидия за национални продукции, повече български филми и въвеждане на финансови стимули.

Професионалисти от основните кино сдружения и филмови организации у нас обаче настояват да не се приема закона в този вид на второ четене и призовават президента Румен Радев да наложи вето над промените.

Предният закон беше приет след доста години и с много поправяния, припомни в ефира на Радио София проф. Любомир Халачев - кинорежисьор и продуцент, бивш ректор на НАТФИЗ. Акцент в българския закон са финансовите стимули за чужди кинопроизводители, работещи у нас.

„Това е стимулиращ финансов механизъм. Няма нищо общо с правенето на българско кино. Ние предложихме тези стимули да се правят по друг начин.
В закона се залагат много мини. Ако той се приеме така, сигурен съм, че до края на годината ще започнат оспорвания в съда на отделни негови клаузи“, коментира проф. Халачев.

Той даде за пример текст в закона, според който финансовите стимули се дават само след културен тест.

„Искаме да произвеждаме българско кино – такова, каквото се прави във всички европейски държави. Да ни се даде достатъчно свобода и възможности за го правим, и то колкото можем по-добре“, настоя кинорежисьорът.

Според него работещите (в) чужди продукции трябва да се стимулират по друг нормативен документ. Така съставен законът реално дава пари на чуждите (предимно американски) кинаджии, в артистичната българска гилдия настъпва противопоставяне, което никой не иска. Неслучайно американският посланик отправи поздрав за този закон и го нарече „исторически“.

„Сигурно е исторически за американските продукции, но не и за българското кино. Предвиждам големи проблеми, ако различните схеми на подпомагане влязат в един закон. Не воюваме с никого. В цяла Европа културата се подпомага със субсидии“, допълни проф. Халачев.

По думите му налице е още едно противопоставяне – между творците, които правят кино и тези, които работят за телевизионни сериали.

Отговор на отвореното писмо на българските филмови творци, които имат забележки по промените в закона, все още не е получен от съответните институции.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с проф. Любомир Халачев.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Законът за киното – Франкенщайн, създаден от лаици

„ Преди изборите на галоп се правят промени . Такива промени с нови схеми трябва да бъдат спокойно обсъждани. Получиха се различия, защото става дума за обещания към филмовата общност , за милиони, държавна подкрепа. Според тези нововъведения част от..

публикувано на 02.02.21 в 13:57

Милко Лазаров: Законът за филмовата индустрия се обръща с главата надолу

„ Ситуацията относно поправките в Закона за филмовата индустрия е комплицирана и деликатна “. Това каза пред БНР режисьорът Милко Лазаров, председател на Съюза на филмовите дейци, по повод държавното финансиране на българското кино. Според Съюза такова..

публикувано на 31.01.21 в 14:02
ВИЖТЕ ОЩЕ

Режисьорът Димитрис Георгиев - приятелство от първа ръка с Мария Бакалова и предстоящите му филмови проекти

Той не е случаен човек, а част от цяла една магическа вселена. Млад реисяор и сценарист, потопен в магията на киното.Казва, че на него пандемията не му е попречила, а е отворила врати  за нови проекти и още повече работа.  В това благоприятно за..

публикувано на 19.04.21 в 23:22

50 млади зрители от България са жури в Европейската филмова академия

Младите зрители за поредна година имат уникалния шанс да изберат носителя на Наградата на младата публика на Европейската филмова академия . Поканата за участие е отправена от Европейската филмова академия и Международният филмов фестивал София Филм..

публикувано на 19.04.21 в 18:11

Безплатни видео уроци за английски в подкрепа на ресторантите

Заради кризата в момента хората от ресторантьорския бранш разполагат с повече свободно време и могат да се възползват от безплатен курс, който могат да използват за професионално развитие. “Като цяло пандемията не оказа пагубно влияние върху нашия бизнес,..

публикувано на 19.04.21 в 17:38
Венелин Шурелов

Роми осветяват пространството в инстлацалия на Венелин Шурелов

Художникът, сценограф и преподавател Венелин Шурелов отново провокира с нестандартна арт инсталация. Наречена е „Лично осветление“. Предишната му инсталация „Един човек“ - на мястото на бившия мавзолей, предизвика дискусии. Сега новата локация..

публикувано на 19.04.21 в 17:08

Започнаха проверките на БАБХ заради Великден

Българската агенция за безопасността на храните започва проверка във връзка с наближаващите Великденски празници, когато има повишено търсене на определени храни като агнешко месо, яйца, козунаци и фокусът на проверките е върху тях. Проверките са..

публикувано на 19.04.21 в 16:21
Милен Цветков

Милен Цветков имаше нужда да дава и да получава любов

Точно преди година журналистът Милен Цветков загина в катастрофа, докато чака на светофар в София. В негова памет беше издадена книгата „379 дни с Милен Цветков“ . Автор е Милена Иванова - жената, която е до обичания тв журналист в последните му..

публикувано на 19.04.21 в 15:53

Най-хубавите кратки разкази се раждат, когато се срещаш с непознати хора

Сборникът разкази на писателката Катерина Хапсали “Хора” вече може да бъде намерен на книжния пазар. “Аз съм била около 20 години журналист, а това, което правим пишещите журналисти е да разказваме именно такива компактни човешки истории. Да се срещаме..

публикувано на 19.04.21 в 15:50