Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За цвят и мерудия

Шанс има за всички...

Антония Енева
Снимка: Радио София

Здравейте, уважаеми слушатели,

Това е цветът и мерудията на седмицата, онази, дето изобщо не сме я търсили по пазарите на широкия свят, но която незнайно как се озовава в нощното ни - пардон, грешка - в кухненското шкафче. Е, за мое оправдание веднага казвам, че грешки правят всички - дори обичните ни министри. Но техните грешки не са такива прости лапсуси, а сложни, комуникационно ситуирани.

Ето например от просветното министерство пуснаха анкетно проучване сред родителите дали са За или Против децата им да бъдат изследвани с бързи антигенни тестове. В социалните мрежи на секундата разярени родители и будни граждани съчиниха и доразвиха поне 12 сценария как, защо и по какъв начин ще бъдат правени тестовете, и внимание! - за какво ще бъде използван генетичният материал на свидните отрочета.
Не напразно учените са казали, че в посткомунистическите държави, теориите на конспирацията битуват в най-пълнокръвната си форма.

Вчера, съвсем разбираемо, отпадна идеята в детските градини да се правят тези коронавирус изследвания. Такива ще има само за учениците, и то при тяхно желание със съгласието на родителите им. Министерството даде на заден, грешката се оказа комуникационна, а министър Костадин Ангелов я обясни така:
„Имаше така в обществото много гласове, които бяха „против“ и от това, което ние разбрахме всъщност, е че сме направили комуникационна грешка - като сме подали неправилно информация към тях или е стигнала по неподходящ начин, или сме останали неразбрани“.

Лошо нещо са комуникационните грешки, още по-зле е да останеш неразбран. И аз така в сряда си помислих, че има бъг в комуникационния канал, като чух новината, че „Воля” на Веселин Марешки и НФСБ на Валери Симеонов формират патриотична коалиция за участие в изборите. Ако питате мен, неразбрани останаха двамата. Можеха да изчакат до Свети Валентин, за да разгласят благата вест, пò щеше да е на място! Пък и като знаем, че повечето електорат по нашите земи почита отговорно и Свети Трифон, можем да заключим, че сватосването можеше да мине без стотиците честитки с мерудия във Фейсбук.
Имаше и креативни идеи, като тази, новата коалиция да се казва НЕВОЛЯ. То и какво друго може да събере на едно място двама човека, които доскоро са си разменяли обидни квалификации или неудобни към днешна дата констатации. Но както казва доц. Мангъров по друг повод:
„Нищо старо не е забравено, нищо ново не е научено. И виждате, че непрекъснато се изкарват същите стари плашила. Както в началото беше Торбалан, сега идват змей Горянин, триглавата ламя и още който си иска“.

Все едно дисекция на предизборната ситуация прави Мангъров, но да се върнем на репликата „Нищо старо не е забравено“. Отваряме архивите от края на 2018-а и там намираме какво? - Марешки срещу Валери Симеонов и Каракачанов:
„Ние ще се борим докрай да ги изчегъркаме от властта. Не за друго, а защото, ако тези двамата останат в българското правителство, това ще бъде победа на байганьовщината в българската политика. Това ще бъде победа на простащината, дебелоочието на самозабравилите си, на тези, които се гаврят с родолюбието и с патриотизма и почтеността“.
А година по-късно се появява това, пак на Марешки: „Българският парламент не е трудово-възпитателно училище за провалени вицепремиери“.

Пак по онова време Марешки беше направил сравнение между героя на Христо Смирненски от „Приказка за стълбата“ и своя опонент. И както обичаме да казваме - аз и доцента - нищо старо не е забравено. Ето отговора на Валери Симеонов:
„Такива упреци и опит за морализаторстване от хора с обвинения за хулиганство, за рекет, за укриване на ДДС, за данъчни измами, не могат да бъдат друго освен комплимент. И ще завърша с мъдрост на един близък до нас народ: „Господ е дал устата на глупака, за да яде, а не да приказва“.

И след всичко това, тази седмица Симеонов смирено коментира широко известната реплика към него от страна Марешки, че „политически проститутки нямат място в българския парламент“ с думите: „Искри има между всички партньори. Трябва да се забравят личните проблеми. В едно семейство също има скандали“. И ако това не е любов! В името на какво обаче? Според злите езици – в името на шанса за място в новия парламент.

Мангъров го е казал: „Вие, нещастни мишоци просто трябва да си стоите вкъщи. И не си помисляйте, че някой ще ви пусне, защото това е неприемливо“.

А, това не беше политическо изказване, свързано с коалиционните партньори, беше за цвят. Но да не забравя да отбележа, че Атанас Мангъров ще е лидер на листите на АБВ в 23-ти район в София и във Варна. Потвърдено е от председателя на партията Румен Петков.

Да теглим чертата на политиката за днес, нова година е все пак, пък било то и китайската. Тъкмо свикнахме с техните стоки и вируси, време е да опознаем и културата. Та според календара днес започва годината на металния вол, която вещае късмет и е добро време да насочите внимание към взаимоотношенията си с другите хора. Ето например баба Данче ми прати покана да се видим на 14 февруари да отбележим свети Трифон и да си говорим за любовта. А само да вметна, че нея днес я няма, защото отиде до аптеката да пита Марешки кога ще дава безплатните лекарства на пенсионерите - преди или след изборите. Та ние само ще си говорим за любов, но ако вие си имате партньор до вас, било то и златна кобра, прегърнете го, целунете го и му кажете колко много го обичате. Шанс има за всички! След като Марешки и Симеонов успяха, значи и вие можете!

Защото в живота трябва да има и Цвят и мерудия!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 23.04.24: Настроения и очаквания преди изборите

Гости тази седмица в предаването "Форум" бяха Тодор Терзиев и Арман Бабикян. Темите, на които те се спряха в днешния 23 април са: Политическите акценти от деня Настроения и очаквания преди изборите Ден преди изтичането на срока за подаване на документи за участие в европейските и националните избори от страна на политическите сили,..

публикувано на 23.04.24 в 19:11

"Училище за ваксини" се проведе за 16-и път

Вчера (22.04.24) се проведе събитието "Училище за ваксини". На него имунолози, вирусолози и епидемиолози обсъдиха темите за онкогенни вируси, имунизации и профилактика, съобщиха организаторите -  фондация "Астра Форум". Инициативата се организира за 16-ти път и е по повод ежегодно отбелязваната през април Световна и европейска седмица на..

публикувано на 23.04.24 в 18:46
Деси и Крис с Никола Бобоков( в средата)

Благотворителна кампания и изложба в подкрепа на украински младежи

Никола Бобоков е изключително осъзнат млад човек, инициатор на кампанията "Помогни на младежи от Украйна". Инициативата е в подкрепа на млади украинци, които искат да учат и да се развиват в България в най-различни области. Тя ще стартира на 24 април 2024 г. и ще продължи в рамките на 30 дни, до 24 май. Кампанията ще се открие в Националната..

публикувано на 23.04.24 в 17:20

Експертно проучване определи десетте риска за страната ни

Националното експертно проучване, озаглавено "Десет години, десет риска пред България", посочи десетте основни риска стоящи пред страната ни. Негови автори са д-р Валентин Съйков, председател на "Гражданска инициатива България 2050", и проф. д.н. Борислав Борисов, председател на Камарата на преподавателите във висшето образование. Проучването е..

публикувано на 23.04.24 в 17:16

Предлагат да падне тайната на възнаграждението

Предложена е директива, според която тайната на заплатата трябва да отпадне, а фирмите да са длъжни да публикуват на интернет страниците си стартовите възнаграждения на своите служители. Страната ни има срок до 7 юни 2026 година да въведе директивата на Европейския парламент и Европейския съвет от 10 май 2023 г., за укрепване на прилагането на..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

Програма от спектакли и концерти за 50 години Дом на културата "Средец"

ОКИ Дом на културата "Средец" отбелязва своите 50 години с редица  културни събития. Малко история През месец март 1974 г. влиза в експлоатация новопостроената от СГНС и ГДИС триетажна сграда на Централен младежки дом, находяща се в квартал „Лиляна Димитрова“, улица „Димитър Полянов“ 2а, разположена на площ от около 2000 кв.м. Със Заповед..

публикувано на 23.04.24 в 15:23

Специална общинска структура да се грижи за минералните води на София

На заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 25 април ще бъде обсъден и гласувано предложение да се създаде специализирана общинска структура за управление, стопанисване и ползване на находищата на минерални води на територията на Столичната община, в т.ч. проучвателни, експлоатационни, урбанистични, инвестиционни, концесионни, правни и др...

публикувано на 23.04.24 в 15:18