Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зад доброто лого стои желязна логика и много красота

Радослава Боор
Снимка: radoslavaboor.com

Най-важно е да се измисли идеята на самото лого и то винаги да има здрава логика. Винаги държа нещата да не са просто красиви, въпреки че те трябва да са красиви, модерни, функционални, забележими, интересни, да провокират пешеходците, но трябва да има някаква желязна логика, с която да не може да бъде преборено логото. Това казва в ефира на Радио София Радослава Боор - графичен дизайнер, която от години се занимава със създаването на лога, плакати и други графични визии.

Първата културна институция, чиято графична визия създава Радослава, е НАТФИЗ, по покана да направи ребранда им. След успешната си работа по НАТФИЗ, получава покана да разработи новата графична визия по повод 100-годишнината на Благоевградския театър "Никола Вапцаров".

“Смених всичко, от логото и графичния стил. Мога да се похваля, че тези материали бяха забелязани”, казва тя. Директорът на театъра Маргарита Мачева казва, че когато налепят афишите, целият град става жълто-черен и всички знаят, че това е рекламата на театъра, което е целта на ребранда.

Следва покана от Театрално-музикален продуцентски център Варна, Държавна опера - Варна и Драматичен театър „Стоян Бъчваров”, Варна, които са избрали чрез конкурс Радослава Боор, която през цялата пандемична 2020 г. работи върху концепцията за три лога за трите институции, които са взаимосвързани и се помещават в една и съща сграда във Варна.

Радослава създава три различни концепции, от които се избира една, която след това е изпълнена. Нейната работа обхваща цялата гама материали на тези културни институции - билетите, програмите, афишите и всичко, което визуално е свързано с тях. 

“Аз съм правила и други лога, но когато човек направи нещо толкова голямо, то се забелязва. За щастие се забеляза от хора от гилдията, а от обикновените зрители се прие добре”, казва тя.

След тези успехи, някак закономерно от Театър “Възраждане” канят Радослава Боор да направи техния ребранд. Работата по новите материали вече е към финала си. Новото лого вече е факт.
“Опитвам се нещата, които правя, да бъдат на световно ниво. Наистина, когато правя нещо ново и когато променям облика на такива културни институции, това се забелязва и трябва да вървим напред", казва тя. 

Чуйте целия разговор на Лили Големинова в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С тържествено шествие община Радомир ще отбележи 24 май

С тържествено шествие община Радомир ще отбележи Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май. Началото на празничната програма ще бъде дадено в 10.45 часа с тържествено шествие от пл. „Войнишко въстание“ до пл. „Свобода“, каза пред Радио София Станислава Генадиева,..

публикувано на 23.05.24 в 18:48

"За Земята": Измервателните станции са в най-незамърсените точки в София

Замърсяването с азотен диоксид (NO₂) в София продължава да бъде повсеместно и доста над официалните стойности, публикувани от институциите , показват нови целогодишни измервания на Екологично сдружение "За Земята", изложени в актуален доклад. При това концентрациите са се увеличили спрямо предходната година. Подробните данни са изложени за..

публикувано на 23.05.24 в 16:44
Мария Бакалова

Кинофестивалът в Кан и очакваните филми през лятото

Кинофестивалът в Кан приключва тази събота. Един от 22-ата игрални филма в надпреварата за „Златната палма“ във френския град е „Стажантът“. В лентата участва българската актриса Мария Бакалова, в ролята на Ивана Тръмп - бивша съпруга на президента на Америка. Филмът ще бъде по-скоро политически, не като сюжет, а като послание и причина да..

публикувано на 23.05.24 в 16:44

Протест против беззаконието по пътищата и новата организация на движение в центъра на София

Недоволни граждани от новата организация на движение в района на НДК протестираха пред сградата на Столичната община. Те са подкрепени от сдружение „Ангели на пътя“, което обединява семейства, загубили близките си в пътно-транспортни произшествия. По-рано започнаха шествия, организирани с настояване да спре беззаконието по пътищата, като пешеходно..

публикувано на 23.05.24 в 15:59
Преводачът Ваньо Попов пред микрофона

Писателката Франческа Петрицио с различен поглед към Борджиите

"В кръвта ми е" от италианската писателка Франческа Петрицио е исторически роман, който впечатлява със стил и откровеност и завладява още с първите думи от мрачната изповед на Чезаре и Лукреция Борджия. В предаването "Радиокафе" повече за книгата разказа преводачът Ваньо Попов , работил дълги години и в БНР. "В превода трябва да бъдеш..

публикувано на 23.05.24 в 14:43
Васил Терзиев

Васил Терзиев: Ситуацията е овладяна след снощния дъжд в София

В началото на извънредното заседание на Столичния общински съвет, по искане на общински съветници, кметът на София Васил Терзиев даде актуална информация за обстановката в града и околните села. 230 сигнала са подадени на телефон 112 заради обилните валежи и градушка в София вчера, а 34 има в контактния център на Столичната община, заяви..

публикувано на 23.05.24 в 13:26

Кафето като терапия и на фронта

Има места по света, където освен медицински специалисти като психиатър или психолог, които помагат на хората да се справят със стреса, се вика и... кафе. То е не просто освежителна напитка. Оказва се, че поднесено по определен начин, в точен момент,  може много да помогне.  Със собственика на една такава необикновена Къща за кафе в Израел..

публикувано на 23.05.24 в 13:09