Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80

Проф. Тодор Булев - председател на Съюза на архитектите:

Трябва максимално да се запази автентичността на "Къщата с ягодите"

Къщата с ягодите
Снимка: БГНЕС
“За съжаление, тази къща я наблюдавам от поне 20-30 години, тя е съвсем близо до Съюза на архитектите, действително нейното състояние непрекъснато се влошава и това е нормално, тъй като това е един обект, който сменя собствениците си, който не се поддържа и в един момент имаше опасения, че ще се остави този обект да се срути, както и други, за да може на нейно място да се построи каквото и да е”, коментира проф. арх. Тодор Булев - председател на Съюза на архитектите.

По думите му, в момента нещата с къщата са малко по-различни, най-вероятно заради обществения интерес, за да се потърси решение, което в по-голяма степен отчита характерът на тази сграда като един интересен паметник - недвижима културна ценност, на територията на Столичната община.

“Разработен е проект, който не знам на какъв стадии на одобряване се намира, според някои инофрмации той вече е получил одобрението на Министерство на културата, но не е сигурно. Този проект заслужава да получи още веднъж обществена оценка.

Трябва да кажем, че такива сгради, с такъв характер, макар и от по-ново време (къщата е от 1928 година), поради лоша поддръжка, лесно изпадат в незавидно състояние. Те имат в своята планировка особености, които правят трудно, ако не и невъзможно тяхната адаптация за съвременно ползване, без някакви промени в самите тях”, коментира проф. Булев.

Според него това може се направи, но на базата на една много прецизна експертиза, която да оцени състоянието на паметника и да даде насоки по какъв начин да се рехабилитира, за да се развие като съвременен обект. Тази рехабилитация, според него, не означава събарянето (дори и частично) и след това построяването отново на сградата.

Сградата си има собственик, който има своите ангажименти като такъв. Всяка сграда, която е недвижима културна ценност се проектира и после се изгражда след санкция на Министерство на културата. В Национален институт за недвижимо културно наследство разглеждат проектите, които са внесени за подобрение, дава своето мнение и ако то дава възможност да се продължи процедурата нещата се разглеждат в Специализирания експертен съвет, след което се дава ход от министъра за една или друга процедура.

“Затова е необходимо да има много прецизно професионално проучване предварително, което да даде своите изводи и да послужи като основа за проекта. Принципът е максимално да се запази автентичността на обекта и това, което наистина е ценно в него - в случай виждаме една много интересна фасада”, коментира проф. Булев.

Чуйте целия разговор на Елена Пъневска в звуковия файл.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

"Къщата с ягодите" да бъде запазена във вида, в който съществува

“Нашето желание е "Къщата с ягодите" да бъде запазена във вида, в който съществува, но за съжаление, тъй като се води паметник на културата, самата районна администрация няма правомощия в тази насока. Ние нямаме отношение към казуса и ставаме само..

публикувано на 11.02.21 в 15:52
Така изглеждаше къщата преди повече от 5 години

Жители на "Оборище" се тревожат за съдбата на „Къщата с ягодите“

Зеленото движение в район "Оборище" организира масово изпращане на сигнали до Направление "Архитектура и градоустройство" към Столичната община при гл. архитект на София Здравко Здравков по повод застрашеното бъдеще на емблематичната „Къща с..

публикувано на 11.02.21 в 15:03

Общината иска да запази оригиналния вид на "Къщата с ягодите"

За запазване на оригиналния вид на „Къщата с ягодите“ се обявиха от Столичната община. Собствениците на емблематичната сграда обмислят пълното й разрушаване и ново преизграждане и затова се водят разговори, за да се стигне до най-удачното решение...

публикувано на 02.03.18 в 15:00

Граждани протестираха в защита на ”Къщата с ягодите”

Десетки столичани се събраха на протест пред Министерството на културата с искане да бъде спасена от събаряне емблематичната Къща с ягодите на ул. "Сан Стефано" 6. Причината за това е, че Министерството на културата е на път да одобри..

публикувано на 22.10.15 в 15:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

Lucky Nimber Nick представят албум и предстоящ концерт

Lucky Nimber Nick   - една група, която се развива по- бързо от… пандемията!      Фронтмен и създател е Ники Аламанов, който е пътувал много по света и накрая осъществява мечтата си да има собствена група. “Отне ми много усилия да се събера с..

обновено на 16.04.21 в 19:45
„Голата истина за група „Жигули“

Група "Жигули" влиза в кината с филма на Виктор Божинов

Най-сетне музикалната комедия „Голата истина за група Жигули“ може да се гледа на голям екран от днес. Българският филм на режисьора Виктор Божинов е порвата киноприемиера, на която обръща внимание Деян Статулов . В ролите на музикантите ще..

обновено на 16.04.21 в 19:19

Какво ни предстои за паспортизацията на сградите до края на 2022 г.

До края на 2022 г. всяка жилищна сграда в България трябва да има технически паспорт . Съдържанието и начинът на изготвянето му са уредени от Наредба № 5 на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (2006 г.), в сила от 2007 година...

публикувано на 16.04.21 в 16:57
Иван Стамболов - Сула

Не се иска пророческа дарба, за да се предположи, че ще стане точно това

“Не се иска пророческа дарба, за да се предположи, че ще стане точно това. Причината е, че се трупа цяло лято един дух на отрицание с протестите и на желание за промяна, от една страна, а от другата страна - умора от управлението след 10-годишно присъствие..

публикувано на 16.04.21 в 16:10
Олга Василевска

Хубавата Олга откри „Хубава работа“ - новата рубрика на Радио София

Олга Василевска иска и умее да говори за съвременните хора, които едновременно работят, родители са и намират своя път в живота. В това ще се убедим в нейната рубрика, наречена позитивно но и двузначно „Хубава работа“. В нея ще се..

публикувано на 16.04.21 в 15:23

„Граждански Будилник“ звъни за творчески конкурс

„Граждански Будилник“ е конкурс за социално ангажирано изкуство. Той се провежда за четвърта поредна година, като темата за 2021-ва е „Дигитално презареждане: правата и свободите във виртуалния свят“ . Конкурсните категории са три: фотография,..

публикувано на 16.04.21 в 14:02

Спектакълът „Машините са кучки“ с премиера на 18 април

На 18 април ще бъде премиерата на спектакъла „Машините са кучки“ в Сити Марк Арт център. Зад постановката стоят Здрава Каменова - сценарист и автор на детски книжки и Гергана Димитрова - сценарист и режисьор.    Вдъхновител за пиесата е Иво Стаменов -..

публикувано на 16.04.21 в 13:52