Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иновативни решения в помощ на медицината

Снимка: prexcelerate.eu/healthtech-hub/

Healthtech mapping е доклад за иновативните решения в медицината. Докладът обхваща всички български технологични решения, реализирани с дигитални технологии в областта на здравеопазването, без тези свързани със създаването на лекарства.   

“Healthtech e огромна област сама по себе си и го потвърждава фактът, че докладът е 120 страници. Като сме анализирали българските дигитални решения в областта в 12 перспективи.

В същото време заради Covid-19 Healthtech преживява в момента чувствителен бум и е много навременна, защото такива решения се търсят вече от всички сектори, тъй като могат да гарантират и проследяват здравето на хората в сгради - училища, офиси, общи публични пространства”, казва Силвия Павлова, която е съосновател на Prexcelerator Bulgaria.

Търсенето на такива решения вече не е стриктно в сектора на здравеопазването, а във всички области, за да могат да функционират нормално. “Нашата цел е да отличим българските решения, допълва Силвия Павлова. Те по никакъв начин не отстъпват на тези, създадени в САЩ или Европа.

В анализа се отчитат няколко тенденции:
  •  бум на компаниите, които се занимават с такива технологични решения

  • 30% ръст в решенията за телемедицина

  • появата на една нова област - телемониторинг, т.е. не само диагностицирането на заболяване, но след това и наблюдаване как се развива заболяването 
“Бидейки на пазара повече от пет години и разработвайки тези продукти и цялостната екосистема за телемедицина, от наша гледна точка в момента по-скоро се отваря съзнанието за истинските реални възможности на телемедицината сред хората - специалисти и пациенти“, казва Красимира Масларова, която е представител на една от водещите компании в сферата на телемедицината у нас.

76% се е увеличило търсенето за телемедицина от страна на пациентите, а над 46% от тях реално използват технологията.

“Хората с множество заболявания, чрез постоянна връзка със специалист, могат да имат едно добро качество на живот”, допълва Красимира Масларова.

От тази технология могат да се възползват хората без да не се налага да чакат за преглед при специалист, иновацията дава възможност за достъп до лекар и за пациентите в отдалечени райони, където няма лекари. 
В моментите, когато е ограничен и достъпът до болниците, също се помага на хронично болните за връзка с лекар.

Още за влиянието на иновациите в здравеопазването у нас - чуйте в разговора на Лили Големинова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Драматизации по литературни творби на фестивала "София Моно" 2024

За радост на ценителите на театралното изкуство традицията на фестивала София Моно продължава, но тази година програмата се състои предимно от драматизации по литературни творби на бележити автори. Между 17 и 27 юли 2024 г. Организатор на "София Моно" 2024  е издателство "Колибри". Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на..

публикувано на 11.07.24 в 14:09

Гостуваща изложба отразява фалшификациите през времето

На 16 юли, вторник, 2024 г., от 18:00 ч., в Националния етнографски музей, ще бъде открита пътуващата изложба "Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите". Събитието е по проект на Европейския парламент, реализиран от Дома на европейската история в Брюксел. Изложбата, чието оригинално заглавие е Fake (f)or Real, изследва именно..

публикувано на 11.07.24 в 13:07

Жени говорят за европейски футбол

Не се случва често жени да говорят за футбол, но когато го правят, то е с емоция и финес. Яна Спиридонова и Мария Бояджиева успяха да си поговорят с някои от най-големите ценителки, на този уж мъжки спорт . Разговорите неизменно поеха и в посока облеклата на съпругите на играчите, класациите за най-секси футболист на Евро 2024, костюмите на..

публикувано на 11.07.24 в 12:34

Евден Димитров с нов сингъл

Басистът Евден Димитров (a.k.a EVDN) беше гост в предаването "Радиокафе". Той разказа за чисто новия си лайф трак. В него участват много негови приятели като Петър Йотов (Peyotoff), който е представил авторска музика на фестивала A to jazz след американския басист Mononeon. Той каза за него: "Аз мисля, че той е абсолютно 2024, живее в..

публикувано на 11.07.24 в 11:42

Bandanna е новата група на Анна-Мария Въртовска

След дълго търсене Анна-Мария Въртовска създаде своя група , чийто песни вече можете да чуете в софийските клубове. Групата се казва Bandanna , по идея на приятел на вокалистката. "Много, много тежки критерии. Трябва да са ужасно красиви, невероятно талантливи...", разказва за подбора на музикантите, с които да свири Анна-Мария. В крайна сметка..

публикувано на 11.07.24 в 11:23

Горешляци 2024 с богата програма в Банкя

Столична община - район "Банкя" кани всички на своя празник от 12 до 15 юли 2024 г. на празника Горешляци 2024 по случай 55 години от признаването на Банкя за град. Някои от акцентите са моноспектакълът "Неведение" на Албена Ставрева, концертите на поп сензацията DARA и на фолклорната прима Гуна Иванова. Посетителите ще могат да видят мюзикъла..

публикувано на 11.07.24 в 10:43

Инициатива по разпознаване на песента на птиците

Инициативата "По песента ще ги познаете" на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) ангажира хора с нарушено зрение в опазването на природата. "По песента ще ги познаете" е иновативен проект на Българско дружество за защита на птиците, чрез който се насочва вниманието към характерните, видовоспецифични звуци, които издават птиците. По..

публикувано на 11.07.24 в 09:51