Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иновативни решения в помощ на медицината

Снимка: prexcelerate.eu/healthtech-hub/

Healthtech mapping е доклад за иновативните решения в медицината. Докладът обхваща всички български технологични решения, реализирани с дигитални технологии в областта на здравеопазването, без тези свързани със създаването на лекарства.   

“Healthtech e огромна област сама по себе си и го потвърждава фактът, че докладът е 120 страници. Като сме анализирали българските дигитални решения в областта в 12 перспективи.

В същото време заради Covid-19 Healthtech преживява в момента чувствителен бум и е много навременна, защото такива решения се търсят вече от всички сектори, тъй като могат да гарантират и проследяват здравето на хората в сгради - училища, офиси, общи публични пространства”, казва Силвия Павлова, която е съосновател на Prexcelerator Bulgaria.

Търсенето на такива решения вече не е стриктно в сектора на здравеопазването, а във всички области, за да могат да функционират нормално. “Нашата цел е да отличим българските решения, допълва Силвия Павлова. Те по никакъв начин не отстъпват на тези, създадени в САЩ или Европа.

В анализа се отчитат няколко тенденции:
  •  бум на компаниите, които се занимават с такива технологични решения

  • 30% ръст в решенията за телемедицина

  • появата на една нова област - телемониторинг, т.е. не само диагностицирането на заболяване, но след това и наблюдаване как се развива заболяването 
“Бидейки на пазара повече от пет години и разработвайки тези продукти и цялостната екосистема за телемедицина, от наша гледна точка в момента по-скоро се отваря съзнанието за истинските реални възможности на телемедицината сред хората - специалисти и пациенти“, казва Красимира Масларова, която е представител на една от водещите компании в сферата на телемедицината у нас.

76% се е увеличило търсенето за телемедицина от страна на пациентите, а над 46% от тях реално използват технологията.

“Хората с множество заболявания, чрез постоянна връзка със специалист, могат да имат едно добро качество на живот”, допълва Красимира Масларова.

От тази технология могат да се възползват хората без да не се налага да чакат за преглед при специалист, иновацията дава възможност за достъп до лекар и за пациентите в отдалечени райони, където няма лекари. 
В моментите, когато е ограничен и достъпът до болниците, също се помага на хронично болните за връзка с лекар.

Още за влиянието на иновациите в здравеопазването у нас - чуйте в разговора на Лили Големинова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво е да си шампион с поезия

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 26.04.24 в 12:12
Служител замерва радиационните нива в зоната на Чернобил, 22 април 2021 г.

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил – най-тежката в света

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал. Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил..

публикувано на 26.04.24 в 10:56

Новите тротоари в район "Студентски" - най-предпочитаното място за паркиране

Стажант-репортерът на Радио София Димитър Георгиев попита гражданите на Район "Студентски", в частност от кв. "Дървеница" какво е тяхното мнение за текущите ремонти на тротоарите, има ли недостиг на паркоместа и къде паркират автомобилите. А ето какво беше тяхното мнение:

публикувано на 26.04.24 в 10:11
Ясен Русев

Район "Искър" ще посрещне лятото с нови тротоари

Как се развива инфраструктурата в Район "Искър" и как върви реновирането на тротоарите по заема, който е бил отпуснат от Столична община разказа Ясен Русев, кмет на района. По думите му както навсякъде в столицата подготовката за лятото тече с изграждането на тротоари. "Интересното е, че решихме да подходим малко по-холистично и в момента..

публикувано на 26.04.24 в 09:34

Слънчево с вероятност за превалявания

Атмосферното налягане ще се повиши и ще остане по-високо от средното за април.  Днес времето ще е предимно слънчево. В следобедните часове главно в планинските райони ще се развива купеста облачност, като на отделни места ще превали и прегърми. Вятърът ще е слаб, ориентиран от север. Максималните температури ще бъдат около 16° и 21°, за района..

публикувано на 26.04.24 в 07:15

"Форум", 25.04.24: Парламентът отстрани председателя Росен Желязков

На днешния 25 април 2024 година гости в предаването "Форум" бяха Емил Соколов и Стоян Панчев. Те се спряха на следните теми: Политическите акценти от деня Ден преди да спре да заседава редовно: парламентът отстрани председателя Росен Желязков ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от Столичния общински съвет Повече..

публикувано на 25.04.24 в 18:12

Популяризиране на социалните услуги сред църковната общност

Стартира проект за популяризиране на социалните услуги сред църковната общност озаглавен "Социална свързаност и подкрепа". Началото беше дадено с двудневен семинар на 25 и 26 април 2024 г., като събитието се провежда в село Горна Малина и град Елин Пелин. Домакини на семинара ще са Центровете за социална рехабилитация и интеграция "Свети Йоан..

публикувано на 25.04.24 в 17:34