Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Иновативни решения в помощ на медицината

Снимка: prexcelerate.eu/healthtech-hub/

Healthtech mapping е доклад за иновативните решения в медицината. Докладът обхваща всички български технологични решения, реализирани с дигитални технологии в областта на здравеопазването, без тези свързани със създаването на лекарства.   

“Healthtech e огромна област сама по себе си и го потвърждава фактът, че докладът е 120 страници. Като сме анализирали българските дигитални решения в областта в 12 перспективи.

В същото време заради Covid-19 Healthtech преживява в момента чувствителен бум и е много навременна, защото такива решения се търсят вече от всички сектори, тъй като могат да гарантират и проследяват здравето на хората в сгради - училища, офиси, общи публични пространства”, казва Силвия Павлова, която е съосновател на Prexcelerator Bulgaria.

Търсенето на такива решения вече не е стриктно в сектора на здравеопазването, а във всички области, за да могат да функционират нормално. “Нашата цел е да отличим българските решения, допълва Силвия Павлова. Те по никакъв начин не отстъпват на тези, създадени в САЩ или Европа.

В анализа се отчитат няколко тенденции:
  •  бум на компаниите, които се занимават с такива технологични решения

  • 30% ръст в решенията за телемедицина

  • появата на една нова област - телемониторинг, т.е. не само диагностицирането на заболяване, но след това и наблюдаване как се развива заболяването 
“Бидейки на пазара повече от пет години и разработвайки тези продукти и цялостната екосистема за телемедицина, от наша гледна точка в момента по-скоро се отваря съзнанието за истинските реални възможности на телемедицината сред хората - специалисти и пациенти“, казва Красимира Масларова, която е представител на една от водещите компании в сферата на телемедицината у нас.

76% се е увеличило търсенето за телемедицина от страна на пациентите, а над 46% от тях реално използват технологията.

“Хората с множество заболявания, чрез постоянна връзка със специалист, могат да имат едно добро качество на живот”, допълва Красимира Масларова.

От тази технология могат да се възползват хората без да не се налага да чакат за преглед при специалист, иновацията дава възможност за достъп до лекар и за пациентите в отдалечени райони, където няма лекари. 
В моментите, когато е ограничен и достъпът до болниците, също се помага на хронично болните за връзка с лекар.

Още за влиянието на иновациите в здравеопазването у нас - чуйте в разговора на Лили Големинова.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задължително приятно с Яница Атанасова

Хореографът Яница Атанасова, номинирана за Награда за Полет в Изкуството „Стоян Камбарев“ 2021 разказва за пътя си. Първото нейно цялостно представление е "Връзки" е наградено от Асоциацията на хореографите, когато Яница е на 24. "Задължително приятно" - пространства, събрани в едноименен филм с премиера на 28 април, също номиниран за наградата "Полет..

публикувано на 18.04.21 в 14:50
Радиолюбители и любители на радиото

LZ не е само име на група

18 април е Световният ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. в Париж е основан Международния радиолюбителски съюз IARU. Днес членове на този съюз са повече от 160 страни в света, в които се отбелязва този празник. За рождена дата на организираното радиолюбителско движение в България се приема 5 юни 1926 г., когато 38 електроинженери,..

публикувано на 18.04.21 в 13:35
Георги Кочев и Георги Александров

Да преоткрием себе си

Георги Атанасов и Георги Кочев са две момчета от ромската махала в Столипиново, които успяват да сбъднат мечтата си да учат актьорско майсторство в Пловдивския Университет "Паисий Хилендарски". Те наричат себе си не просто приятели, а братя, защото заедно вървят по пътя към мечтите и ги сбъдват: "Занимаваме се и с късометражно кино. Съдбата ни..

публикувано на 18.04.21 в 10:33
Проф. Десислава Минчева

Жени в светлина - проф. Десислава Минчева

Тазгодишната носителка на наградата "Захари Зограф" проф. Десислава Минчева в разговор с Лили Големинова: "Това е много сериозна награда. Първата носителка е моята майка, но има и още жени-носители." "Има дух, както и при наградата Владимир Димитров-Майстора. Това е част от културата и паметта. Имената на носителите са много впечатляващи. Замислям се за..

публикувано на 18.04.21 в 10:15
Катя Зографова на работното си място в музея на Вапцаров

Празникът на пазителите

В Международния ден за опазване паметниците на културата, гост на Лили Големинова е Катя Зографова, уредник на музея Никола Вапцаров.  Ето началните ѝ думи: "нация без културна памет е човек с деменция, не знае къде отива и губи своя образ".  Дали се усеща като пазител? "Да, на едни крехки и уязвими ценности. Хартията е нежен, уязвим носител на памет...

публикувано на 18.04.21 в 09:54
Кирил Христов - Затрупана София

Кирил Христов - Затрупана София

„Затрупана София“ – спомените на поета Кирил Христов съживяват града от началото на миналия век. Човекът, когото обикновено свързваме със стиха "Жени и вино, вино и жени" и драмата "Боян магесник", всъщност представя една София, в която се чувстваме съвсем на място, с подробности, което една душа като неговата може да разкрие. Повече - в разговора на..

публикувано на 17.04.21 в 16:10
Ангел Куюмджийски - повече от софийска легенда

Анжело (Ангел) Куюмджийски и част от софийските му къщи

Името на Ангел/Анжело Куюмджийски за мнозина е неизвестно, но софиянци разпознават знакови сгради в София като старата сграда на министерството на транспорта до Народния театър или Френското посолство на ул. Оборище. Общото между тях, а и със старата резиденция на американския посланик на ул. Велико Търново е, че са принадлежали на Куюмджийски. Накратко..

публикувано на 17.04.21 в 15:30