Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камен Калев: „Февруари“ е филм за сетивата, който предизвиква въпроси

С него се открива 25-ият София Филм Фест на 11 март в НДК

Сцена от филма „Февруари“
Снимка: СФФ

На 11 март с премиерата на филма на Камен Калев „Февруари“ (19.30 ч.) в зала 1 на НДК ще бъде открит 25-ият София Филм Фест.

Това е четвъртият пълнометражен филм на режисьора. Този път той е и сценарист, и монтажист. Лентата беше в официалната програма на кинофестивала в Кан.

„Работих 5 години върху този филм. Той не е нито биографичен, нито антропологичен. Това е опит за изграждане на една поетична фигура,, събирателен образ. Да дам посока на съвременния човек. Филм за сетивата, но който предизвиква и въпроси“, отбеляза Камен Калев пред Радио София.

Той благодари на всички, които са го подкрепили при реализацията. Племенникът на Кристо – Владимир Явашев, му е предоставил личната камера на световноизвестният артист. Снимал е на лента. Работил е с малък, но добре подбран екип. Две от трите главни роли са поверени на непрофесионалисти.

Калев се е срещнал и консултирал за детайли с Добринка Табакова - главен уредник на етнографския музей в Елхово.

„Във всички мои филми се стремя действието да е съчетано с вибрациите на автентичното, за да могат героите да се вписват по по-убедителен начин“, допълни режисьорът.

Той отдаде заслуженото на иновативния елемент, внесен от композитора Петър Дундаков, който без да прибягва директно към фолклора, е предал необходимите, специфични за кинотворбата музикални вибрации.

Чуйте целия разговор на Катя Василева с Камен Калев.


Започнал като тематичен фестивал за кино и музика, претърпял възходящо развитие през годините, София Филм Фест се превърна в едно от най-значимите филмови събития в Централна и Източна Европа, единственият български кинофестивал, с акредитация от FIAPF, включен в списъка с 50-те най-важни за филмовата индустрия фестивали в света и в календара на ФИПРЕССИ.

Основният фокус на юбилейния 25-и София Филм Фест е самият фестивал.

Едно от най-големите му достижения е гостуването в България на световни филмови творци. Част от тях бяха удостоени с Наградата на София на Столична община за техния принос в развитието на изкуството на киното. Наградата, основана през 2005, е връчвана на над 50 изключителни личности на световното и българското кино.

Специалната юбилейна рубрика „25“ включва филми на 25 носители на Наградата на София. Част от тях ще представят лично филмите си на фестивала. Сред тях са Вим Вендерс, Фолкер Шльондорф, Майкъл Пейлин, Данис Танович, Тони Палмър, Роман Балаян…

Амбициозна програма на два фронта ни очаква на 25-ия СФФ – 129 филма в киносалон и 80 онлайн в платформата на Festival Scope/Shift - така ще гледа и международното жури, оглавявано от Теодор Ушев.

Традиционно фестивалът се открива с български филм и тази година това е Февруари на Камен Калев, стартирал като проект на София Мийтингс и включен в официалната селекция на Кан.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Досю Амуджев

Историята оживява: Досю Амуджев

Днес ще ви разкажем за занаят, изпълнен със знания, специално отношение към детайлите и научен подход.  Това е професията реставратор на книги. А главният герой на историята ни дава пример колко безграничен може да бъде човешкия стремеж за развитие.  Срещаме се с Досю Амуджев. Дълги години познат от предаванията по радиата RFI и Jazz FM, и..

публикувано на 06.07.24 в 16:00

Софийски разкази - Хора и улици. Град като град

Разговорът за предстоящата разходка по Царя с Павлина Делчева - Вежинова.  Събитието  е тук: ."Навремето, по левия тротоар, по посока Орлов мост е вървяла аристокрацията, за простолюдието е бил десният. Може би защото по-хубавите сгради са били отляво. Нашата сегашна разходка ще е по сянката. Започваме от пл. "Батенберг". През 50-те е трябвало да..

публикувано на 06.07.24 в 15:00
Христо Смирненски

Адресите на любовта - Христо Смирненски

За поета, Женя Дюстабанова е „най-нежната муза и най-огнената отрова“ Голямата любов на  „момичето с тъмните бръшлянени очи“, както я нарича в стихотворението „Пролетно писмо“, остава с поета и след смъртта му.  Тя се затваря в себе си,  дълги години пази пълно мълчание за техните чувства и никога не се омъжва. Емоциите им са споделени, но..

публикувано на 06.07.24 в 14:00

Въздушни целувки на всички приятели

Световен ден на целувката е обявен от ООН през 1988 г. Колегите ни от програма "Христо Ботев " подхождат научно по въпроса. Стажант-репортерът ни Надежда Герова пита столичани защо целувката ни прави щастливи: "Знак на близост, може би на обич. Споделяне, приятелство, щастие, радост. Начин да покажеш на партньора си колко го обичаш. Знаеш, че имаш..

публикувано на 06.07.24 в 11:50
Десислава Иванова

Има много красиви, не толкова популярни места

Най-атрактивните летни дестинации с бюджет под 1000 лв. – интервю с травъл влогъра, Десислава Иванова : "Почнах да пътувам преди 10 години, когато не беше толкова популярно. Нямаше толкова полети. Днес бюджетът ми е малко по-висок. Не спирам да пътувам. Има много начини да се пътува бюджетно, с нормален за българин бюджет, всичко е в..

публикувано на 06.07.24 в 10:59

Законодателният акт за изкуствен интелект на ЕС и бъдещето на технологичните компании

Повече от месец на територията на Европейския съюз са в сила нови правила, свързани с изкуствения интелект. Причината – прилагането на вече приетия законодателен акт за ИИ, който поставя на първо място правата на европейските граждани. Извън фокуса остава ефекта, който се постига върху фирмите и по конкретно софтуерните компании. Пред Радио..

публикувано на 05.07.24 в 18:15