Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Боряна Маринкова: 1324 са сигналите за липса на достъп до лекарства

Боряна Маринкова
Снимка: Ани Петрова
Около 42% от пълнолетните българи, или около 50% от ползващите интернет, са готови да закупят онлайн медикаменти, предписани от лекар. Това сочи национално представително проучване на агенция „Маркет линкс“, проведено сред 1000 души, огласено тази седмица на онлайн дискусия, посветена на електронното здравеопазване.

В момента у нас онлайн могат да се търгуват само лекарствени продукти без рецепта. 1324 са сигналите за липса на достъп до лекарства, подадени на платформата на Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства.

"Създадохме тази платформа, за да се помъчим да подобрим разбирането за затруднението на пациентите и да търсим работещите решения за повишаване на достъпа им до лекарства”, казва Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства.

Тези сигнали са индивидуални и не могат да са представителни, но пък са показателни за липсите на някои медикаменти.

“Сигналите, които сме получили, сме ги анализирали много внимателно, за да търсим и да даваме работещи решения към тези, които определят посоката на държавата.

При 24% от всички сигнали, причините са заради временни затруднения на вноса, основно заради производствени проблеми. При 19% от сигналите, т.е. всеки пети, търси лекарство, което няма разрешение в страната, 18% са лекарствата, които са изтеглени от българския пазар”, допълва Боряна Маринкова. 

"Ако бизнеса достига до иновативни идеи и ИТ индустрията, която ражда поредното технологично чудо, нека законодателната инициатива прегръща подобни решения, които облекчават достъпа на пациента до лекарства", казв тя.

Още за дигиталната трансформация в обслужването на здравните потребности на българските пациенти и за достъпа на пациентите до лекарства - чуйте в разговора на Катя Василева.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да си направим крафт бира у дома

Занаятчийската бира все повече навлиза в живота на ценителите на качественото пиво. Можем ли обаче да си направим напитката у дома и има лесен начин за това? Не винаги лесният начин се оказва качествен, каза в ефира на радио София Георги Христов, който от години се занимава с производство на крафт бира. За да си направим бира у дома са..

публикувано на 05.08.21 в 17:35
Бирената фабрика на братя Прошек в София 1912 г. / Снимка: ДА Архиви

Историята на бирата от стара София до днес

Международният ден на бирата се празнува в първия петък на август от 2007 г. Инициативата започва от американския град Санта Крус, Калифорния . Отбелязва се в 207 града, в 50 държави, на шест континента.  Братята Прошек са хората, които имат основен принос за бирената история в София . Те имат инженерно образование и пристигат в София..

публикувано на 05.08.21 в 17:20

Телемедицина и дигитализация – необходимост в българското здравеопазване

Най-актуалната иновация покрай Covid пандемията е телемедицината . Покрай ограничения достъп до здравна помощ се разкри нуждата от това да има ефективен метод лекарите да стигнат до пациентите в домовете им . Това каза в студиото на радио София студентът по медицина Милко Пенев . Той е четвърти курс в Медицинския университет в Софи я...

публикувано на 05.08.21 в 16:13

Инна Балабанова – РЗИ: При посещение на обществен басейн винаги гледайте дъното

През тази година на територията на София – град функционират общо 179 открити и закрити басейна . Откритите басейни са общо 44 , като през за този работят само 30 от тях. Това каза в ефира на радио София д-р Инна Балабанова - директор на Дирекция "Обществено здраве" в СРЗИ. Тя обясни, че за да бъде пуснат в експлоатация един..

публикувано на 05.08.21 в 15:43

Опитваме се да подтикнем хората да се забавляват, с нова или алтернативна музика

Всеки знае, че музиката е едно от най-красивите усещания за социалното човешко същество. Тя повдига духа, вдъхновява ума и радва сетивата. Музиката е приключение. Затова ви срещаме с емблематични хора, имена от музикалната общност, които са свързани със едно от най-харесваните места за музикални приключения – Club Soda, който навърши своята..

публикувано на 05.08.21 в 15:04
Румен Йовчев

Румен Йовчев: Любовта към радиото е вечна

Любовта към радиото е вечна. Може да се оприличи на болестно състояние. Тя е за цял живот, казва Румен Йовчев - журналист и водещ на новините в Българската национална телевизия, в ефира на Радио София. Кариерата на Йовчев започва още като студент в III курс в Пловдив, когато се явява почти случайно на кастинг за мъжки гласове за реклама, но е..

публикувано на 05.08.21 в 13:14

Работите ли с любимци

Всеки иска да работи комфортно, безпроблемно, в добър екип, с прекрасни професионалисти. ❎ Какво насърчаваме, ако работим с хора, които са ни симпатични и награждаваме безусловното им възхищение и възторг от нас? ❎ Възможно ли е добрите професионалисти да са на различно мнение от това на мениджъра? Добре ли е да го изразяват? ❎ Какви..

публикувано на 05.08.21 в 18:00