Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жълт код за значителни валежи от сняг за София и още 10 области

Снимка: Ани Петрова, БНР

Валежната обстановка продължава - в повечето райони ще вали сняг, на много места по поречието на Дунав - дъжд и сняг, в Източна България - дъжд. По високите полета на Западна България, Предбалкана и планинските райони снежната покривка ще се увеличи още. Вятърът ще се ориентира от север-североизток и ще е умерен. С него ще нахлуе още студен въздух, а в Лудогорието и Добруджа, както и по старопланинските проходи, ще има условия за виелици и навявания. Дневните температури ще са почти без дневен ход.

Минималните ще са между нула и 5 градуса, а максималните  - между 1 и 6 градуса. В Югоизточна България температурите ще са сравнително високи, дневните ще достигат на места до към 8  градуса; възможна е слаба гръмотевична дейност.

Жълт код за дъжд, сняг, вятър и вълнение на морето е в сила за 25 области в страната, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Предупреждение за значителни валежи от сняг важи за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София-град, София-област, Перник и Кюстендил. В тези области снежната покривка ще се увеличи с до 10-25 см, в някои планински райони - с до 30 см.

През нощта срещу вторник валежите постепенно ще отслабват и спират.

Над Черноморието ще бъде облачно и дъждовно. Ще духа умерен, временно силен вятър от север-североизток. Максимални температури на въздуха: 7-8 градуса. Температурата на морската вода е 7-8 градуса.

Над планините ще бъде облачно с валежи от сняг. Ще духа умерен югоизточен вятър, по високите части от югозапад. След обяд вятърът ще започне да се ориентира от север-североизток и ще се усили. С него ще нахлуе още студен въздух и ще има условия за виелици и навявания. Максимална температура на височина 1200 метра около минус 1 градус, на 2000 метра - около минус 3 градуса.

На 23 март вятърът в източната половина от страната ще остане от север-североизток, умерен, с него застудяването ще продължи; в западната част от страната вятърът ще отслабне, в северозападните райони временно ще бъде от северозапад. Ще преобладава облачно време. На много места, главно в Западна и Централна България, ще превалява слаб сняг. По-късно през деня облачността временно ще се разкъса. Максималните температури в по-голямата част от страната ще са между 1 и 6 градуса.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 24.04.24: Накъде отива България след 9 юни?

Коментатори във "Форум" в сряда бяха д-р Любомир Стефанов - политолог и преподавател в Нов български университет и Мартин Димитров – рекламист, популярно лице с гражданска позиция по актуалните събития и процеси. Заедно с водещия Лъчезар Христов, част от темите, които дискутираха бяха: -   Политическите акценти от деня -..

публикувано на 24.04.24 в 19:05

Добър 3,59 получава държавата в грижата за децата, според новия доклад на НМД

Националната мрежа за децата представи оценката от годишния доклад “Бележник – какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?” . Това е 13-о поред издание на мониторинговия доклад, който оценява напредъка на държавните институции в грижата за децата в 9 области: -   Благосъстояние на децата -   Семейна среда и алтернативни..

публикувано на 24.04.24 в 17:29

Благотворителен концерт и изложба "Христос Воскресе - светла радост донесе!"

В събота, 27 април, Лазаровден от 12.30 ч. пред новостроящия се храм "Св. Патриарх Евтимий" в Люлин в София ще се проведе празничен благотворителен Великденски концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!". Събитието е със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици. Концертът е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 15:17

България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий за въвеждане на еврото от 1 януари 2025 г.

България вероятно няма да въведе еврото от 1 януари 2025 г. Пред БТА управителят на БНБ Димитър Радев каза, че по-вероятен сценарий за присъединяване към еврозоната е по-късно през 2025 година. Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви..

публикувано на 24.04.24 в 14:56
Снимки: divotvortsi.bg

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки. Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите. Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха..

публикувано на 24.04.24 в 13:56

Прокуратурата е отказала наказателно производство срещу директора на "Пирогов"

Прокуратурата е отказала да образува наказателно производство срещу директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров заради липса на данни за престъпление. Това съобщиха от здравното министерство. Преди няколко месеца бившият здравен министър Христо Хинков сезира прокуратурата въз основа на нарушения, констатирани от звеното "Вътрешен одит" на..

публикувано на 24.04.24 в 13:09