Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 дни затворени в борба с коронавируса

Снимка: БГНЕС

От днес до края на март са в сила редица ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса, които бяха разпоредени от оперативния щаб и здравния министър проф. Костадин Ангелов.

  • Преустановяват се присъствените учебните занятия в училищата, както и присъственото провеждане на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда за всички възрастови групи. Спира се учебния процес във висшите училища, с изключение на практическите обучения и изпити по практика за професионални направления „Медицина“, „Дентална медицина“, „Здравни грижи“, „Фармация“ и „Обществено здраве“ , както и на държавните изпити и защити на дипломни работи за всички професионални направления.
  • Преустановяват се присъствените групови занятия в езикови, образователни и обучителни центрове и школи. Преустановяват се посещенията в детски градини, детски ясли, детски центрове, клубове и др.

    Две детски градини в София ще останат отворени, за да има възможност медицинският персонал, работещ в Covid отделения в София, да оставя децата си.
    Това са 124. детска градина „Бърборино“ в район "Красно село" и 117. детска градина „Надежда“ в район „Младост“.

  • За десет дни спират конгресите и конференциите, както и различни видове конкурси и тимбилдинги.
  • Преустановява се провеждането на културни и развлекателни мероприятия (кина, театри, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство и др.), вкл. и на открито (събори, фестивали и др.).
    Не се допускат събирания и тържества от частен характер с присъствие на повече от 15 човека.
  • Преустановява се провеждането на спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер при колективните спортове за лица под 18-годишна възраст. Изключение се допуска за картотекирани спортисти към спортните федерации. Спортните състезания за всички възрастови групи се провеждат без публика.
  • Преустановяват се посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове и плувни басейни и комплекси. Изключение се допуска за картотекирани спортисти към спортните федерации.

    Преустановяват се посещенията в самостоятелните и прилежащите към места за настаняване балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, СПА центрове, уелнес центрове и таласотерапевтични центрове.
  • Преустановяват се посещенията в заведенията за хранене и развлечения. Допускат се доставки или взимане на храна за дома и офиса. Ресторантите на територията на местата за настаняване могат да предоставят храна единствено на гости на мястото за настаняване, доставена в съответните стаи.
    Преустановяват се посещенията в игралните зали и казината.
  • Преустановяват се посещенията на търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти) и търговските центрове тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните заведения, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на пощенски и куриерски услуги, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори, доставчиците на съобщителни и комунални услуги и услуги по химическо чистене, намиращи се в търговските центрове.
  • Преустановяват се посещенията в магазините с нетна търговска площ над 300 кв. м., предлагащи нехранителни стоки. Нетна търговска площ е площта, в т.ч. щандовете, която е достъпна за клиентите. Забраната не се отнася за магазини (хипермаркети и супермаркети), предлагащи предимно хранителни стоки.
  • Преустановяват се груповите туристически пътувания с организиран транспорт в страната и в чужбина и груповите посещения на туристически обекти в страната.

    Физическите и юридическите лица – собственици или управители на търговски, административни или други обекти, предоставящи услуги на гражданите, създават организация за контрол на броя на клиентите, като не допускат повече от един човек на 3 кв. м.
  • На пазарите, тържищата и базарите се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от 1,5 м. между посетителите. Задължително е носенето на защитна маска.

Работодателите и органите по назначаване организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма, където е възможно, като допускат присъствена работа на най-много 50% от персонала.

Магазините за хранителни стоки организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 8.30 и 10.30 часа.

Забраняват се посещения на външни лица/свиждания в лечебни заведения, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий.

В специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на директора на институцията при спазване на въведените противоепидемични мерки и представяне на декларация от посетителя, че не е в контакт със заразно болни, няма признаци на остро респираторно заболяване и ще спазва въведените противоепидемични мерки на територията на институцията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Терзиев: Няма опасност от обгазяване на София заради пожара в гр. Елин Пелин

6 екипа от Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столичната община са помагали през изминалата нощ в района на инцидента в Елин Пелин. Изпратен е включително и дрон с термокамера, който е насочвал службите за овладяване на ситуацията. Това заяви в началото на продължаващото и през днешния ден заседание на Столичния общински съвет кметът на София Васил..

публикувано на 26.07.24 в 11:06

Хеликоптер на ВВС облита района на инцидента в Елин Пелин

Малко преди 9 ч. хеликоптер на Военновъздушните сили започна облитане на района на инцидента в Елин Пелин. Така наречените бронирани военни машини "котки" също влизат в периметъра, вероятно за да направят пореден опит да огледат ситуацията. Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви намясто, че екипите все още не могат да влязат в района...

публикувано на 26.07.24 в 10:16

Каква е разликата между инфлуенсър, журналист и пропагандатор

С младия актьор, ютюбър, влогър и граждански активен лъв Стефан Попов-Чефо не ви срещаме за пръв път. Той е на 30 и се изявява по най-различни обществено значими, културно-политически теми, за да приобщава най-различни хора към идеи, ценности, послания. Признава, че в началото – преди около 5 години, когато той самият е на 25, в канала..

публикувано на 26.07.24 в 09:53

Стефан Виет – за предизвикателството да се придвижваш в София с инвалидна количка

Голяма част от инфраструктурата в София не е достъпна за хора с двигателни проблеми и придвижването е предизвикателство, сподели пред Радио София студентът Стефан Виет. Той страда от Остеогенезис инперфекта, по познато като “стъклени кости”. "Има трудности, които по свой собствен начин можеш да ги преодолееш, с помощ, разбира се. За да изляза..

публикувано на 25.07.24 в 18:16
Снимката е илюстративна

Спорове в СОС заради оборудването и обзавеждането на детски градини в район "Изгрев"

Оборудването и обзавеждането за няколко нови и разширения на съществуващи детски градини в район „Изгрев“ предизвика спорове между общинските съветници от коалиция „ГЕРБ-СДС“ и „Продължаваме промяната-Демократична България“ (Спаси София). Несъгласието се породи от количествено-стойностните сметки, с които районният кмет д-р Делян Георгиев оправдава..

публикувано на 25.07.24 в 17:14

Делегати от над 130 държави ще обсъждат в София иновациите в подкрепа на климата

На 1 август 2024 г., Стопанският факултет и Националният център за полярни изследвания към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ организират научна конференция „Наука и иновации в подкрепа на климата, устойчивостта и гражданите - от местни към национални и глобални перспективи и научени уроци за по-добри политики, практики и за по-добро..

публикувано на 25.07.24 в 16:27
Вили Лилков

Предлагат до 35% от капитала на шест столични общински дружества да бъдат търгувани на фондовата борса

До 35% от капитала на "Топлофикация София" ЕАД, "Център за градска мобилност" ЕАД, "Столичен автотранспорт" ЕАД, "Столичен електротранспорт" ЕАД, "Метрополитен" ЕАД и "Софинвест" ЕАД да бъдат търгувани на фондовата борса. Такова предложение отправят от групата на “Синя София“ в Столичния общински съвет.  Според общинския съветник Вили Лилков така..

публикувано на 25.07.24 в 15:43