Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стефан Тенев, Доли медия студио:

Българската филмова класика е част от филмовата класика на Европа

„Мера според мера“
Снимка: архив

Реставрацията на филмовото наследство, представянето му на новата публика, е една от базовите цели в директивите на ЕС за съхраняване и дигитализиране на европейските филмови фондове. Запазването на българското филмово културно наследство, неделима част от облика на Европа, е водещият мотив, с който „Доли медия студио“ решава да инвестира собствени средства в реставрацията и дигитализацията на националния ни филмов архив.

Освен игралните филми, като трилогията „Хан Аспарух“, „Мера според мера“ на Георги Дюлгеров и забележителните черно-бели творби на режисьорката Бинка Желязкова, студиото има амбицията и готовността да реставрира и цифровизира документалните филми на няколко поколения кинотворци, работили в този жанр.

“Българската филмова класика е част от филмовата класика на Европа. Така или иначе 45 години през социализма сме постигнали някакъв технически напредък, създавайки кино и то кино, с което малко други държави на Балканите могат да се похвалят”, казва Стефан Тенев от Доли медия студио.

Това, според него е свързано и с кризата на идентичност - кои сме , какви сме, откъде идваме и накъде отиваме.

“В момента ние трябва да имаме самочувствието, че имаме филмова класика. Колко държави могат да се похвалят с това, че са изградили филмова класика - много малко. Ние сме една от тези държави, които могат да претендират, че имат класически фонд.

По думите му опазването на класиката е едно от най-големите задължения на държавата, защото тя трабва да бъде предавана през поколенията и да бъде вкарана в учебните програми и изучавана, защото тя е художествен, но все пак документ за отминалото време.   

“Лентите стареят както и хората стареят”, обобщава Стефан Тенев и допълва, че лентите трябва да бъдат дигитализирани, за да бъдат запазени.

Дигитализацията е процес, който изисква много време и работата на много хора. Преминаването на един филм от лента в дигитален носител изисква много сериозна техническа работа и обработка, включително реставрация на звука. 

В рамките на 25-ия София Филм Фест в кино Люмиер беше показана дигитално-възстановената версия на „Привързаният балон“ на Бинка Желязкова от 1967 година, по време на миналогодишното издание на престижния кинофорум пък беше представена реставрираната версия на трилогията „Мера според мера“ на режисьора Георги Дюлгеров.

Ако е писано началото на Киномания на 12 април в зала 1 на НДК ще бъде ексклузивната прожекция на „Ханът на империята“ – дигиталната версия на една от най-мащабните български продукции „Хан Аспарух” на Людмил Стайков. С него НДК ще отбележи и своята 40-годишнина. 

Още за дигитализацията, новия живот и въздействието на класиките в българското кино чуйте в разговора на Катя Василева в звуковия файл

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Представят първия дигитализиран почерк на велик българин

Прехвърляйки мост между историческо минало и съвременна култура,  Национална картова и платежна схема  започва пилотен за България  проект за дигитализиране писменото наследство  на една от сакралните фигури в нашата памет .  Повече 2 десетилетия в света е практика да се дигитализират почерците на умове и таланти на човечеството,..

публикувано на 21.06.21 в 18:32

Без частни училища на безплатното море по програма "Отново заедно”

Не се предвижда участие на частни училища и на родители в Националната програма "Отново заедно", съобщиха от Министерството на образованието по повод постъпили въпроси. По тази програма 30 000 ученици ще летуват на пълна държавна издръжка. Във връзка с един от най-щекотливите въпроси - относно почивките на учениците и дали подборът им ще създаде..

публикувано на 21.06.21 в 18:15

Доц. Васил Гарнизов: Извънредното положение у нас бе или паническа реакция, или за пиар

„Риск“ е централно понятие на политиките за сигурност, те се организират около него. Смесването на риска с други теми като заплахи, опасности, несигурност, нестабилност и т.н. създава неопределеност в политическите практики по редукция на риск. Това е един от изводите, около който се обединиха участниците в кръгла маса, организирана от..

публикувано на 21.06.21 в 17:07

Продължават номинациите в конкурса за зелена журналистика “Див кестен 2021”

Продължават номинациите в конкурса за зелена журналистика “Див кестен 2021”, който отличава журналисти с принос в отразяването на темите, свързани с опазването на околната среда и биологичното разнообразие. Организатори са еколозите от Сдружение “Зелени Балкани” . “Идеята за конкурса се зароди още миналата година. Той е част от..

публикувано на 21.06.21 в 16:53
Геновева Петрова – председател на Българската асоциация по триатлон

Мениджърът трябва да осигури нужното, за да се случи това, което иска

„Спортна среща“ - предаване за спорта като философия и начин на живот, което предоставя на вниманието на слушателите интересни коментари и мнения за най-значимите спортни събития от изминалата седмица. BNR podcasts · Спортна среща - 20 юни 2021 В предаването от 20 юни може да чуете : Коментари на Боян Бочев и Камен..

публикувано на 21.06.21 в 16:28

В първия ден на лятото еколози "откриха" Министерство на възобновяемата енергия

С флашмоб пред Министерството на енергетиката символично беше открито Министерство на възобновяемата енергия от активисти на Грийнпийс България с празненство в деня на лятното слънцестоене и настъпването на астрономическото лято.“Имаше няколко различни цели и една от тях беше среща със служебния министър на енергетиката, който се отзова и..

публикувано на 21.06.21 в 16:04

18 художници провокират с теми и подходи в изложбата „РазЛичности“

18 художници с над 50 произведения, сътворени в различни сфери на пластичните изкуства, дизайна, вътрешната архитектура, дигиталните изкуства събира изложбата „РазЛичности“, подредена до 8 юли в арт галерия НДК . Експозицията е продължение на проект, започнат през 2019 г. „Обединяват ни естетическите възгледи към изкуството, а не..

публикувано на 21.06.21 в 15:33