Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отслабването е лесно, когато се прави смело и със стратегия

Пролетта е подходящ момент за намаляване на теглото

Намалете яденето, увеличете движението

Сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром“ започна пилотен проект по програма „Отслабвай смело“. В онлайн дискусиите и срещите за подкрепа на хора със затлъстяване участват ендокринолози, диетолози и други лекари, психолози и спортни специалисти. В рамките на проекта се разглеждат начините на хранене, спорт, терапии, психологическите аспекти на проблема.

От около 300 души, включени в програмата, най-активни са около 50, сподели пред Радио София Мариана Александрова от сдружението. Повечето са отслабнали от 3 до 10 килограма.

„Не съм предполагала, че е толкова лесно. Аз отслабнах с 9 килограма“, допълни Мариана.- „Много е важно хората да се чувстват добре, да знаят, че са приети, ни са виновни и не са аутсайдери заради наднорменото си тегло.“

Проектът е започнал през ноември 2020-а, но сега навлиза в най-важната си част – през пролетта се отслабва много по-лесно, отколкото през зимата.

„Отслабването не трябва да бъде неприятно, трябва да се случва между другото. Резултатът идва неусетно, с подкрепа, с психологически трикове“, подчертава от опит Мариана Александрова.

Трябва да се внимава, защото някои диети не само не водят до добри резултати, но могат и да навредят, предупреди, нутриционистът Кристиян Братованов. Дали и колко ще бъдем сити зависи от приеманата храна.
Добре е да не броим калориите, а да ядем до ситост. В това отношение много помага непреработената храна, богата на фибри, изтъкна специалистът.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова с Мариана Александрова и Кристиян Братованов.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще плащаме потреблението директно през новия сайт на „Софийска вода“

Загубите на вода от течове по ВиК мрежата на „Софийска вода“ ще спаднат под 40% след нови планирани инвестиции , съобщиха на специална пресконференция от дружеството. За целта 2021 г. са предвидени 38.9 млн. лева - за 42 км водопроводи и 3 км канализационна мрежа. Загубите за 2020 г. са с 3% по-малко от 2019-а, но са над 41 на сто. В..

публикувано на 18.05.21 в 17:06

Пиесата “Наздраве на живота” - най-новото заглавие в Сатиричния театър

Пиесата “Наздраве на живота!” от Калин Сърменов, Боряна Иванова и Иван Панев е най-новото заглавие в афиша на Сатиричния театър “Алеко Константинов”. Премиерата е на 21 май от 20.30 ч. на сцена “Comedy bar Happy Сатира“. Режисьор на спектакъла е директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов. “Това е едно представление, което в основата си се бори с..

публикувано на 18.05.21 в 16:27
Ген. Съби Събев

Ген. Съби Събев: Модернизацията на армията ни трябва да е приоритет през следващите 10 години

Независимо от поведението или излизането в отпуск на ръководителите на институции, службите за сигурност на държавата трябва да продължат да функционират. В същото време служебното правителство отправи послания, които звучат като предупреждения към тези шефове – че могат да бъдат отстранени без адекватния повод за това. Това коментира в..

публикувано на 18.05.21 в 15:26
Диляна Димитрова

Диляна Димитрова - създателката на място само за култура

“Интересът към медиите и особено към онлайн журналистиката е такъв, че много трудно можеш да предвидиш, че нещо ще се чете. Колкото и хубаво да е написано, колкото и да е добър авторът”, казва Диляна Димитрова - дамата, която стои зад сайта “ Площад Славейков” , който на 24 май става на 7 години. Въпреки това, понякога предварително знае, че една..

публикувано на 18.05.21 в 13:51

Българки предлагат 100% биоразградимо фолио за ламиниране

Две млади българки не само обичат природата, но са измислили начин, по който ефективно да я пазим, използвайки техен иновативен продукт. Дамите са Гергана Станчева и Анджела Иванова, които с д-р Филип Ублеков разработват екопродукта Lam’on , с който могат да пренаредят класацията на предпочитаните ресурси, с които работи печатната..

публикувано на 18.05.21 в 13:22

Видео игрите помагат при лечението на болни от рак деца

Компютърните игри могат да помогнат на децата да преодолеят болката при лечение на рак. Изследване, проведено в Hospital de la Paz в Мадрид, показа също, че играта на видео игри им помага да се възстановят. Страничен ефект от химио и лъчетерапията при лечение на рак е мукозитът, причиняващ болезнено възпаление и язви на лигавиците, които покриват..

публикувано на 18.05.21 в 10:09

Науката като изкуство или модерният Музей на илюзиите

“Самата концепция, а и името “Музей на илюзиите” вече е предпоставка да привлече съвременния посетител, защото съвременният човек бяга от местата, където ще си даде времето и парите, за да стои пасивен и няма да може да участва активно. Свикнали сме да участваме със снимки, с публикация, с всякакви неща, свързани с нещата, които правим”, казва Виолета..

публикувано на 18.05.21 в 09:46