Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Калин Славов, изп.директор на Асоциация „Прозрачност без граници“:

Всеки гражданин може да помогне за осигуряването на честен изборен процес

Снимка: архив

Всеки гражданин може да помогне за осигуряването на честен изборен процес като бъде бдителен за нарушения и подава сигнали в съответните институции в изборния ден.

“Гражданите трябва да бъдат активни в рамките на изборния ден не само в своето гласоподаване, но и да бъдат внимателни за индикации за различни изборни нарушения, тъй като тази година по обясними причини броят на наблюдателите и застъпниците не е такъв, какъвто е в други години и гражданите ще са основно тези, които биха могли да подават сигнали за нарушения и нередности”, казва Калин Славов, изп.директор на Асоциация „Прозрачност без граници“.

По думите му, най-често в изборния ден гласоподавателите могат да станат свидетели на индикации за различни нарушения като хаос в изборното помещение, невъзможност на СИК да въведе ред, липса на бюлетини, присъствие на хора, които не са идентифицирани в изборното помещение, транспорт на гласоподаватели с едни и същи автомобили или с малки автобуси.

Всичко това са индикации за организиран вот, който е или купен, или контролиран. Освен това в рамките на изборите в секционните комисии може да се следи за нередности, свързани и с изборната стаичка.

Идеята е тази година тя да бъде с параван, за да влиза повече светлина и въздух, но трябва да бъде направена така, че да не се вижда какво се извършва зад паравана. Същото важи и за гласуването с машините - не трябва да се вижда вотът, а дори и предаването на бюлетината трябва да става по определен ред.

За какво още трябва да се внимава в изборния ден - чуйте в разговора на антония Каменичка в звуковия файл.

БНР подкасти:

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доброволци редовно раздават топла храна, но формират и общност за подкрепа

Активисти на фондация "Доброволците на Св. Георги" от над 3 години раздават топла храна на нуждаещи се в двора на Александровска болница. Това се случва всеки вторник, петък и неделя. От около година доброволците разполагат и със свое "Камионче за топла храна" , закупено с дарения. „Преди готвехме по домовете, сега вече – в..

публикувано на 02.06.23 в 19:43

Стрелбата с лък е спорт, който развива търпение и спокойствие

Спортната стрелба с лък е един от олимпийските спортове. В Българската федерация по стрелба с лък има близо 20 клуба: в София, Пловдив, Русе, Велико Търново, Стара Загора, Казанлък, Разград и др. И все пак спортът не е твърде популярен. " Всяко дете си играе на "стражари и апаши", играе си с лъкове, сглобява си лъкове и стреля, но до..

публикувано на 02.06.23 в 18:26
Диян Стаматов

Диян Стаматов за спешните приоритети в образованието

„През последните 12 месеца се намираме в образователен застой, който силно се надявам скоро да приключи. Служебните правителства не са добро, включително и за образованието“, каза по темата Диян Стаматов – директор на 119. СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета в България...

публикувано на 02.06.23 в 17:56

Коментар на Любомир Тодоров и Калоян Соколов за турнира Ролан Гарос

От 28 май до 11 юни 2023 г. в Париж се провежда откритото първенство по тенис на Франция - Ролан Гарос. Голямата новина е победата на Григор Димитров срещу финландеца Емил Руусувори. Пратеник на БНР във френската столица е Любомир Тодоров, който го познаваме и от подкаста "Начален удар". Той разказа подробности в ефира на Радио София за победата..

публикувано на 02.06.23 в 17:41
Юлиян Петров

Учителите искат промяна в учебните програми, не само актуализация на заплатите

Повече от половината учители в България са готови за ефективна стачка, ако не получат увеличение на заплатите. Това е показало национално проучване, проведено от синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ сред педагозите.  69,2 на сто от участвалите в проучването очакват увеличение на учителските заплати с 30% след гласуване на бюджета за..

публикувано на 02.06.23 в 17:25

Фестивалът New Stage Souteast събира млади драматурзи

"Драма и политика" е третото издание на Фестивала за нова драматургия New Stage Souteast, организирано от Гьоте институт. Той стартира от 12 до 18-ти юни на четири различни локации в София. Програмата включва различни тематични дискусии с участието на режисьори, културолози и театроведи, както и сценични четения. Сред участниците в петте..

публикувано на 02.06.23 в 16:24
Емил Соколов

Емил Соколов: Първите 6 месеца ще са решаващи за новото правителство

Договореният между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС кабинет е компромис, който просто е нужен за момента. Поредни избори най-вероятно ще доведат до сходни резултати и отново няма да има ясен изход от кризата. Гледайки проектокабинета, можем да кажем, че съставът на правителството е доминиран от ПП. Това от една страна е добра новина - протестната енергия по..

публикувано на 02.06.23 в 15:39