Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Славов, изп.директор на Асоциация „Прозрачност без граници“:

Всеки гражданин може да помогне за осигуряването на честен изборен процес

Снимка: архив

Всеки гражданин може да помогне за осигуряването на честен изборен процес като бъде бдителен за нарушения и подава сигнали в съответните институции в изборния ден.

“Гражданите трябва да бъдат активни в рамките на изборния ден не само в своето гласоподаване, но и да бъдат внимателни за индикации за различни изборни нарушения, тъй като тази година по обясними причини броят на наблюдателите и застъпниците не е такъв, какъвто е в други години и гражданите ще са основно тези, които биха могли да подават сигнали за нарушения и нередности”, казва Калин Славов, изп.директор на Асоциация „Прозрачност без граници“.

По думите му, най-често в изборния ден гласоподавателите могат да станат свидетели на индикации за различни нарушения като хаос в изборното помещение, невъзможност на СИК да въведе ред, липса на бюлетини, присъствие на хора, които не са идентифицирани в изборното помещение, транспорт на гласоподаватели с едни и същи автомобили или с малки автобуси.

Всичко това са индикации за организиран вот, който е или купен, или контролиран. Освен това в рамките на изборите в секционните комисии може да се следи за нередности, свързани и с изборната стаичка.

Идеята е тази година тя да бъде с параван, за да влиза повече светлина и въздух, но трябва да бъде направена така, че да не се вижда какво се извършва зад паравана. Същото важи и за гласуването с машините - не трябва да се вижда вотът, а дори и предаването на бюлетината трябва да става по определен ред.

За какво още трябва да се внимава в изборния ден - чуйте в разговора на антония Каменичка в звуковия файл.

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята оживява - Учителят Петър Дънов

Срещаме ви с личност, даваща смисъл и надежда на духовното начало у човека.  Той вярва, че любовта, истината, правдата, мъдростта и добродетели са качествата, които човек трябва да изработи в себе си, за да бъде най-добрата си същност.  Този човек наричат Учителя!  Да представиш Петър Дънов - Учителя, създателя на Обществото на Всемирното бяло..

публикувано на 20.07.24 в 16:00

Софийски разкази - булевард “Княгиня Мария Луиза”

Разговорът за бул. Мария-Луиза е със Здравко Петров - урбанист, изследовател, автор и основател на “Исторически маршрути”: "Мария-Луиза съвпада почти с направлението на римската Кардио Максима. Булевардът започва със сградата от времето преди 70-те - старата Централна гара. Построена е от арх.Колар в 1888. Имало е проект да се разшири в стил..

публикувано на 20.07.24 в 15:00
Крикор Асланян

Адресите на любовта - Яворов, Лора и... Дора

Съпругата на Михаил Кремен дала съгласие да заживее с поета в нощта, когато Лора се самоубива Крикор Асланян,  автор на книгата “Един софийски малчуган разказва”, взриви ефира с новината, че във фаталната нощ на 29 срещу 30 ноември 1913 година, когато Лора Каравелова се самоубива, тя посяга на живота си, защото е разбрала, че Яворов има нова..

публикувано на 20.07.24 в 14:00
Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева

Винаги има място за нещо ново, казват дивите момичета от Wild berries

Събира ги желанието да са активни, да са навън и да се радват на природата, да я откриват през погледа на пътешественици, да се докосват до нея, като спортисти. Това е Wild berries – активни момичета, търсещи свободата на духа и движението. Станимира Карадочева - Съни и Светла Андреева за общността  Wild berries и доколко е забранено за момчета:..

публикувано на 20.07.24 в 11:20
Даниел Михайлов

От Леонардо до неновините

Мариета Ангелова, организатор на Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" с подробностите за шестото му издание: "Програмата е за малки и големи, отново акцентът е Карло Бозо. Спектакълът му отразява живота на Леонардо с по-забавен поглед в стил комедиа дел'арте. Достъпен е за всички, това е театър за народа - в..

публикувано на 20.07.24 в 10:50
С Ангелина Ангелова

Оценката ще дойде от читателите

Ангелина Ангелова представя новия си исторически роман "Благородството задължава": "Книгата разказва за любовта между двама души в 19 век, трънлива любов. Главните герои са прекалено горделиви, за да бъдат щастливи. Действието се развива в 3 държави. Главната ми героиня е с мексикански произход и тъй като невенът е сред националните цветя на Мексико,..

публикувано на 20.07.24 в 10:02

Чудесно време за забавления

Ема Паунова за семейния ден на Витоша: "Днес е второто поредно издание на "Витоша фемили дей" - в планината е прохладно, тихо и чудесно. Организираме семейни дни с отборни игри и предизвикателства. Идеята е да имаме минимум пет такива събития на сезон и накрая да определим годишните шампиони. Следващото събитие е следващата събота малко по-високо...

публикувано на 20.07.24 в 09:55