Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 12 юли 2021 г.

Стикерите след ГТП ще имат чип и ще показват екологичната група на МПС

Годишните прегледи ще поскъпнат с 5-10 лева

| обновено на 05.04.21 в 16:26
Снимка: Павлин Даскалов

От 12 юли 2021 г. собствениците на всички автомобили, които успешно преминат годишния си технически преглед (ГТП) ще получават нов вид стикери. Те ще удостоверяват както техническата изправност на моторното превозно средство, така и неговата екологична група, обясни в студиото на Радио София директорът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация“ (ИААА) Бойко Рановски.

Става дума за леките и автомобилите до 3,5 тона.

В София, както и в други големи градове и общини, в дни със замърсен атмосферен въздух, ще могат да се налагат ограничения за движение в определени зони на коли с по-ниска екологична категория.

В стикера ще бъде вграден чип с допълнителна информация за самия автомобил.

Наредбата за новия регламент е публикувана през септември 2020 година.

Екологичните групи за 5. В петата са електрическите и хибридните, най-малко замърсяващите автомобили, обясни Рановски.

Групата се определя в зависимост от отделяните по време на ГТП емисии (на дизеловитте се измерва димността), годината на производство или еконормата на МПС. При монтирана газова уредба се проверява и тя.

Новият стикер ще оскъпи ГТП, но не би трябвало цената да се повиши повече от 5-10 лева.

До края на годината ще има пряка връзка (в реално време) между компютрите на пунктовете за ГТП с информационната система на ИААА. Идеята и целта са свързани с намерението техническата изправност и екологичната група на проверявания автомобил да бъдат определяни от системата. Така ще се намали възможността за злоупотреба в самия пункт за ГТП, обясни още Бойко Рановски.

С него разговаря Божидар Янев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Зафир Зарков

С новите стикери на МПС ще може да се въведат нискоемисионни зони

В над 200 града в Европа функционират нискоемисионни зони на своята територия. Преди около 2 години и у нас се проведе анализ и дискусия, в резултат на които беше изпратено писмо до Министерството на транспорта за стикирането на автомобилите. Това..

публикувано на 05.04.21 в 17:31

Чипове трябва да са за многократна употреба и да се поставят само за коли, които ще влизат в централните зони

Не е известно в Европа да се чипират автомобили по този начин, както се предвижда у нас с новите стикери. Съмнителна е ефективността, имайки предвид разходите, които ще се направят. Това коментира пред Радио София инж. Илиян Дамянов , зам.-ръководител в..

публикувано на 05.04.21 в 20:56
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таланти от трети страни сформират резервен ешелон за работодатели от ЕС

Европейският икономически и социален комитет прие становище за предложението на ЕК за създаване на Резерв за таланти на ЕС. Това ще бъде първият доброволен инструмент на равнище ЕС за предлагане и търсене на работа за граждани от трети страни ,..

публикувано на 01.05.24 в 16:50
Георги Първанов

Георги Първанов: Най-важният капитал вдигна цената си на пазара на труда

От 6-дневна работна седмица по 12 часа във фабриките преди по-малко от век, светът върви към все по-интелектуален труд и налагането на 4-дневна работна седмица. Ситуацията на пазара на труда много се промени през последните години...

публикувано на 01.05.24 в 15:15

От днес се променя част от маршрута на столичната нощна автобусна линия № 2

От днес (1.05.2024 г.) се въвежда промяна в организацията на движение на нощна автобусна линия № 2 (кв. "Обеля" – Студентски град), съобщиха от Центъра за градска мобилност. Променя се маршрутът на линията - от бул. „8-ми декември“, по ул. „Акад...

публикувано на 01.05.24 в 14:21
Боядисване на яйца за Великден

Деца от различни националности ще боядисват великденски яйца

Фондация "От нас зависи" организират боядисване на яйца в Младост 3 за деца от различни националности. Събитието ще се проведе за втора поредна година. Подробности разказа Весела Деянова, председател на фондацията. "Както сега изключително много..

публикувано на 01.05.24 в 13:18

"Първата пушка" - спектакъл посветен на Априлското въстание

Всяка година на 1 май по традиция в Копривщица се провеждат интересни исторически възстановки. Театралният спектакъл "Първата пушка" е възпроизвеждане на епизоди от Априлското въстание, което избухва по нов стил на днешната дата преди 148 години..

публикувано на 01.05.24 в 12:43

"Аз съм мама предприемач" представя майки-мигрантки и професионалния им път в България

„Mom got a job” е кампания на организацията „Мулти Култи“, в която майки мигранти разказват за професионалния си път, въпреки препятствията, с които са се сблъскали. Пред Радио София Бистра Иванова от екипа на „Мулти Култи“ сподели, че кампанията..

публикувано на 01.05.24 в 12:06

Латинска Америка през очите на писателката Кристина Павлова

"Многото стаи" е новата редактирана и допълнена книга на Кристина Павлова. Романът е излизал със заглавие "Изкушени от светлината" през 2006 г. Павлова е лекар, а кариерата ѝ включва и академична дейност в Мексико. Автор е на редица статии и..

публикувано на 01.05.24 в 11:53