Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Илиян Дамянов, ТУ:

Чипове трябва да са за многократна употреба и да се поставят само за коли, които ще влизат в централните зони

Снимка: БГНЕС

Не е известно в Европа да се чипират автомобили по този начин, както се предвижда у нас с новите стикери. Съмнителна е ефективността, имайки предвид разходите, които ще се направят. Това коментира пред Радио София инж. Илиян Дамянов, зам.-ръководител в Катедра "Двигатели, автомобилна техника и транспорт" в Техническия университет.

Има ли варианти за "тунинг" на МПС, за да покрием еко групите, които ще бъдат наложени от юли 2021-ва?

„Със сигурност има варианти за манипулация. Друг е въпросът, доколко биха били успешни и адекватно могат да се постигнат. Най-добрият вариант е автомобилът да е технически изправен и да отговаря на всички характеристики, които са заложени от производителя на самия автомобил."

Кои МПС отделят най-много вредни емисии?

Сега новите еко групи ще бъдат налагани на нови автомобили и лекотоварни, до 3,5 тона.

Според инж. Дамянов, това е не е необходимо, като разходи, които ще костват на хората. „Който иска да влезе в града, да мине на преглед и да си залепи подобен стикер и само той да го ползва.“ Същото важи и за тези, които влизат на територията на България, както и когато влизат в по-замърсени градове и села, смята Дамянов.

Какви са полезните практики от чужбина, които могат да бъдат наложени у нас?

„Администрацията иска да контролира техническото състояние на автомобилите – да бъдат изправни. Това е важно и за въздуха, разбира се. Но доколкото прочетох, този чип е за еднократна употреба, а този тип технология е ефективна, когато се използва многократно.

В Европа най вече се използва регистрационния номер.

В сферата на дигиталните технологии са така наречените LTR камери или камери за регистрационни номера. Те се използват навсякъде.“

Дамянов посочи за пример Лондон, където и при платеното паркиране и Синя зона, навсякъде се използва този вид идентификация на автомобила.

Идеята е, всеки гражданин, който си монтира този чип, да го направи еднократно, след което да бъдат добавяни само данните за еко група, за пробег, когато преминаваме технически преглед.

Според Дамянов, не е добра комбинация чипът да бъде в  стикера за годишния технически преглед.

Вредните емисии или запрашаването са по-сериозният проблем за чистотата на въздуха и има ли логичен начин да се справим с тях.

Инж. Илиян Дамянов се позова на данни от Евростат за България, чуйте.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Зафир Зарков

С новите стикери на МПС ще може да се въведат нискоемисионни зони

В над 200 града в Европа функционират нискоемисионни зони на своята територия. Преди около 2 години и у нас се проведе анализ и дискусия, в резултат на които беше изпратено писмо до Министерството на транспорта за стикирането на автомобилите. Това..

публикувано на 05.04.21 в 17:31

Стикерите след ГТП ще имат чип и ще показват екологичната група на МПС

От 12 юли 2021 г. собствениците на всички автомобили, които успешно преминат годишния си технически преглед (ГТП) ще получават нов вид стикери . Те ще удостоверяват както техническата изправност на моторното превозно средство, така и неговата..

обновено на 05.04.21 в 16:26
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 18.04.24: Рекордни стойности на корупция през 2023 година

В четвъртък, 18.04.24 г. коментаторите във "Форум се спряха на следните теми: Докладът на Центъра за изследване на демокрацията, който сочи, че 2023 година е била рекордна по отношение на корупцията Евроизборите Коментаторите:..

публикувано на 18.04.24 в 19:18

Трето издание на състезанието "Трън Ултра Рън"

На 11 май 2024 г. със старт и финал в трънското с. Велиново ще се състои Третото издание на състезанието по планинско бягане "Трън Ултра Рън" 2024. Участниците могат да избират между четири изключително живописни трасета с различна дължина и..

публикувано на 18.04.24 в 18:50

Стартира кампания по почистване в община Радомир

По повод Деня на Земята Община Радомир организира почистване на всички населени места намиращи се на територията й. Събитието ще се случи в рамките на 2 дни – 20 и 21 април 2024 г. То е част от годишната кампания на Община Радомир, която ще се..

публикувано на 18.04.24 в 17:36

Together for Fertility обединява редица държави в полза на хората с репродуктивни проблеми

Сдружение "Зачатие" е неправителствена организация на българските пациенти с репродуктивни проблеми, която има своята 20-годишна история на работа в подкрепа на пациентите и информиране на обществото. След два дни предстои заключителна конференция..

публикувано на 18.04.24 в 17:15

Мястото на България в единния европейски пазар

Институт за пазарна икономика (ИПИ) публикува специален доклад , който разглежда в дълбочина участието на България в единния пазар на ЕС. Докладът е изготвен по повод 30 г. от създаването на единния пазар на ЕС и 20 г. от присъединяването на..

публикувано на 18.04.24 в 16:15

Трамвайно трасе ще свързва пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане"

Заедно с ремонта на пл. "Св. Неделя" ще бъде изградено трамвайно трасе на бул. "Александър Стамболийски" между пл. "Св. Неделя" и пл. "Възраждане", съобщиха от "Спаси София". Инициативата е на общинския съветник Борис Бонев, като вече са проведени..

публикувано на 18.04.24 в 15:57
Венцислав Костов (вдясно) във вечерния блок на Радио София

Венци Костов между България и Испания

Венцислав Костов е режисьор, който живее и твори най-вече в Испания. Той е от български произход и понякога се завръща към своята родина поне за седмица-две. Именно в такъв период е гост и на предаването "Добър вечер, София". Неговият филм "Любен"..

публикувано на 18.04.24 в 15:03