Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зафир Зарков, столичен общински съветник:

С новите стикери на МПС ще може да се въведат нискоемисионни зони

Зафир Зарков
Снимка: Личен архив

В над 200 града в Европа функционират нискоемисионни зони на своята територия. Преди около 2 години и у нас се проведе анализ и дискусия, в резултат на които беше изпратено писмо до Министерството на транспорта за стикирането на автомобилите. Това обясни пред Радио София Зафир Зарков, зам.-председател на Комисията по транспорт в Столичната община.

Еко класовете (групите) са важни, защото ще важат за всички автомобили, включително и тези, които нямат характеристика по евростандартите. По този начин, с грижа за качеството но въздуха ще бъдат обхванати и най-замърсяващите МПС, за да може в случай на нужда, да бъде ограничавано тяхното навлизане в определени централни градски зони.

Около 30% от ФПЧ в дни със замърсен въздух се отдават на автомобилите, коментира Зарков.
По думите му, засега не се обсъжда увеличаване на данъка за МПС към общината като следствие от въвеждането на новите стикери.

Един от последно приетите закони в 44-тото Народно събрание дава зелена светлина и в Столичната община вече е сформирана работна група за работа по регламент за функциониране на нискоемисионни зони. В тях, поне в началото, в определени дни ще бъде ограничавано движението на най-замърсяващите автомобили.
Тези зони са изяснени и дори има видеонаблюдение в тях. Зоната е оградена от бул. "Сливница", "Васил Левски", "Патриарх Евтимий", "Опълченска".

Мисли се за поставяне на сменяеми знаци, с които шофьорите ще се информират дните за въвеждането на ограничения и за кои автомобили важи то.

Чуйте разговора на Божидар Янев със Зафир Зарков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Стикерите след ГТП ще имат чип и ще показват екологичната група на МПС

От 12 юли 2021 г. собствениците на всички автомобили, които успешно преминат годишния си технически преглед (ГТП) ще получават нов вид стикери . Те ще удостоверяват както техническата изправност на моторното превозно средство, така и неговата..

обновено на 05.04.21 в 16:26
ВИЖТЕ ОЩЕ
Досю Амуджев

Историята оживява: Досю Амуджев

Днес ще ви разкажем за занаят, изпълнен със знания, специално отношение към детайлите и научен подход.  Това е професията реставратор на книги. А главният герой на историята ни дава пример колко безграничен може да бъде човешкия стремеж за развитие...

публикувано на 06.07.24 в 16:00

Софийски разкази - Хора и улици. Град като град

Разговорът за предстоящата разходка по Царя с Павлина Делчева - Вежинова.  Събитието  е тук: ."Навремето, по левия тротоар, по посока Орлов мост е вървяла аристокрацията, за простолюдието е бил десният. Може би защото по-хубавите сгради са били..

публикувано на 06.07.24 в 15:00
Христо Смирненски

Адресите на любовта - Христо Смирненски

За поета, Женя Дюстабанова е „най-нежната муза и най-огнената отрова“ Голямата любов на  „момичето с тъмните бръшлянени очи“, както я нарича в стихотворението „Пролетно писмо“, остава с поета и след смъртта му.  Тя се затваря в себе си,  дълги..

публикувано на 06.07.24 в 14:00

Въздушни целувки на всички приятели

Световен ден на целувката е обявен от ООН през 1988 г. Колегите ни от програма "Христо Ботев " подхождат научно по въпроса. Стажант-репортерът ни Надежда Герова пита столичани защо целувката ни прави щастливи: "Знак на близост, може би на обич...

публикувано на 06.07.24 в 11:50
Десислава Иванова

Има много красиви, не толкова популярни места

Най-атрактивните летни дестинации с бюджет под 1000 лв. – интервю с травъл влогъра, Десислава Иванова : "Почнах да пътувам преди 10 години, когато не беше толкова популярно. Нямаше толкова полети. Днес бюджетът ми е малко по-висок. Не спирам да..

публикувано на 06.07.24 в 10:59

Законодателният акт за изкуствен интелект на ЕС и бъдещето на технологичните компании

Повече от месец на територията на Европейския съюз са в сила нови правила, свързани с изкуствения интелект. Причината – прилагането на вече приетия законодателен акт за ИИ, който поставя на първо място правата на европейските граждани. Извън фокуса..

публикувано на 05.07.24 в 18:15