Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В София

Грижата за защитените видове в зоопарка започва с Бърнестата мечка

Снимка: БГНЕС

В Столичния зоопарк винаги можем да открием изненади и да прекараме пълноценни часове в компанията на неговите обитатели.
Тази година се очаква те да се увеличат като брой и разновидности.

Какви нови защитени видове се очаква да заживеят в Зоопарка през тази година - пред Радио София разказва директорът Добромир Бориславов:

„Функцията на Столичния зоопарк не е само да отглежда животни на открито. Ние се опитваме да бъдем в крак със световните тенденции и да отглеждаме повече защитени видове. Целта ни е да дадем своя принос в запазването на тези видове, защото в световната фауна тенденцията е много негативна.
Човекът все повече изтласква защитените видове от техните естествени ареали, което води до тяхното изчезване.
Политиката на големите зоопаркове е да отглеждат тези видове и да пазят този генофонд. Когато ги размножават, след това те се опитват с много усилия и с помощта на много програми да ги връщат отново в дивата природа.“

Преди три години Столичният зоопарк получава разрешение да отглежда един от защитените видове. Това е Бърнестата мечка - вид, който не е типичен за нашата фауна, защото е топлолюбив и има своите специфики, растителнояден и насекомояден.

Мъжкото мече Лиъм е любимец. Скоро той ще започне да влиза в полова зрялост. Да му намерят женска обаче, се оказва истинско предизвикателство.

„Само в 10 зоопарка от около 500 в Европа се отглежда този вид. За нас беше голяма чест да получим разрешение да се сдобием с женска, това се контролира от международни координатори", допълни Бориславов.

Поради малкият брой на отглежданите видове, за да няма близка родственост, определена е женска от зоопарка в Сингапур.

В Софийския зоопарк вече завършва необходимата реконструкция с озеленяване и заграждения, където да бъде настанена въпросната дама.

Не по-малко предизвикателство е и транспортирането.
Поради пандемията, транспортните разходи са се увеличили двойно над очакваното, затова ръководството на зоологическата градина  е решило да започне фондонабираща капания, в която всички желаещи, които искат да помогнат, могат да дарят средства, за да се транспортира животното.

Защо не трябва да храним животните в зоопарка и още интересни детайли за бърнестите мечки и  другите нови видове, които се очаква да пристигнат в столичния зоопарк, чуйте в звуковия файл. 

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екскурзоводите отново с апел за помощ към институциите

Една година след протестите на туристическия бранш, в които екскурзоводите взеха участие с искания за подпомагане, от Обединени лицензирани български екскурзоводи казват, че все още няма резултат от дадените обещания. Те настояват за осигуряване на пряка компенсация на хората за 14 месеца невъзможност за работа. “Това, което беше обещано последно беше..

публикувано на 22.06.21 в 18:37

Раздават Черноморските бизнес Оскар-и

Най-успешните компании и общини в Черноморския регион ще бъдат отличени на официална церемония в курорта “Слънчев бряг” на 6 август.  Подобни конкурси стимулират и популяризират успешните практики и дават стимул за развитие на бизнеса. Наградите се присъждат за изключителен успех, иновации и етика, които са задължителни за просперитета на всяка..

публикувано на 22.06.21 в 17:57

Малки и големи джазмени излизат на Лятната естрада в Борисовата градина

Един джаз ден в Борисовата градина – това не е тема за съчинение по преживяно събитие, но може да стане заглавие на страница в дневник, например. Засега е само име на първия по рода си музикален фестивал , насрочен за 27 юни, неделя . Организатор е училището за певци D Stars , а поканата е към всички малки и големи любители на..

публикувано на 22.06.21 в 16:47

Филмът "Брайтън 4" с три награди от фестивала в Трайбека

Филмът с българско участие „Брайтън 4“ на грузинския режисьор Леван Когуашвили спечели три отличия на 20-ия юбилеен кинофестивал в Трайбека, основан от Робърт де Ниро в Ню Йорк. Кинотворбата участва в международния игрален конкурс и  спечели наградите за най-добър филм, актьор и сценарий . „Брайтън 4“ е копродукция между Грузия, Русия,..

публикувано на 22.06.21 в 15:56

“Албена” позволява разплащане с криптовалута това лято

Курортен комплекс “Албена” позволява разплащане с криптовалута това лято. Към момента плащания биха могли да се направят чрез системата на BitPay с утвърдените валути като BitCoin, Ethereum, BitCoin Cash, XRP и др. “Тази инициатива имаме от няколко седмици и всичко в КК ”Албена” реално - не само нощувка, резервация, както и плащане на място може да..

публикувано на 22.06.21 в 15:15

Над 40 прожекции и дискусии в започващия фестивал "Срещи на младото европейско кино"

Седмото издание на " Срещи на младото европейско кино " се открива тази вечер (18:00 ч.) и ще продължи до 30 юни с прожекции и срещи във филмотечното кино "Одеон", Френския институт в България, кино "Влайкова", Чешкия център в София и Гьоте институт. на фестивала тази година е по-обширна и богата след пропуснатата заради пандемията 2020-а,..

публикувано на 22.06.21 в 15:04

Сватбата – любимото работно място на Любомир Жипонов

Какво е да се снима любовта? Лесно ли е, трудно ли е, забавно ли е? Това може със сигурност да каже сватбеният фотограф Любомир Жипонов , който в портфолиото си освен списък и примери с булки и церемониални или романтични моменти има и много награди. Както всяка друга снимка и при сватбата всеки миг е..

обновено на 22.06.21 в 13:13